Mod Team Odi Napisano 29 Października 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Witam. Ostatnio trafiłem na bardzo ciekawą prezentację przygotowaną przez policję. Dotyczy ona wypadków na drodze. Wprawdzie nie ma tam nic o rowerzystach, ale są piesi i samochody. Jest tu dużo ciekawych zdjęć i głos policjanta opisującego szczegóły każdego wypadku. Naprawdę warto to obejrzeć. Myślę że zdjęcia, które się tu znajdują dotrą nawet do największych drogowych idiotów. Uprzedzam, że niektóre są mocno drastyczne i ogląda się z dreszczem. Myślę że takie coś powinno się pokazywać młodym kierowcom, a nawet młodzieży w szkołach, która często idąc do szkoły łamie podstawowe zasady bezpieczeństwa. No to ściągamy prezentację i odpalamy plik Start. EDIT: aktualny link: link zabroniony/files/48267426/Drogo...ypadki.zip.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 29 Października 2006 Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Daję start, pokazuje mi się granatowe tło i tyle. Co zrobić aby to zechciało działać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwyex Napisano 29 Października 2006 Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Ja jako motocyklista zobaczyłem cały slajd i naprawdę jestem zaskoczony ... Polecam każdemu ZOBACZENIE ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 29 Października 2006 Autor Mod Team Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Daję start, pokazuje mi się granatowe tło i tyle. Co zrobić aby to zechciało działać? Musisz mieć zainstalowanego Flasha. Spróbuj jeszcze może przewijać slajdy strzałkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heavy_puchatek Napisano 29 Października 2006 Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Jakoś sobie poradziłem, odpaliłem wszystkie po kolei w IE. I powiem tyle, o ile zdjęcia są mocne to wcale mnie nie ruszają. Za dużo jest takich wszędzie, można przywyknąć. Dzięki tej prezentacji można sobie jednak uzmysłowić, że wszystko dzieje się nagle i chyba właśnie taki cel miało jej tworzenie. Za to miałem okazję (nie będę pisał w jakich okolicznościach bo i po co) przeczytać kilka raportów biegłych z sekcji zwłok pieszej, która nieopatrznie postanowiła prawidłowo przejść na 2 stronę jezdni. Urzędowy język, spis obrażeń w postaci suchych faktów, jakieś schematy, wyliczenia. To już dawało do myślenia. Mocno. Dodam, że widziałem przez okno to, co działo się po zdarzeniu. Później mogłem poczytać jak to widzieli policjanci. Masakra :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkv Napisano 30 Października 2006 Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Wiecie co, jestem poruszony i to bardzo tym, co zobaczyłem. Radze żeby sobie to po prostu wszyscy ściągnęli, choć jest około 40 MB (nie będzie sie ludziom chciało;/). jest to bardzo pouczający materiał. Dla wszystkich nawet dla rowerzystów (my też chodzimy pieszo) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fistach Napisano 30 Października 2006 Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Szkoda ze takie paskudne zdjecia sa ;/ Nie jestem w stanie ogladnac. Ale ogladnalem kilka pierwszych slajdow i polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 30 Października 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Oglądałem to kiedyś, bo to było już wcześniej tylko, że w innym temacie tu na forum. Wystarczy porządne przeszukanie forum zrobić. Prezentacja zapiera dech w piersiach. Specjalnie poazałem ją tacie przed wyjazdem góry, żeby nie szarżować zbyt mocno. Naprawdę godna polecenia. Chyba, że ktoś jest brzydliwy no to raczej niech się nie bierze za oglądanie jej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 31 Października 2006 Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Brak słów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raptor Napisano 31 Października 2006 Udostępnij Napisano 31 Października 2006 To ma szokować i uzmysłowić nam, jaką krzywdę możemy komuś wyrządzić łamiąc przepisy. Najbardziej do refleksji zmusza fragment o policjancie oraz ten o starszym małżeństwie. To powinno być puszczane na każdym egzaminie na prawo jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpak Napisano 31 Października 2006 Udostępnij Napisano 31 Października 2006 prezentacje widziałem już wczęsniej, jakieś pół roku temu fakt, daje do myslenia... z doświadczenia jednak wiem, że większość ludzi oglądnie, kilka dni będzie uważać... i zapomni mimo wszystko jestem za pokazywaniem czegoś podobnego w szkołach, od gimnazjum powiedzmy i jesli już poruszony taki temat to dodam, że choć prawko jest mi bardzo potrzebne i tylko czekam do tej 18. to jest ZA wprowadzeniem możliwości jego posiadania od lat 25 statystyki mówią same za siebie, poza tym na necie (np. videogoogle) można znależć filmiki pokazujące jazdę "dorosłych" kierowców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
homik Napisano 31 Października 2006 Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Mi sie podobało fajna prezentacja pouczajaca na pewno polecam dla innych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KuLa2030 Napisano 31 Października 2006 Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Daje do myślenia , trzeba zobaczyć co może sie stać. Jesli tego nie przezyjesz lub nie zobaczysz to bedziesz dalej łamał przepisy i bedziesz narażał sie na utrate życia lub zagrożenie dla innych ludzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkv Napisano 6 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Jak widze to mało osób ją oglądnęło a bardzo szkoda. Zachęcam do jej oglądnięcia. Pokazałem ją jednemu kumplowi, co się chwalił ze co on nie potrafi . Oglądnął i już się nie chwali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamicki Napisano 6 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Obejrzałem i wcale mi się nie spodobało. Zbyt hardkorowo rozciachane te głowy. Nie mogłem się doczekać, aż to się skończy. Ale w sumie to polecam raz (bo więcej to chyba nienormalne?) zobaczyć, żeby sobie obrzydzić szybką jazdę samochodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KuLa2030 Napisano 7 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 Hej a ja mam teraz problem , chciałem odtworzyć koledze ten film żeby obejrzał , ale jest ten ptoblem że niemoge go odtworzyć co może być. I gdyby ktoś mógł mi go wysłać na mojego maila kula2030@wp.pl ? Dzieki z góry joł (aha napiszcie kto mi wyśle zebym nie pomyślał ze to jakiś wirus) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 7 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 zobaczyłem, daje do myslenia, widziałem juz sporo tego typu materiałów a jak chcesz żeby Ci na maila przesłac 45mb, bo zawsze było ze mozna max. 10mb w jednym mailu wysłac, przynajmniej ja tak miałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jogus Napisano 7 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2006 hej tez obejrzalem i powiem szczerze ze pierwszy raz widze miejsce wypadku z takiej perspektywy, polecam obejrzec pomimo tych scen, a prezentacja jak dla mnie bardzo pouczajaca, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 8 Listopada 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Obejrzę, sobie jeszcze raz wzłaszcza, że już niedługo ja wsiądę do samochodu i (oby nie ) mogę popełniać takie błędy prowadzące do takich tragedii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 8 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 za cienki jestem na takie zdjęcia - odrzuca mnie natychmiast (mimo że ratownictwo medyczne jest poniekąd jednym z moich zainteresowań) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pikpok Napisano 8 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Wczoraj jak Biera oglądał prezentacje i powiedział że przerwał po kilku slajdach a ja się zdziwiłam, czemu nie dotrwał do końca. I dzisiaj jak włączyłam żeby obejrzeć przerwałam po pierwszym slajdzie. Na własne oczy widziałam 1 wypadek i to mi wystarczy. Może to głupie podejście, jutro spróbuje obejrzeć jeszcze raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KuLa2030 Napisano 8 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 Ja obejrzałem 2 raz by wszystko przeczytać na spokojnie .... i to wszsytko jest CHORE ! Naprawde głupota nie zna granic Widziałem na oczy już kilka ,,czarnych worków" i wiecej nie chce już widzieć Powiem tyle joł .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurasek Napisano 8 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 ogladając te pogiete blachy wyobraźcie sobie wsród nich rowery hardkorowych "bikerów" nie ustępujących drogi Tirom przejeżdżających przez przejścia dla pieszych przepychających sie miedzy autami w korkach a wyobrażając wygląd rowerów biorących udział w takich wypadkach pomyslcie o rodzinach tych młodych ludzi ta prezentacja powinna byc obowiazkowa kilka razy w roku szkolnym juz w gimnazjum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek^^ Napisano 8 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 ta prezentacja powinna byc obowiazkowa kilka razy w roku szkolnym juz w gimnazjum Zgadzam się! Są tacy co jak zdadzą już na kartę motorowerową to myślą, że są Bóg wie kim... Zetknąłem się z takim właśnie w Gimnazjum. Tak się chwalił, że ma motor (sic! - motorower ) aż go nie rozwalił i przy okazji siebie. Na szczęście oprócz złamań i zadrapań nic się nie stało i może normalnie żyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radoslav Napisano 8 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2006 W moim technikum puszczali to wszystkim na lekcjach. Wierzcie mi widzialem juz duuużo gorsze zdjęcia. Z reguly przez przypadek. Też byly robione przez drogówke. Jedno szczególnie utkwilo mi w pamieci. Nie bylo to jedno zdjecie lecz kika. To byl obraz motocyklisty który wpadl miedzy kola TIRa. Mnóstwo wnetrzność i innych części ciala walalo sie pod jezdni..... Powinni w TV puszczać coś podobnego do tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.