Skocz do zawartości

[Kierownica] Carbonowa Mam się czego bać?

Gość

Czy złamała ci się kiedyś karbonowa kierownica?   

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy złamała ci się kiedyś karbonowa kierownica?

• Tak
      1
    • Nie
      3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W swoim rowerze mam założoną kierownicę carbon Race Face Six C wcześniej jeździłem na podobnej Easton Haven Carbon i nic się nie działo z tą też nic się nie dzieje. Problem jest taki że nie dokręcałem kluczem dynamometrycznym i nie używałem pasty montażowej moje obawy zaczęły się po tym się naoglądałem filmików na YT  i zdjęć jak łamią carbonowe kiery co prawda takie chińskie za 50zł i boję się że mi też strzeli w najmniej oczekiwanym momencie. Siła dokręcania jaką dokręcałem to trochę mniejsza niż aluminiowej klucz imbusowy trzymałem jedną ręką i z czuciem dokręcałem ale i tak się boję że zmiażdżyłem kiere. Dlatego chciałem was zapytać czy strzeliła wam kiedyś kiera? Mam na myśli podczas jazdy nie wypadku.

Napisano

Jeśli nie dokręciłeś zbyt mocno,to nie ma się co obawiać,że kierownica tej klasy sama pęknie.Natomiast jeśli przesadziłeś,to może być problem.Karbon nie lubi takich rzeczy.Podjedź do serwisu i niech sprawdzą kluczem dynamometrycznym z jaką siłą dokręciłeś.No i porównaj  z zaleceniami producenta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...