Skocz do zawartości

[rower] Kupowanie roweru!

Ghaga

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Jutro planuję zamówić rower z firmy kross. Macie jakieś propozycje najlepszego wyboru do 1600/1700 złotych?

Z góry dziękuję:) Poniżej macie linki na co zawiesiłem moje oko:

https://www.goride.pl/mtb-275/kross-hexagon-r6-2017?from=listing&campaign-id=20

https://www.goride.pl/mtb-275/kross-hexagon-r5-2017?from=listing&campaign-id=20

https://www.goride.pl/mtb-275/kross-hexagon-r3-2017?from=listing&campaign-id=20

No i oczywiście czy jak zamówię z tej strony to przyjdzie mi tylko ustawić sobie kierownicę i to tyle? Dobrze by było gdyby wszystko było wyregulowane itd.

Napisano

Czyli preferujesz zakup z decathlonu? No i jeśli bym zamawiał przez internet, bo niestety do najbliższego sklepu kawałek mam, to przyjdzie mi wszystko już wyregulowane? 16 lat, 175 cm, więc możliwe, że kupiłbym rozmiar M.

Napisano

Żaden rower w kartonie nie jest wyregulowany. Chyba że wyciągnięty z kartonu, wyregulowany i spakowany z powrotem.

Zazwyczaj sklepy wysyłają rowery w takim stanie jak przychodzą od producenta. Zawszę możesz kupić rower z deca przez internet i oddać do serwisu, żeby go złożyli i przygotowali do jazdy.

Napisano

Nie całkiem tak jest. Tak działają sklepy internetowe sprzedające rowery firm opierających sprzedaż na klasycznej dystrybucji, producent>centrum kontynentalne>dealer krajowy>sklep>klient. Jednak w przypadku producentów oferujących sprzedaż bezpośrednią on-line, jak np. Canyon lub Rose, rowery są zapakowane do kartonu w stanie nadającym się do natychmiastowej jazdy. Wystarczy zamontować koła, ustawić wysokość siodełka i jazda. W dokumentach sprzedaży jest imienna checklist serwisanta, który składał rower.

Napisano

Nie kupowałem nigdy roweru przez net, wyregulowany raczej nie będzie ale to jest najmniejszy problem. Gwarancja zwykle wymaga pierwszego przeglądu czyli wizyty u nich, a że w Decu jest dożywotnia na ramę to warto ją mieć. Jak masz daleko to jest pewien kłopot.

Napisano

Jeszcze nie trafiłem na rower z pudła którego nie trzeba regulować, ustawiać, itp. W zależności od szczęścia, pory roku ( kto składał, w jakim okresie - mógł być składany w pośpiechu bo np. tego modelu zabrakło lub z innych przyczyn ) Zdarzały się lepiej wyregulowane i mniej dobrze, ale każdy jeden wymagał poprawek. Dodatkowo każdy wyregulowany rower praktycznie od razu  się rozreguluje - linki się wyciągają, czasem minimalny luz na sterach. od tego jest pierwszy przegląd, czasem płatny, czasem bezpłatny ( zalezy od sklepu ) Jak przychodzi do sklepu klient z rowerem w kartonie i liczy, że za 20 pln mu go złożą, wyregulują, a on będzie zarobiony bo kupił z netu to jest w mylnym błędzie. Każdy szanujący się sklep  bierze za takie coś minimum 100 pln.

Napisano
2 minuty temu, SoloTM napisał:

Jak przychodzi do sklepu klient z rowerem w kartonie i liczy, że za 20 pln mu go złożą, wyregulują, a on będzie zarobiony bo kupił z netu to jest w mylnym błędzie. Każdy szanujący się sklep  bierze za takie coś minimum 100 pln.

Dokładnie! :D:D:D Większość klientów słysząc, że przegląd regulacyjny kosztuje 100-120 zł dziwi się, że tak drogo. Niestety żaden z nich nie zdaje sobie sprawy, ile przy takim nowym rowerze jest pracy, bo bardzo, ale to bardzo rzadko zdarza się, żeby przynajmniej jeden element był dobrze wyregulowany.

Do autora tematu:
Nie patrz nawet na Hexagony. To pseudo-MTB na poziomie marketowców, ale z logo Krossa na ramie, więc i z odpowiednio wyższą ceną.
Odłoż jeszcze parę stówek i kup coś porządnego.

Napisano
2 minuty temu, SoloTM napisał:

Jeszcze nie trafiłem na rower z pudła którego nie trzeba regulować, ustawiać, itp.

A ja jestem farciarz i trafiłem, Canyon Ultimate CF SLX 7.0 z 2014. Wyciągnąłem z kartonu, wpiąłem koła, ustawiłem kierownicę i siodełko (hmmm, no tak kierę wymieniłem od razu na 3T Ergonova Team) i jazda. Po paru tygodniach podciągnąłem linki przerzutek i hamulców i to cała robota.

Napisano

Znaczy generalnie to nie potrzebuję jakiegoś profesjonalnego MTB czy coś w tym stylu, tylko chcę zakupić po prostu rower do jeżdżenia, jakieś wheelie itd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...