steve69 Napisano 3 Kwietnia 2018 Napisano 3 Kwietnia 2018 Witam. Mam 2 rowery z wkładami suportowymi typu Pressfit. W szosówce jest to SM-BB71-41B, w góralu SM-BB91-41A. Ten w góralu ma już wyczuwalne luzy kwalifikujące suport do wymiany. Jako, że sam lubię "dłubać" przy rowerach, postanowiłem kupić narzędzie do demontażu tego typu wkładów. Zastanawiam się nad Shimano TL-BB13 oraz Park Tool BBT-90.3 Tu pytanie do bardziej doświadczonych: co wybrać? -- Pozdrawiam.
js1200 Napisano 3 Kwietnia 2018 Napisano 3 Kwietnia 2018 A może zestaw który daje ten sam efekt, ale nie jest tak drogi? klik narzędzie do montażu i demontażu Zastanów się także nad torqtite
steve69 Napisano 3 Kwietnia 2018 Autor Napisano 3 Kwietnia 2018 Dzięki za wskazanie odpowiedników, ale jednak zdecydowany jestem na któreś z tych dwóch wymienionych wcześniej przeze mnie narzędzi. Praskę do montowania zrobię sobie sam. Nie wiem tylko co wybrać do demontażu. -- Pozdrawiam.
Punkxtr Napisano 3 Kwietnia 2018 Napisano 3 Kwietnia 2018 Weź Parka. Łapie za miski w innym punkcie i na większym obwodzie. Shimano jak miska jest zapieczona potrafi bardzo łatwo wywalić łożysko (pęka plastik), a reszta zostaje w ramie.
steve69 Napisano 3 Kwietnia 2018 Autor Napisano 3 Kwietnia 2018 I o taką poradę mi chodziło! Dzięki. -- Pozdrawiam.
pawel2208 Napisano 4 Kwietnia 2018 Napisano 4 Kwietnia 2018 Ja z pręta gwintowanego, kawałka rurki, pierścienia segera i podkładek zrobiłem przyrząd do wyciskania samych łożysk z ramy. Miski bez łożysk można później palcami wyciągnąć i nie trzeba nic uderzać.
montell81 Napisano 5 Kwietnia 2018 Napisano 5 Kwietnia 2018 W dniu 3.04.2018 o 14:18, js1200 napisał: Zastanów się także nad torqtite Czy do montażu/demontażu tego typu suportu wystarczą dwa klucze do suportów Shimano, czy może potrzebne są do tego jeszcze jakieś inne klucze typu te, które podałeś w tym poście?
dovectra Napisano 5 Kwietnia 2018 Napisano 5 Kwietnia 2018 pytanie do fachowców, i użytkowników press-fit-a czy to rozwiązanie jest trwałe? czy istnieje możliwość rozklepania otworu suportu ? 12 godzin temu, pawel2208 napisał: Miski bez łożysk można później palcami wyciągnąć i nie trzeba nic uderzać.
js1200 Napisano 5 Kwietnia 2018 Napisano 5 Kwietnia 2018 11 godzin temu, montell81 napisał: Czy do montażu/demontażu tego typu suportu wystarczą dwa klucze do suportów Shimano, czy może potrzebne są do tego jeszcze jakieś inne klucze typu te, które podałeś w tym poście? Cytat This unique and patent pending system uses a double threaded internal sleeve to tighten the right and left cups with two spanner wrenches and torque your bottom bracket tight on installation. Wystarczą klucze jak do tradycyjnych suportów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.