QWEY564 Napisano 28 Października 2006 Napisano 28 Października 2006 Mam problem... przed chwilą jeżdżąc po okolicy wpadłem na głupi pomysł jazdy na tylnim(mam rower do XC)... No i po przejechaniu kilkuset metrów(oczywiście z przerwami) coś strzeliło z tyłu no i po dokładnich oględzinach stwierdziłem że to piasta, od strony szybkozamykacza(lewej)... Mianowicie obręcz/okrągła blaszka, bok piasty odczepiła się/odkręciła no i oczom mym ukazał się jakiś zielony smar... Jeszcze nie próbowałem tego złożyć i liczę na waszą szybką odpowiedź co mam z tym zrobić... Można samemu w domu to naprawić?? Teraz koło chybocze się jakby miało "centre"... Help
QWEY564 Napisano 28 Października 2006 Autor Napisano 28 Października 2006 Standardowa od wheelera 1901ZX, pod tarczę... dla mnie noname ale zaraz sprawdzę dokładnie...
Dexter_6669 Napisano 28 Października 2006 Napisano 28 Października 2006 jak masz kase to kup coś pożądnego np shimano novatek P.s daj jakieś foty bo tak to ciężko powiedzić co zrobić ja jestem majsterkowiczem i coś postaram się ci pomóc
QWEY564 Napisano 28 Października 2006 Autor Napisano 28 Października 2006 klik Nr2 to ta obręcz... odsunęła się od reszty piasty(bębenka) Tu widać szparę...
Habibek Napisano 28 Października 2006 Napisano 28 Października 2006 kontra puściła, to nic nadzwyczajnego. zakontruj na nowo i będzie git. to konstrukcja prosta jak budowa cepa - rozkręć a zobaczysz co jest nie tak
Raptor Napisano 28 Października 2006 Napisano 28 Października 2006 Po pierwsze to musisz ją całkowcie rozkręcić, dowiemy się przynajmniej co i jak mocno jest uszkodzone. W innym temacie pisali, że jazda na tylnim kole nie niszczy piast
kordzio Napisano 29 Października 2006 Napisano 29 Października 2006 jak masz kase to kup coś pożądnego np shimano novatek ? A teraz co do tematu: Mogła się kontra rozkręcić, ale wtedy nie byłoby strzelenia takiego gwałtownego. W gorszym przypadku mogła pęknąc albo się złamać ośka. Sprawdz czy ta część co dochodzi do piasty zaraz za szybkozamykaczem da się swobodnie rozkrecąć (nie kręcić tylko ROZKRĘCAĆ). Pzdr! PS. Ten niebieski smar świadczy tylko o tym, że piasta jest "zdrowa", czyli czysta, nic się nie ściera itd. Z tego możesz być tylko zadowolony. PS2. Jest jeszcze jedna możliwość- mógł bębenek pęknąc od środa i się zapaść przez co kulki nie mają się na czym opierać i stąd ten luz. (i wyraźnie stuknięcie byłoby wytłumaczone)
QWEY564 Napisano 29 Października 2006 Autor Napisano 29 Października 2006 OK thx dziś rano zajrzałem do środka no i tam siedzi tylko jedna kulka(powinno zdaje się być więcej), po perzyłożeniu tego "kółka" do bębenka piasty koło toczy się prawidłowo, nic nie stuka itp ale jest jeszcze kolejny zgryz jak połączyć tą obręcz z bębenkiem?? czy muszę uzupełnić brak(lekki) smaru... Z tym "strzeleniem" to chodziło mi o nagłeprzesunięcie się koła w poziomie i wywrotkę(jechałem na kole) -żadnych efektów akustycznych po prostu obręcz zaczęła trzeć o klocki... (nadal nie wiem jak zkontrować...)
QWEY564 Napisano 30 Października 2006 Autor Napisano 30 Października 2006 Jak by co to zakończenie tematu wygląda mniej więcej tak: http://www.forumrowerowe.org/index.php?sho...=0entry293951
Dar28 Napisano 31 Października 2006 Napisano 31 Października 2006 Po pierwsze trzeba rozebrać piastę bo najprawdopodobniej masz strzelona oś i sprawdzić miski czy nie mają wrzerów Jeśli nie ma wrzerów to jest mniejszy kłopot Jeżeli znajdują sie wrzery zaczyna się problem bo można to rozwiązać na dwa sposoby Sprobować wybić miski i nabić nowe (trzeba zwrócić uwagę przy nabijaniu prawej strony) lub wymienić piastę na nową
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.