Kuba189 Napisano 7 Kwietnia 2018 Napisano 7 Kwietnia 2018 Czesc, mam pytanie, zdejmowałem dzisiaj kasetę do wyczyszczenia i po zamontowaniu zauważyłem, że kaseta ma niewielki luz. Chodzi na boki tak jak na poniższym filmiku: Luz jest minimalny (ale jest) i zastanawiam się czy to normalne i wynika z tolerancji kaseta/bębenek czy faktycznie jest się czym martwić. Na forum tym i innych nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, są osoby które twierdzą że to jest norma a inni szukają winy w piaście, bębenku itp. i sam już nie wiem co mam myśleć. Rower ma symboliczny przebieg ok. 1000 km. Niestety nie zwróciłem uwagi czy tak też było przed montażem.
Waza Napisano 7 Kwietnia 2018 Napisano 7 Kwietnia 2018 Kaseta nie ma prawa mieć luzu na bębenku. Więc jeżeli dokręciłeś nakrętkę kasety z należytą siłą, to luz najprawdopodobniej pochodzi z samego bębenka. Możesz spróbować kupić nowy bębenek, ale nie będziesz miał 100% gwarancji że sytuacja się nie powtórzy. Na forum jest kilku serwisantów, np. chyba @woojj albo @gtb, może oni doradzą coś sensowniejszego.
gtb Napisano 7 Kwietnia 2018 Napisano 7 Kwietnia 2018 Luz na bębenku. Normalne zjawisko dla "standardowych" bębenków (z dwoma rzędami kulek) , można go zazwyczaj zniwelować (ale nie usunąć całkowicie przy tego typu rozwiązaniu) usuwając ze środka podkładkę (przynajmniej w bębenkach shimano tak jest) @Waza , hihi "serwisant" brzmi dumnie ale ja to tylko piwniczno-garażowiec jestem
Kuba189 Napisano 7 Kwietnia 2018 Autor Napisano 7 Kwietnia 2018 25 minut temu, gtb napisał: Luz na bębenku. Normalne zjawisko dla "standardowych" bębenków (z dwoma rzędami kulek) , można go zazwyczaj zniwelować (ale nie usunąć całkowicie przy tego typu rozwiązaniu) usuwając ze środka podkładkę (przynajmniej w bębenkach shimano tak jest) @Waza , hihi "serwisant" brzmi dumnie ale ja to tylko piwniczno-garażowiec jestem W takim razie jeździłbyś z tym czy podjechać do serwisu? Mam piasty novatec, czy w nich działa to tak samo jak we wspomnianych shimano?
TheJW Napisano 7 Kwietnia 2018 Napisano 7 Kwietnia 2018 Z każdym luzem można jeździć...jeśli ma się pieniążki na wymianę danej części w przyszłości. Ogólnie z tanimi piastami jest taki problem, że jakiekolwiek próby serwisu lub poprawienia czegoś związanego z bębenkiem rzadko mają sens i przynoszą dobre rezultaty, a serwisom nie chce się w to bawić, tym bardziej w sezonie. U nas jest już taki kocioł, że nawet nie myślę o takich rzeczach... Jak nie działa i jest prawdopowobieństwo, że się wkrótce posypie całkiem, zalecam klientowi przeplecenie koła i tyle. Podejrzewam, że podobną opinię usłyszysz w lokalnym serwisie. Sama operacja przeplatania koła nie ma z kolei większego sensu, bo podliczając cenę części i robocizny wyjdzie 200-250 zł, a za tyle można kupić nowe koło.
gtb Napisano 7 Kwietnia 2018 Napisano 7 Kwietnia 2018 Z takim jak na filmiku możesz jeździć (nawet z większymi da się przyzwoicie funkcjonować) a serwis w tym temacie sobie daruj bo mało który chce się w to bawić , jak już to ogarnij to w zaciszu domowym https://www.endurorider.pl/jak-rozebrac-bebenek-piascie-shimano-instrukcja/ EDIT W sporej części Novateca bębenek rozbierasz tak samo jak shimanowski (rozkręcasz nawet tym samym kluczem). Jaki masz dokładnie model ?
Kuba189 Napisano 7 Kwietnia 2018 Autor Napisano 7 Kwietnia 2018 6 minut temu, gtb napisał: Z takim jak na filmiku możesz jeździć (nawet z większymi da się przyzwoicie funkcjonować) a serwis w tym temacie sobie daruj bo mało który chce się w to bawić , jak już to ogarnij to w zaciszu domowym https://www.endurorider.pl/jak-rozebrac-bebenek-piascie-shimano-instrukcja/ EDIT W sporej części Novateca bębenek rozbierasz tak samo jak shimanowski (rozkręcasz nawet tym samym kluczem). Jaki masz dokładnie model ? Własnie dokładnie nie wiem jaki model, pytałem o to tutaj: w specyfikacji jest podane, że to piasta novatec i tyle, podejrzewam, że na łożyskach maszynowych więcej nie wiem.
TheJW Napisano 7 Kwietnia 2018 Napisano 7 Kwietnia 2018 Masz napisane na piaście... Shimano FH-M525. Nawet "zbliżenie" na to robiłeś w filmie. edit: Hm...tak to napisane, że już nie wiem, czy to Twój film, czy użyłeś go tylko jako przykładu...
Kuba189 Napisano 7 Kwietnia 2018 Autor Napisano 7 Kwietnia 2018 fakt nie sprecyzowałem, to tylko przykład znaleziony w internecie
gtb Napisano 7 Kwietnia 2018 Napisano 7 Kwietnia 2018 8 minut temu, Kuba189 napisał: w specyfikacji jest podane, że to piasta novatec i tyle, podejrzewam, że na łożyskach maszynowych więcej nie wiem. Novatec jest kojarzony praktycznie wyłącznie z łożyskami maszynowymi ale w ofercie ma też co najmniej jeden model na tradycyjnych kulkach. Ktoś tu na forum rozbierał te piasty w Gate i okazało się , że te do tych należą .
rzezniol Napisano 7 Kwietnia 2018 Napisano 7 Kwietnia 2018 Novatec ma piasty, w których bębenek jest na klasycznych "kulkach". Luz bębenka reguluje sie podkładkami pod konusem, który jest jednocześnie osadzeniem łożyska "maszynowego" piasty od strony napędu. Taka konstrukcje ma np piasta NT-802SB. Jeżeli masz luz na ułożyskowaniu bębenka, to taki luz jest typowy i w niczym nie przeszkadza. Jeżeli ten luz jest między kasetą a bębenkiem to koniecznie musisz doprowadzić do jego usunięcia. Pozdrawiam
SoloTM Napisano 7 Kwietnia 2018 Napisano 7 Kwietnia 2018 Dokładnie jak @rzezniol napisał. Taki luz w niczym nie przeszkadza i raczej jest normalny, typowy dla tych piast. ( Oczywiście zakładam, że kaseta jest dokręcona nakrętką poprawnie )
gtb Napisano 8 Kwietnia 2018 Napisano 8 Kwietnia 2018 @Kuba189 spróbuj skontaktować się z @wkg (choć ostatnio mało tu bywa) on to chyba miał styczność z tymi piastami i pisał o tym , że są na standardowych kulkach.
Kuba189 Napisano 9 Kwietnia 2018 Autor Napisano 9 Kwietnia 2018 Spróbuję odezwać się do @wkg, poniżej wrzucam film jak to wygląda u mnie: https://streamable.com/ckics https://streamable.com/k1ood Może to pomoże ocenić sytuację.
gtb Napisano 9 Kwietnia 2018 Napisano 9 Kwietnia 2018 Luz jeszcze nie jest aż tak tragiczny (znajomy na M525 z kasetą 10s miałem większy i biegi płynnie chodziły) tak więc nie jest to problem dyskwalifikujący dalsze użytkowanie aczkolwiek jak bym rozebrał i zajrzał choćby z samej ciekawości co jest w środku.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.