Skocz do zawartości

[Triban540] 2016 czy warto?

kishoth

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Zastanawiam się nad kupnem roweru Triban 540 z 2016 r.

https://www.olx.pl/oferta/btwin-triban-540-CID767-IDshLaz.html

Czy jest on wart swojej ceny? Martwi mnie to, że sprzedający pisze o kasecie 11 rz. jednak ze zdjęć wynika, że jest to 10 rz. czyli poprzedni model 105 5700. Jakby to była 5800 to bym się nie zastanawiał i brał, a teraz mam dylemat. Czekam na opinie. Pozdr.

10 rzędowa 105 jest równie dobra jak 11. No i tańsza w wymianach łańcucha czy kasety. Końcówki sprzedawali za 2500 w 2016.

Teraz, clavdivs napisał:

Nie. Rower to prowizorka, możliwe że okradziono go z 5800 a do roweru wrzucono napęd z Starego roweru

Co ty za bajki opowiadasz ? Osobiście macałem taki rower z 105 10 rz. w sierpniu 2016 zastanawiając się nad zakupem za 2500 ale ktoś mnie ubiegł....

Sprawdziłem na necie części - jakby brać pod uwagę 105 to 10 rz i 11 rz stoją bardzo podobnie ok. 150 zł za kasetę. Do 10 rz. można kupić coś tiagry wtedy to jest oszczędność ok 50 zł. Łańcuchy stoją bardzo podobnie cenowo, więc oszczędność nie jest jakaś wielka na korzyść 10 rz. Pozdr.

10 nie jest tak samo dobra jak 11. 

Chociaż tej 105 5700 jest niewiele w nim, korba to chyba prowheel, założone ma odwrotnie śruby od mocowania tarcz, hamulce tektro.

Opis roweru z aukcji nie zgadza się z tym co jest. To już powinno być ostrzeżeniem.

Kishot, jak będziesz chciał mieć kompletną 105 dolicz korbę, napęd, hamulce. Przydała by się wymiana pancerzy i owijki. Suma urośnie ci w okolicach 2800.

Mamy rok 2018 coś co było okazją w 2016 nie znaczy że jest obecnie.

Kompletnie bez sensu i nieopłacalne. Korba , klamkomanetki, łańcuch, obie przerzutki  , kaseta a i być może bębenek jeśli nie ma podkładki dystansowej do kasety 10.

Co Ci da ta jedna dodatkowa koronka ? Jeżdżę nawet szosą na 7 rzędach po mieście i nie jest to strasznie traumatyczne :)

Ok zaproponowałem mu niską kwotę 1400 zł zobaczymy co powie może coś się dogadamy, Zastanawiam się czy 1500-1600 zł to już jest dobra cena? I jeszcze pytanie odnośnie podkładki dystansowej z 11rz na 10? Czy jest takiej samej grubości jak do 8rz? Pytam ponieważ mam koła z bębenkiem na 11rz i 8rz kasetę. Pozdr.

Dzięki za info. Pytanie pomocnicze :) Szerokość kasety 8 rz i 10 rz jest taka sama? Pytam ponieważ na pewno będę zmieniał koła, a te które mam teraz mają 11 rzędowy bębenek i założoną 8 rzędową kasetę z podkładką dystansową. Może ktoś wie czy te koła w Tribanie 540 z 2016 mały standardowo założony 11 rzędowy bębenek czy się zdarzały również z 10 rzędowym? Pozdr.

No nie oglądałem. Nie miałem takiej możliwości, żeby go obejrzeć na żywo. Na wymianę komponentów jestem przygotowany. Stery i suport to jest akuratnie najmniejszy problem z tym związany (jeżeli chodzi o koszt takiej wymiany). Wszystko się staram robić samodzielnie, a z taką wymianą nie widzę przesadnych problemów. Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...