xxqsxqs Napisano 10 Kwietnia 2018 Napisano 10 Kwietnia 2018 cześć, chce sobie wymienić koła, mam teraz dt swiss 27.5 wewnętrzna szerokosć 22.5mm Zdecydowałem sie na obręcze wtb asym na piastach dt 250 z rachet ale mam problem z wyborem szerokości wewnętrznej między 29 a 35mm. koła będę użytkował do enduro, teraz na tubless opona potrafi mi sie ześlizgnąć z obręczy przy dużym bocznym obciążeniu, kola beda na zamówienie w Wojczar więc mam pełny wybór, z przodu jeżdżę na maxxis dhf wide trail 2.5 więc przystosowana do obreczy 30-35mm chciałem zrobić zestaw z przodu obręcz 35mm z tyłu 29, różnicy w cenie nie ma, pytanie czy pchać się w 35 z przodu czy po prostu zrobić przód i tył na 29? Różnicy w cenie nie ma, za to szersza obręcz z przodu będzie bardziej wytrzymała, z tyłu takiej nie potrzeba bo tam wsadzę max oponę 2.3 więc 29mm wystarczy ktoś jeździł na różnych szerokościach tył - przód? nie ma z tym problemu?
seraph Napisano 10 Kwietnia 2018 Napisano 10 Kwietnia 2018 Problemu nie będzie, bo niby jaki? Mogą być różne opony to i obręcze. Nawet na różnych średnicach można jeździć i też jest ok jak jest rower z głową złożony. W motocyklach to bardzo częste zjawisko, że koła są zupełnie różne. Nie mnie jednak o ile nie zależy Ci na wadze to ja bym dał obie obręcze 35 mm. Ogólnie obecnie trend jest taki, że im szerzej tym lepiej nawet w XC, a opona 2,3 też bez problemu siądzie na takiej obręczy. Jak lubisz niskie ciśnienia i nie boisz się schodzić poniżej zaleceń producenta opon to już w ogóle nie ma dyskusji.
xxqsxqs Napisano 10 Kwietnia 2018 Autor Napisano 10 Kwietnia 2018 rower dartmoor blackbird, tam jest bardzo mało miejsca w tylnym trójkącie, boje się ze 35 będzie za szeroka, różnica w wadze znikoma 50g na obręczy przy wadze roweru 14kg nie robi to różnicy. wiem że 35 z tyłu nie zaszkodzi, ale zastanawiam sie czy to w ogóle potrzebne czy po prostu nie lepiej wrzucić 29 . kwestia nypli brałbys alu czy mosiądz?
seraph Napisano 10 Kwietnia 2018 Napisano 10 Kwietnia 2018 Skoro gramy nie szkodzą to mosiądz, bo trwalszy. Opona w szerz nie urośnie tyle co obręcz (przybędzie jej najwyżej parę mm), ale jak masz obawy to weź 29 dla spokoju ducha i już.
xxqsxqs Napisano 11 Kwietnia 2018 Autor Napisano 11 Kwietnia 2018 poczytałem obce fora i tam sporo osób narzeka na obręcze 35, pisząc ze 29-30 to idealne powinny być do opon max 2.5. Podobno bardzo zwalnia rower (10-15%) i w porównaniu do mniejszych obręczy staje sie troszke mułowaty. trend trendem ale nie chce przestrzelić, teraz mam 22.5 i poza spadaniem na niskim ciśnieniu jeździ się całkiem dobrze. Ktoś ma doświadczenia z rafkami 35 i oponami pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.