Skocz do zawartości

[kaseta] Dopuszczalny luz

Kuba189

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc, mam pytanie, zdejmowałem dzisiaj kasetę do wyczyszczenia i po zamontowaniu zauważyłem, że kaseta ma niewielki luz. Chodzi na boki tak jak na poniższym filmiku:

Luz jest minimalny (ale jest) i zastanawiam się czy to normalne i wynika z tolerancji kaseta/bębenek czy faktycznie jest się czym martwić. Na forum tym i innych nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, są osoby które twierdzą że to jest norma a inni szukają winy w piaście, bębenku itp. i sam już nie wiem co mam myśleć. Rower ma symboliczny przebieg ok. 1000 km. Niestety nie zwróciłem uwagi czy tak też było przed montażem.

Napisano

Kaseta nie ma prawa mieć luzu na bębenku. Więc jeżeli dokręciłeś nakrętkę kasety z należytą siłą, to luz najprawdopodobniej pochodzi z samego bębenka. Możesz spróbować kupić nowy bębenek, ale nie będziesz miał 100% gwarancji że sytuacja się nie powtórzy. Na forum jest kilku serwisantów, np. chyba @woojj albo @gtb, może oni doradzą coś sensowniejszego.

Napisano

Luz na bębenku. Normalne zjawisko dla "standardowych" bębenków (z dwoma rzędami kulek) , można go zazwyczaj zniwelować (ale nie usunąć całkowicie przy tego typu rozwiązaniu) usuwając ze środka podkładkę (przynajmniej w bębenkach shimano tak jest)

@Waza , hihi "serwisant" brzmi dumnie ale ja to tylko piwniczno-garażowiec jestem :)

Napisano
25 minut temu, gtb napisał:

Luz na bębenku. Normalne zjawisko dla "standardowych" bębenków (z dwoma rzędami kulek) , można go zazwyczaj zniwelować (ale nie usunąć całkowicie przy tego typu rozwiązaniu) usuwając ze środka podkładkę (przynajmniej w bębenkach shimano tak jest)

@Waza , hihi "serwisant" brzmi dumnie ale ja to tylko piwniczno-garażowiec jestem :)

W takim razie jeździłbyś z tym czy podjechać do serwisu? Mam piasty novatec, czy w nich działa to tak samo jak we wspomnianych shimano?

Napisano

Z każdym luzem można jeździć...jeśli ma się pieniążki na wymianę danej części w przyszłości. :)
Ogólnie z tanimi piastami jest taki problem, że jakiekolwiek próby serwisu lub poprawienia czegoś związanego z bębenkiem rzadko mają sens i przynoszą dobre rezultaty, a serwisom nie chce się w to bawić, tym bardziej w sezonie. U nas jest już taki kocioł, że nawet nie myślę o takich rzeczach... Jak nie działa i jest prawdopowobieństwo, że się wkrótce posypie całkiem, zalecam klientowi przeplecenie koła i tyle. Podejrzewam, że podobną opinię usłyszysz w lokalnym serwisie.
Sama operacja przeplatania koła nie ma z kolei większego sensu, bo podliczając cenę części i robocizny wyjdzie 200-250 zł, a za tyle można kupić nowe koło. ;)

Napisano

Z takim jak na filmiku możesz jeździć (nawet z większymi da się przyzwoicie funkcjonować) a serwis w tym temacie sobie daruj bo mało który chce się w to bawić , jak już to ogarnij to w zaciszu domowym https://www.endurorider.pl/jak-rozebrac-bebenek-piascie-shimano-instrukcja/

EDIT

W sporej części Novateca bębenek rozbierasz tak samo jak shimanowski (rozkręcasz nawet tym samym kluczem). Jaki masz dokładnie model ?

Napisano
6 minut temu, gtb napisał:

Z takim jak na filmiku możesz jeździć (nawet z większymi da się przyzwoicie funkcjonować) a serwis w tym temacie sobie daruj bo mało który chce się w to bawić , jak już to ogarnij to w zaciszu domowym https://www.endurorider.pl/jak-rozebrac-bebenek-piascie-shimano-instrukcja/

EDIT

W sporej części Novateca bębenek rozbierasz tak samo jak shimanowski (rozkręcasz nawet tym samym kluczem). Jaki masz dokładnie model ?

Własnie dokładnie nie wiem jaki model, pytałem o to tutaj: 

w specyfikacji jest podane, że to piasta novatec i tyle, podejrzewam, że na łożyskach maszynowych :) więcej nie wiem. 

Napisano

Masz napisane na piaście... Shimano FH-M525. Nawet "zbliżenie" na to robiłeś w filmie. :D

edit: Hm...tak to napisane, że już nie wiem, czy to Twój film, czy użyłeś go tylko jako przykładu...

Napisano
8 minut temu, Kuba189 napisał:

w specyfikacji jest podane, że to piasta novatec i tyle, podejrzewam, że na łożyskach maszynowych :) więcej nie wiem.

Novatec jest kojarzony praktycznie wyłącznie z łożyskami maszynowymi ale w ofercie ma też co najmniej jeden model na tradycyjnych kulkach. Ktoś tu na  forum rozbierał te piasty w Gate i okazało się , że te do tych należą .

Napisano

Novatec ma piasty, w których bębenek jest na klasycznych "kulkach".
Luz bębenka reguluje sie podkładkami pod konusem, który jest jednocześnie osadzeniem łożyska "maszynowego" piasty od strony napędu.
Taka konstrukcje ma np piasta NT-802SB.
Jeżeli masz luz na ułożyskowaniu bębenka, to taki luz jest typowy i w niczym nie przeszkadza.
Jeżeli ten luz jest między kasetą a bębenkiem to koniecznie musisz doprowadzić do jego usunięcia.

Pozdrawiam   

Napisano

Dokładnie jak @rzezniol napisał. Taki luz w niczym nie przeszkadza i raczej jest normalny, typowy dla tych piast. ( Oczywiście zakładam, że kaseta jest dokręcona nakrętką poprawnie )

Napisano

Luz jeszcze nie jest aż tak tragiczny (znajomy na M525 z kasetą 10s miałem większy i biegi płynnie chodziły) tak więc nie jest to problem dyskwalifikujący dalsze  użytkowanie aczkolwiek jak bym rozebrał i zajrzał choćby z samej ciekawości co jest w środku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...