seliustius Napisano 9 Kwietnia 2018 Napisano 9 Kwietnia 2018 Witam, tydzień temu stałem się szczesliwym posiadaczem Lazaro Integral v3 po dwoch dniach jazdy tj dzisiaj przy wieczornej jeździe zauwazylem, ze "lata" mi pedał, co się okazało gwint był całkowicie zjechany i pedał wypadł razem z "rowkami" gwintu. Teraz moje pytanie czy to jest wada fabryczna? Dodam, ze padały byly dobrze dokrecone, przez dwa dni całodniowej jazdy nic sie nie dzialo dopiero dzisiaj w jednej chwili pedal doslownie wypadl. Wina skakania na pedalach, jazdy na stojąco odpada, bo tego nie mam w zwyczaju robic preferuje raczej spokojną jazdę. Jutro dzwonie do sklepu gdzie kupilem rower, ale nie daje mi to spokoju. Co sie stalo?
SoloTM Napisano 9 Kwietnia 2018 Napisano 9 Kwietnia 2018 Pedały były zbyt słabo dokręcone. Typowy, niestety objaw. Nie podlega to gwarancji, pytanie czy prawa czy lewa strona bo będzie tanio albo drogo...
SoloTM Napisano 9 Kwietnia 2018 Napisano 9 Kwietnia 2018 Łatwiej o srebrną, jeszcze długość - na korbie będzie napisane i szukać, może za 20-30 pln max znajdziesz ( raczej tak ) . srebrna 170 mm https://www.olx.pl/oferta/lewa-korba-shimano-fc-m131-CID767-IDrfWAr.html#868d5ea075
seliustius Napisano 9 Kwietnia 2018 Autor Napisano 9 Kwietnia 2018 Problem w tym, ze gwint jest zjechany w korbie nie na pedale. i teraz pytanie czy kupować nową korbę czy da sie cos z tym zrobic. Gwint na pedale jest caly :|
SoloTM Napisano 9 Kwietnia 2018 Napisano 9 Kwietnia 2018 Wiem, wiem, można to uratować, ale cena usługi przekroczy cenę korby lewej. Gdyby to była prawa to tak. Trzeba kupić reparaturkę z gwintem jak pedały mają, zrobić większy otwór, wkleić ją odpowiednio i już.
seliustius Napisano 9 Kwietnia 2018 Autor Napisano 9 Kwietnia 2018 Więc mówisz, ze nie ma sensu zawracac glowy dla goscia od ktorego kupilem rower i nie ma co liczyc na naprawe na gwarancji? PS: jutro zadzwonie sprobuje moze cos sie da ugadac
SoloTM Napisano 9 Kwietnia 2018 Napisano 9 Kwietnia 2018 Spróbować nie zaszkodzi, ale wiem co powie Nie Ty pierwszy niestety i nie ostatni. Niestety. Szczęście w nieszczęściu, że to strona lewa. Pedały trzeba dość mocno przykręcić. Oczywiście pamiętać że prawy przykręcamy w prawo a lewy w lewo ( lewy pedał ma odwrotny gwint - już widziałem takie cuda jak odwrotnie ludzie na siłę wkręcali itp. ) https://www.olx.pl/oferta/korba-aluminiowa-prawa-CID767-IDrt0CH.html#0ce9f41600 pierwsza z prawej za 10 pln, lekko używana ale tania ( trzeba sprawdzić jaką masz długość korby pamiętaj, czy 175 czy 170 mm)
seliustius Napisano 9 Kwietnia 2018 Autor Napisano 9 Kwietnia 2018 ehh to by sie nawet zgadzalo bo bylem w pracy jak rower przyszedl 15 letni brat sie pieklił i sam przykrecil pedaly jak wrocilem dokrecilem i jakos poszlo, ale do ewentualnych problemow nie chce mi sie przyznac mowi, ze "wszystko wkrecil jak nalezalo" teraz wyszlo jak wkrecil pedala a ja dokrecilem no nic wielkie dzieki jutro bede dzwonil jak mnie wysmieje to cos pokombinujemy z tym.
dee_lux Napisano 9 Kwietnia 2018 Napisano 9 Kwietnia 2018 Sprawdź tez czy masz prawy i lewy pedał ( oznaczenia : R i L ) Lata temu mój znajomy kupił nowe platformy, niestety nie sprawdził oznaczeń i wkręcił je - okazało się, że przysłali mu dwie lewe... Gwint z pedałem wyszedł po kilku godzinach jazdy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.