Skocz do zawartości

[koła] wybór obręczy do kół przód - tył inna szerokość

xxqsxqs

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

cześć, chce sobie wymienić koła, mam teraz dt swiss  27.5 wewnętrzna szerokosć 22.5mm

Zdecydowałem sie na obręcze wtb asym na piastach dt 250 z rachet ale mam problem z wyborem szerokości wewnętrznej między 29 a 35mm.

koła będę użytkował do enduro, teraz na tubless opona potrafi mi sie ześlizgnąć z obręczy przy dużym bocznym obciążeniu,

kola beda na zamówienie w Wojczar więc mam pełny wybór, z przodu jeżdżę na maxxis dhf wide trail 2.5 więc przystosowana do obreczy 30-35mm

chciałem zrobić zestaw z przodu obręcz 35mm z tyłu 29, różnicy w cenie nie ma, pytanie czy pchać się w 35 z przodu czy po prostu zrobić przód i tył na 29?

Różnicy w cenie nie ma, za to szersza obręcz z przodu będzie bardziej wytrzymała, z tyłu takiej nie potrzeba bo tam wsadzę max oponę 2.3 więc 29mm wystarczy

ktoś jeździł na różnych szerokościach tył - przód? nie ma z tym problemu?

Napisano

Problemu nie będzie, bo niby jaki? Mogą być różne opony to i obręcze. Nawet na różnych średnicach można jeździć i też jest ok jak jest rower z głową złożony. W motocyklach to bardzo częste zjawisko, że koła są zupełnie różne.

Nie mnie jednak o ile nie zależy Ci na wadze to ja bym dał obie obręcze 35 mm. Ogólnie obecnie trend jest taki, że im szerzej tym lepiej nawet w XC, a opona 2,3 też bez problemu siądzie na takiej obręczy. Jak lubisz niskie ciśnienia i nie boisz się schodzić poniżej zaleceń producenta opon to już w ogóle nie ma dyskusji.

Napisano

rower dartmoor blackbird, tam jest bardzo mało miejsca w tylnym trójkącie, boje się ze 35 będzie za szeroka, różnica w wadze znikoma 50g na obręczy :)

przy wadze roweru 14kg nie robi to różnicy.

wiem że 35 z tyłu nie zaszkodzi, ale zastanawiam sie czy to w ogóle potrzebne czy po prostu nie lepiej wrzucić 29 .

kwestia nypli brałbys alu czy mosiądz?

Napisano

Skoro gramy nie szkodzą to mosiądz, bo trwalszy. 

Opona w szerz nie urośnie tyle co obręcz (przybędzie jej najwyżej parę mm), ale jak masz obawy to weź 29 dla spokoju ducha i już.

Napisano

poczytałem obce fora i tam sporo osób narzeka na obręcze 35, pisząc ze 29-30 to idealne powinny być do opon max 2.5.

Podobno bardzo zwalnia rower (10-15%) i w porównaniu do mniejszych obręczy staje sie troszke mułowaty.

trend trendem ale nie chce przestrzelić, teraz mam 22.5 i poza spadaniem na niskim ciśnieniu jeździ się całkiem dobrze.

Ktoś ma doświadczenia z rafkami 35 i oponami

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...