Skocz do zawartości

[dobór ramy] Dobór ramy 19''' MTB do osprzętu, pomoc

Yetam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

posiadam rower Kross SIgn Panic i z powodu zbyt małej ramy chciałbym zakupić nową i przełożyć jak najwięcej aktualnego osprzętu do nowej. Zdaję sobe sprawę że najlepiej byłoby po prostu kupić nowy rower i się nie martwić przekładką, ale niestety posiadam więcej czasu niż pieniędzy i trzeba sobie radzić :P . Problem mam w wyborze takowej, bo nie jestem pewien JAK dużo rzeczy musi się zgadzać aby taki manewr wyszedł. Generalnie odkopałem na OLX kilka ofert które wrzuce poniżej, w większości przypadków są one z hakiem więc nie będzie druciarstwa z przerzutką (jakiś czas jeździłem na niepasujacym haku bo się ukręcił), a główki to 1 i 1/8 cala. Dla formalności wypisze też osprzęt z Panica (generalnie to co było od nowości):

• Widelec Suntour XCR 100mm
  • Przerzutka przód Sram 3.0
  • Przerzutka tył Sram X-5
  • Korba Truvativ Ruktion + suport nie wiem, ale nie wymieniany Truvativa się spodziewam
  • Stery VP-A74F
  • Hamulec przód tarczowe mechaniczne Avid BB5 185 mm
  • Hamulec tył tarczowe mechaniczne Avid BB5 160 mm

Jeżeli chodzi o odkopane oferty to:

Z Krossami nowymi słyszałem że może być problem z kompatybilnoscią części, a jedna to noname więc trochę strach brać

Ogólnie gdyby gdzieś była dostępna (ktokolwiek widział ktokolwiek wie :P ) to brałbym Sign Panic 19'' ale ta rama na polskim rynku po prostu nie istnieje. Aż pytałem się w Kross-a czy w ogóle to produkowali bo widziałem kilka takich rowerów w internecie i chciałem sprawdzić czy to nie pomyłka.

Jak widać poszukuję ramy 19'' MTB w widełkach 300-600zł. Zdaję sobie sprawę że 100% kompatybilności nie będzie (kwestia linek, pancerzyków itp) ale z pierdołami dam sobie jakoś radę (ew coś dokupię)

Jeżeli ktoś byłby w stanie polecić jakąś ramę to będe bardzo wdzięczny :) Albo jeśli ktoś wskaże Panica z ramą 19'' - to jeszcze bardziej. Rower finalnie ma służyć do wyjazdów 30/30/30 asfalt/szuter/syf ale bez katowania jakimś skakaniem czy innym stuntem (Panic był do tego idealny... ahh za bardzo lubię to ramę...)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...