radm3 Napisano 3 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Witam, Składam przełaja i mam problem. Mam koło z piastą Novatec D042SB w której wymieniłem bębenek na CB-A2-SMN11s-al który ma obsługiwać kasety 11 rzędowe. Dzisiaj otrzymałem kasetę Shimano Ultegra CS R8000 i niestety nie mieści się :(. Nakrętka ma część która wchodzi w kasetę 4mm i tyle brakuje aby móc zakręcić kasetę (wtedy by się trzymała całym gwintem). Opis zdjęć: * Na drugim zdjęciu ostatnie 3 zębatki (największe) stroną od szprych * Na trzecim zdjęciu kaseta bez jednej zębatki i nakrętki * Na czwartym zdjęciu kaseta z wszystkimi zębatki i bez nakrętki (nakrętka nie łapie w ogóle gwintu) Da się przerobić kasetę, bębenek ? Są piasty pod widełki 135mm które obsługują kasety szosowe 11 rzędowe i hamulec tarczowy? Mam ramę aluminiową Merida Speeder T3-D i kupiony cały osprzęt 2x11. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 3 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Kaseta 11rz dla szosy jest szersza od 11rz MTB. 11rz MTB to standardowy bębenek 8-10 rz, bębenek pod szosowe 11rz jest nieco szerszy, szosowa kasetę zakładasz bez podkładki. Postaram się zmierzyc ile powinien miec bebenek pod szosowe 11rz. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radm3 Napisano 3 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Teraz, rzezniol napisał: Kaseta 11rz dla szosy jest szersza od 11rz MTB. 11rz MTB to standardowy bębenek 8-10 rz, bębenek pod szosowe 11rz jest nieco szerszy, szosowa kasetę zakładasz bez podkładki. Z wymienianym bębenkiem dostałem podkładkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid Napisano 3 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 no to jak ta podkładka była w komplecie to na pewno coś było pomieszane z bębenkami i w opakowaniu znalazł się nie ten co trzeba, najlepiej to zgłosić i poprosić o wymianę na właściwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 3 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Długość bębenka od krawędzi do miejsca oparcia kasety dla 11rz u mnie to 37 mm. Piasta D412SB ... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radm3 Napisano 3 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 16 minut temu, rzezniol napisał: Długość bębenka od krawędzi do miejsca oparcia kasety dla 11rz u mnie to 37 mm. Piasta D412SB ... Pozdrawiam U mnie 35mm a potrzeba mi z 4mm żeby cały gwint złapała szosowa 11-tka. Masz kasetę MTB? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 3 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Te 2 mm które ci brakują to tak jakbyś miał założona tą podkładkę na bębenek ... Nie potrzebujesz aż 4 mm, kaseta zawsze nieco wystaje nad rant bębenka, przy długości montażowej 37mm wszystko będzie pasowało jak należy. Słowem jak chciałeś kupić korpus pod 11rz szosowe to sprzedali ci zły bębenek. Ja będę zakładał na ten bębenek kasetę 11rz MTB + podkładka ... SRAM nie przewiduje takich komplikacji jak Shimano , trzyma jeden standard w MTB i Road . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radm3 Napisano 5 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 W dniu 3.04.2018 o 21:34, dawid napisał: no to jak ta podkładka była w komplecie to na pewno coś było pomieszane z bębenkami i w opakowaniu znalazł się nie ten co trzeba, najlepiej to zgłosić i poprosić o wymianę na właściwy Dostałem wymieniony bębenek wcześniejszy to był 9 rzędowy. Bębenek Novatec CB-A2-SMN11S-AL z kasetą szosową 11 rzędową Shimano Ultegra CS R8000 wygląda tak :(. Na pierwszym zdjęciu cała kaseta bez nakrętki, na drugim kaseta bez przedostatniej zębatki, na trzecim bez ostatniej zębatki. Gwint w nakrętce ma około 4.1mm. Nakrętka łapie 2mm gwintu przy dokręceniu. Wychodzi na to że piasty MTB 11 rzędowe bez kombinowania nie są kompatybilne z kasetami szosowymi 11 rzędowymi. Gdybym skręcił to tak jak jest to około połowa gwintu tylko by trzymała. Wysłałem zapytanie do DT o piastę DT 350 MTB która miałaby współpracować z kasetą 11 rzędową szosową i ramą 135x10 i dostałem odpowiedź że trzeba albo wymieniać bębenek albo brać piastę DT350 road 11 rzędową 142x12 i przerabiać na 135x10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Na pierwszym zdjęciu kaseta siedzi prawidłowo (moja MTB 11s na bębenku 10s też tak wystaje). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Dla zobrazowania tak to wygląda u mnie i jest jak najbardziej prawidłowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radm3 Napisano 5 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Teraz, gtb napisał: Dla zobrazowania tak to wygląda u mnie i jest jak najbardziej prawidłowo. Dzięki, Co to za model piasty? Bębenek fabryczny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 DT350 ze standardowym bębenkiem 8/9/10 i kaseta 11s XT M8000. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 @radm3, ja tam nie widzę teraz nic niepokojącego. Na moje oko wszystko jest jak należy ... nie wiem skąd twoje przekonanie ze nakrętka za mało łapie i że powinna złapać całym gwintem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radm3 Napisano 5 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 9 minut temu, rzezniol napisał: @radm3, ja tam nie widzę teraz nic niepokojącego. Na moje oko wszystko jest jak należy ... nie wiem skąd twoje przekonanie ze nakrętka za mało łapie i że powinna złapać całym gwintem. Z forum szajbajk.pl cytaty:"bębenek Shimano 8, 9, 10 - MTB i ROAD oraz 11 speed MTB - szerokość 34,95mm - tutaj nie można montować kaset ROAD 11 speed ". "Znam klienta, któremu pękła nakrętka mocująca kasetę w szosie (coś tam właśnie eksperymentował z dopasowywaniem nie do końca kompatybilnych elementów). Efekt zablokowania tylnego koła podczas zjazdu przy prędkości ok. 50 km/h możesz sobie chyba wyobrazić." Dlatego chcę być na 100% pewny że wszystko jest OK Ma ktoś może dostęp do dokumentacji żeby zobaczyć wymiary bębenków szosowych Shimano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 No ale to już przecież pisałem że bębenek kompatybilny z szosową kasetą 11rz od Shimano powinien mieć 37 mm. Zmierzyłeś ? Ma tyle ? Patrząc po twoich fotkach ... jak na samym początku miałeś problem to ewidentnie brakowało bębenka ... właśnie tych 2 mm i potwierdziłeś że masz 35 mm. Teraz wygląda dobrze, Stawiam że masz 37 mm dla kasety 11rz szosa i do zestawu podkładkę o grubości 2 mm aby na tym bębenku zamontować kasetę MTB, która potrzebuje 35 mm właśnie. Szukasz dziury w całym. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Tu masz wymiary na przykładzie piasty DT240 https://www.bikerumor.com/2012/05/01/11-speed-road-bike-hubs-versus-10-speed-tech-brakedown/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
g286 Napisano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Ostatnio przerabiałem tak bębenek w starych kołach Zipp 101. Fabrycznie z bębenkiem pod 10 S. Zmiana szerokości bębenków szosowych nastąpiła jakoś na początku dekady. Kasety 11 rzędowe są szersze, niektóre koła dało się skonwertować wstawiając szerszy bębenek lecz nie w tych, rozwiązania były dwa a nawet trzy. Pierwsze trudne: przetoczyć pająk kasety zbierając pierścień na głębokość 1,6 mm. Drugie łatwiejsze: przetoczyć bębenek zbierając od strony szprych podobną wartość by kaseta siadła głębiej. Trzecie, bez inwazyjne: wywalić jedną zębatkę i pierścień. NIe po to jednak kupiłem kompletną R8000 by robić z niej dychę. Przetoczenie bębenka poszło łatwo. Wszystko bangla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Tylko tutaj nie ma co toczyć ... bo po zdjęciach wygląda ze niemal na 100% ma właściwy bębenek pod szosowa 11`stke ... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radm3 Napisano 5 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Teraz, rzezniol napisał: No ale to już przecież pisałem że bębenek kompatybilny z szosową kasetą 11rz od Shimano powinien mieć 37 mm. Zmierzyłeś ? Ma tyle ? Teraz wygląda dobrze, Stawiam że masz 37 mm dla kasety 11rz szosa i do zestawu podkładkę o grubości 2 mm aby na tym bębenku zamontować kasetę MTB, która potrzebuje 35 mm właśnie. Szukasz dziury w całym. Pozdrawiam Mam około 36.5mm Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Czyli się zgadza ... moje 37 mm też jest około a twoje około 36,5 mm wpisuje się w to co stoi w grafice podklejonej przez @gtb. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radm3 Napisano 5 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 41 minut temu, rzezniol napisał: @radm3, ja tam nie widzę teraz nic niepokojącego. Na moje oko wszystko jest jak należy ... nie wiem skąd twoje przekonanie ze nakrętka za mało łapie i że powinna złapać całym gwintem. Pozdrawiam Dziękuję za odpowiedzi jeszcze trochę doczytałem i okazuje się że bębenek pasuje do szosowej kasety 11s. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.