Aviationgodlike Napisano 3 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Witam, mam problem z hamulcami hydraulicznymi Avid Elixir 7, pierwszy raz mam styczność z tego typu hamulcami i podczas dostawy roweru nacisnąłem klamkę hamulca bez założonego przedniego koła. Klocki się zacisnęły, próbowałem je rozpychać płaskim śrubokrętem ale jest to bezcelowe bo od razu wracają (ciśnienie je wypycha), Udało mi się jakimś cudem trochę rozepchać i wcisnąć koło z tarczą ale klocki ciasno przylegają do tarczy i koło swobodnie nie może się obracać. Myślałem nad odkręceniem wlewu płynu podobno to powinno pomóc przy jednoczesnym rozpychaniu klocków ale nie wiem czy płyn się nie wyleje i będę musiał bawić się w odpowietrzanie, a może to nie uniknione?. Czy ktoś może miał taki problem i mógłby mi poradzić co w takiej sytuacji zrobić? Bardzo proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lichak Napisano 4 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Niestety ale jeśli pomimo rozpychania tłoczki powracają to odpowietrzanie należy wykonać, można spuścić trochę oleju ale za to dużo straci na sile hamowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 4 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 (edytowane) Płynu hamulcowego DOT 4 lub 5.1 gwoli ścisłości, a nie oleju. Jeśli tłoczki są suche to zapowietrzona jest klamka. Możesz spróbować odkręcić śrubę/korek w klamce i wepchnąć tłoczki. Może nawet nic nie wycieknie, bo powietrze się cofnie i będą hamować. Chyba, że zacisnąłeś hamulec gdy rower był do góry kołami to wepchnąłeś powietrze do zacisku. Jak nie będą to odpowietrzanie trudne nie jest, ale można się upaćkać płynem jak się nie ma wprawy. Rękawiczki nitrylowe mocno wskazane, bo obojętny dla skóry to on nie jest. Edytowane 4 Kwietnia 2018 przez seraph Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lichak Napisano 4 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 5 godzin temu, seraph napisał: Płynu hamulcowego DOT 4 lub 5.1 gwoli ścisłości, a nie oleju. Jak najbardziej DOT, źle się wyraziłem. DOT nigdy nic mi nie zrobił ze skórą, a nie raz się nim ,,upaćkałem po pachy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 4 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Zależy od skóry. Niektórzy to się i octem poparzyć potrafią, ale DOT jest silnie higroskopijny, więc lepiej chyba dmuchać na zimne? Przesuszona od olejów i innego dziadostwa skóra potrafi pękać, a to nic przyjemnego nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi