AWGUST72 Napisano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Witam Mocno zmotywowany przez żonę przymierzam się do zakupu dwóch rowerów. Ponieważ zamierzamy jeździć głównie po mieście oraz dobrze utwardzonych drogach leśnych nasz wybór padł na rowery trekkingowe. Ja mam 184 cm wzrostu i ważę 105 kg a żona 160 cm. Po wstępnym sprawdzeniu sklepów rowerowych w których ceny niekiedy są z kosmosu zainteresowałem się ofertą firmy Vellberg . Najbardziej spodobały nam sie nw rowery 1.http://allegro.pl/niezawodny-vellberg-discover-1-1-acera-2018-i7181153296.html 2.brak damskiego odpowiednika w/w roweru lub 3.http://allegro.pl/rower-28-vellberg-trekk-discover-2-1-m-alivio-i7210366426.html 4.http://allegro.pl/rewelacyjny-vellberg-discover-2-1-17-alivio-2018-i7272929955.html W zwiazku z wyborem ( choć nie jestem bezkrytycznie przywiązany do tej marki) mam pytanie o wybór wielkości ram , ocene tych rowerów oraz czy zauważymy wyraźna różnicę w użytkowaniu tych rowerów czy tez nie i nie warto przepłacać za dwa ostanie rowery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 (edytowane) Bez wahania warto brać droższe. Żona 17" - ty najprawdopodobniej 19" , choć nie jest wykluczone że dałbyś radę i na 21" Jaka długość nogi ? Edytowane 6 Kwietnia 2018 przez Pablo59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AWGUST72 Napisano 6 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 U mnie długość nogi to 79-80 cm a u żony 70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 To bierz 19" i zapominamy o 21" - chociaż podejrzewam, że coś chyba nie tak zmierzyłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AWGUST72 Napisano 6 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Kurcze dobrze ,że zwróciłeś mi uwagę. Pomiar u żony - direct ale u mnie był błąd i po tym razem dokładnym pomiarze jest 85 cm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Czyli klejnoty nie ucierpią i na większej choć zapasu bezpieczeństwa będzie mniej. Pytanie jaka pozycja bardziej ci pasuje - mniej czy bardziej pochylona. Te ramy są długie. Zauważ że pod linkiem pierwszym masz fotkę z ramą 21" a pod trzecim z 19" Myślę jednak że 19" będzie właściwsza do trekkinga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AWGUST72 Napisano 6 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 (edytowane) Teraz zdecydowanie odpowiada mi pozycja bardziej wyprostowana , może nie jak na "holenderce" ale pozycja z "górala" juz nie wchodzi w rachubę. To mają być rowery do typowo rekreacyjnych wypadów , maksymalnie wygodne . Czy mój wybór na te Vollbergi jest dobry ( przy założeniu cenowym max 1300 -1400 PLn / rower) czy też szukać czegoś innego ? Edytowane 6 Kwietnia 2018 przez AWGUST72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Taniej roweru wyposażonego w blokowany "amortyzator" , przerzutki alivio (co by o nich obecnie nie mówić) i kasetę nie kupisz (o ile nie pojawi się jak meteor jakaś promocja "znikąd" )... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AWGUST72 Napisano 6 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Czyli jak nikt nie zgłosi jakiejś sensownej rewelacji to w niedzielę składam zamówienie. Mam jeszcze pytanie odnośnie procedury serwisowania. Czy można to robić w dowolnym serwisie rowerowym czy też Vellberg wymaga aby robić to w jakis konkretnych warsztatach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Najlepiej zadzwonić tam, skąd będziesz go brał - zawsze to info z pierwszej ręki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AWGUST72 Napisano 6 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 (edytowane) Mam jeszcze jedno pytanie Znalazłem jeszcze coś takiego http://allegro.pl/the-best-bike-2018-vellberg-explorer-4-1-deore-19-i7272974772.html#thumb/11 Co prawda musiałbym dołożyć bagażnik i błotniki ale kusi mnie osprzęt....tylko czy tutaj miałbym identyczną pozycję podczas jazdy czy jednak bardziej pochyloną? Edytowane 6 Kwietnia 2018 przez AWGUST72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 (edytowane) No i nic dziwnego że kusi, bo wśród crossów za te pieniądze jest najlepiej wyposażony - ale rama jest dłuższa, wymuszająca większe pochylenie. Niby można próbować dać mostek z większym wzniosem (lub regulowany), ale moim zdaniem - wbrew pozorom - poprawa nie będzie aż tak duża; jeżeli uciekasz od górala także z uwagi na pozycję, to raczej nic z tego (choć rozumiem ból serca ). Przedłużka rury sterowej (zdecydowanie bardziej podnosząca kierownicę) zrobiłaby zaś karykaturę (przynajmniej dla mnie) - no ale o gustach się nie dyskutuje, podobno Jeśli mimo wszystko nie chcesz zrezygnować, to musiałbyć go dosiąść i sprawdzić w realu jakie "manewry" byłyby niezbędne byś się dobrze na nim czuł ... Edytowane 6 Kwietnia 2018 przez Pablo59 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AWGUST72 Napisano 6 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 No to OK. Nawet nie będę sie do niego przymierzał aby potem nie żałowac. Priorytetem jest dla mnie komfort jazdy , czytaj = najbardziej wygodna pozycja podczas jazdy. Myślę ,że zmianę osprzętu na lepszy nie odczuję tak bardzo na PLUS , jak zmianę ramy na MINUS. Dzięki za rady i uwagi. Zamawiam dwa Discovery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi