panpromek Napisano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Serwus. Nie wiem czy w dobrym dziale umieściłem pytanie, ale spróbuję. Niedawno złożyłem rower na ramie Octane One Kode. Jest to stalówka ze zintegrowanym zaciskiem sztycy podsiodłowej. Wygląda to tak. Czy taki rodzaj zacisku nadaje się do sztycy karbonowej ? Przyznam szczerze, że muszę dość mocno skręcać śrubę, aby sztyca (aluminiowa) nie zjeżdżała w dół. Liczę na Waszą wiedzę i dobre rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 (edytowane) Nie używaj dużej siły tylko pasty montażowej do karbonu, zwiększa tarcie i nie trzeba ściskać karbonowych rurek (kierownica, sztyca) z dużą siłą. Ja używam i polecam Dynamic od Syntace: https://www.bike-components.de/en/Dynamic/Assembly-Paste-with-Micropearls-p12414/ P.S. Brzegi komina rury podsiodłowej nie mogą być ostre tylko zaokroąglone, bo natną karbon i po sztycy. Edytowane 5 Kwietnia 2018 przez Waza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panpromek Napisano 5 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Sęk w tym, że takiej pasty używałem/używam nadal. Chodzi mi bardziej o rodzaj zacisku i jego wpływ na rurkę z karbonu. Zazwyczaj zaciski do sztyc karbonowych mają skośne przecięcie albo inne patenty. W tej ramie zrobiono to, najprościej jak się dało. Według mnie nie jest to najszczęśliwszy sposób blokowania sztycy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Waza Napisano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Fakt, jakieś ryzyko jest. Ewentualnie, jeżeli masz jakiś większy rozmiar sztycy np. 30.9 lub 31.6 można poszukać w necie redukcji "carbon friendly" na mniejszy rozmiar i taką sztycę zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorota57 Napisano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2018 Ja u siebie mam podaną określoną siłę mocowania sztycy max 13 N.m . Nie używam żadnych past. Rower Giant Fastroad comax2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi