Skocz do zawartości

[piasty] Prośba o identyfikację

Kuba189

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, mam prośbę, posiadam rower Kellys Gate 30 i chciałbym zidentyfikować piasty w rowerze, niestety w specyfikacji jest podana jedynie informacja: NOVATEC Disc (15x100mm / 12x148mm / 32 holes), brak jest informacji o konkretnym modelu, na samej piaście również brak jest jakiegokolwiek opisu, poniżej zamieszczam zdjęcie piasty tylnej, na bębenku jest oznaczenie KG5-T05061700002. I przy okazji piast mam jeszcze jedno pytanie, jak często zająć się serwisem piast (zakładam, że są na łożyskach maszynowych), chodzi mi tutaj o wymianę łożysk lub wymianę całej piasty, bo raczej łożysk maszynowych bym nie rozbierał. Nie chodzi mi oczywiście o jakieś ściśle określone przebiegi bo to wszystko zależy od warunków użytkowania i jakości komponentów, bardziej chodzi mi o rząd wielkości przebiegów (jak to wynika z waszego doświadczenia, czy to jest 1k km czy 3k km, pytam bo nie chciałbym kiedyś w przyszłości w połowie sezonu biegać za łożyskami tylko mógł ewentualną wymianę przeprowadzić wcześniej). Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.

IMG_20180405_184052.jpg

Napisano

Do czego potrzebny ci konkretny model? Ja w określeniu tego nie pomogę, ale mogę podpowiedzieć iż większość piast novatec używa standardowych części, łożyska nowe znajdujesz używając numeru znajdującego się na starym, co do serwisu to łożysk się raczej nie rusza aż padną, ale ja uważam ze dobrze jest raz w sezonie sciągnąć bębenek i wyczyścić/ przesmarować zapadki, zapobiega to zgniciu piasty w środku od wilgoci.

Napisano

tylko aby zdjąć bębenek potrzebne jest wyjęcie osi piasty na której osadzone jest łożysko a tego właśnie nie chciałbym ruszać, z tego powodu chciałem dowiedzieć się jaki to dokładnie jest model, wtedy mógłbym coś poszukać na jej temat i na temat zastosowanych łożysk wtedy łatwiej byłoby mi określić przybliżony termin wymiany/serwisu.

Napisano

Jeśli to jest gate z 2017 roku to ma piasty novateca- takie oemy. Tzn ma łożyska kulkowe. Ależ moje zdziwienie było wielkie jak to rozebrałem. Nie widziałem żadnej innej piasty o takiej jak ta konstrukcji. Nazwa sugeruje dokładnie coś innego. W modelach 2018 jest już tak jak powinno. Jak będę w robocie to podeśle może jakieś zdjęcie.

Napisano
10 godzin temu, woojj napisał:

Jeśli to jest gate z 2017 roku to ma piasty novateca- takie oemy. Tzn ma łożyska kulkowe. Ależ moje zdziwienie było wielkie jak to rozebrałem. Nie widziałem żadnej innej piasty o takiej jak ta konstrukcji. Nazwa sugeruje dokładnie coś innego. W modelach 2018 jest już tak jak powinno. Jak będę w robocie to podeśle może jakieś zdjęcie.

tak to Gate '17, mam do Ciebie jeszcze prośbę, czy mógłbyś zajrzeć do tego tematu, pytam tam o luz na kasecie:

Zaznaczam tylko, że w pierwszym poscie opublikowany film nie jest mój, znalazłem go w internecie dla zobrazowania problemu ponieważ nie miałem możliwosci wtedy nagrać własnego.

Mój problem pokazują dwa filmiki zawarte tutaj:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...