Skocz do zawartości

[manetka] jakas alternatywa dla XTR SL-M980 ?

mrovka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dobry Wieczor.Mam krotkie pytanie.

Ktora Shimanowska maneteka na 10 biegow ma taka funkcje plynnego przewijania biegow jak stare XTR SL-M980 ?

Poszukuje jakiejs alternatywy do tylniej zmieniarki Zee na 36zebow 

I jak fachowo nazywa sie ta funkcja ? o ile ma to nazwe

Napisano

Nie wiem :P

Ale opisujac to laickimi slowami ..chodzi mi oto ze w SL-M980,praktycznie dwoma pchnieciami jestem w stanie przeskoczyc cala kasete z dolu do gory

i to ze moge zrzucac biegi '' o dwa''.

Napisano

Multi release - wrzucasz na większe zębatki 1 pchnięciem o 4 na raz, redukujesz o 1 lub 2 na raz.

Instant release to to że klikniesz raz w dół i nie musisz odpuszczać palcem manetki żeby przerzutka zareagowała, dzieje się to natychmiast

Two way release - to że druga dźwignia robi trochę za pierwszą ( w skrócie mocnym )

Więc jeśli szybko na 2 razy  to to 1 miałeś na myśli.

Napisano

Dzieki SoloTM - teraz mam pelny obraz czego szukac

Musze patrzyc na funkcje Multi release.

i tak nie w temacie..dobrze mysle,uwazajac ze manetke XTR SL-M980 przymocuje do dzwignie hamulcowej ZEE ? 

Bo na pierwszy rzut oka  manetka XTR i dzwignia hamulcowa ZEE ma mocowanie I-SPEC B

Napisano

Jak jest I-Spec B w klamce i na manetce to ZEE bez problemu połączysz z XTR.

A jeżeli chodzi o samą manetkę to jedyną alternatywą dla XTR jest XT. Manetki Shimano z grup poniżej nie posiadają Instant Release które robi robotę ;) 

Napisano

Znalazlem cos takiego.I teoretycznie byloby odpowiedzia na moje pytanie,a nawet mialbym trzy funkcje naraz

https://www.ebay.co.uk/itm/Shimano-Saint-M820-I-spec-B-10-Speed-Rapidfire-Rear-Gear-Shifter-Right-Hand/332254930411?epid=1338035977&hash=item4d5befe5eb:g:7JAAAOSw5dNWnNsq

Tylko jak z kultura pracy Saint'a ? Mozna ja porownac do kultury pracy w/w XTR SL-M980 ?       ...a moze zaskoczy mnie jeszcze bardziej hehe

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...