lamaq Napisano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 Witam, Mój pierwszy post, dlatego chciałbym wszystkich serdecznie przywitać. Jestem na etapie wymiany roweru i mam dylemat w wyborze. Na sprzęt chcę przeznaczyć ok 3500zł i mam kilka modeli, któe mnie interesują. Po pierwsze zastanawiam się czy brać rower fitnessowy, czy endurance. Miałem Speedera T2, na którym jezdziło się świetnie dystanse ok 70km, jednak zmieniłem go na wyścigową szose, w któej niestety mam za dużą rame, jak na mój wzrost i pozostaje mi niesmak w tym temacie, ponieważ przy 60km plecy dają o sobie mocno znać. Trasy jakie jeżdzę wahają się od 50km-100km. Nie jezdzę z sakwami, rekreacyjnie, raczej lubie mocniejsze naciskanie na pedały. Zależy mi na uniwersalności. Zastanawiam się nad poniższymi modelami, któe są w moim przedziale cenowym i wszystkie są na podobnym osprzęcie - SORA, karbonowy widelec, tarcze, jednak zastanawia mnie waga od 9,2-10,4kg - najlżejsza jest Scultura 200 a najceższy Speeder 200. 9,2kg vs 10,4kg i to duży dylemat, ponieważ nie wiem, jak duże będzie miało to znaczenie w perspektywie dłuższej jazdy. Dodam, że aby wyjechać na sensowną trasę, muszę przebić się przez Kraków. Merida Scultura Disc 200 2017r. - porównywałem gometrię z Meridą Speeder i ramy są całkiem podobne, jednak nie identyczne. Niewiem czy rower będzie mi odpowiedał. Zdaje soibie sprawę, że przy pierwszej możliwej okazji muszę się do niego przymierzyć. Waga 9,7kg https://www.goride.pl/rowery/merida-scultura-disc-200-2017-odbior-osobisty?from=main+main-specials&campaign-id=2 Merida Speeder 200 2018r - podobny jak Speeder T2, na którym jezdziłem dwa sezony. Martwi mnie waga, natomiast cena jest dużo lepsza. Przy ewentualnej wymianie niektórych komponentów (koła, opony z 32 na 25, karbonowa sztyca) można obniżyć wagę w pózniejszym czasie. Waga 10,4kg https://www.goride.pl/rowery/merida-speeder-200-2018-odbior-osobisty?from=listing&campaign-id=20 Merida Scultura 200 2018r - wart swojej ceny? SORA w tym modleu jest to chyba ten sam modle co 2017. Różni się na pewno korbą (FSA) i wagą 9,2kg https://www.goride.pl/rowery/merida-scultura-200-2018-odbior-osobisty?from=listing&campaign-id=20 CANYON AL 5.0 - Wg. mnie to jest Speeder 200, tylko lżejszy o 400g. Rower jest zdecydowanie najładniejszy, ale niepodoba mi się koszt dostawy (200zł) co w sumie daje 3600zł. Nie wiem również jak wygląda sprawa z serwisem w Krakowie. https://www.canyon.com/pl/fitness/roadlite/2018/roadlite-al-5.html Mam 171cm wzrostu, 27lat i interesują mnie modele w rozmiarze S - 50. W zeszłym sezonie nie miałe okazji dużo jezdzić, ale weekendowe wypady po średnio 60-70km się zdarzały. Będę wdzięczny za obiektywne podejście do tematu i kilka słów, które będą mi mogły pomóc dokonać dobrego wyboru. Dziękuję, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 W kwestii kluczowej - szosa czy fitness raczej nikt Ci nie pomoże i zanim się nie zdecydujesz szkoda myśleć nad konkretnym modelem. Doświadczenie z obiema kierownicami masz, więc kwestia tego co jest priorytetem - czy wygoda na dłuższych trasach czy uniwersalność, czy przyzwyczajenia. Przy pokonywanych dystansach i stawiając na uniwersalność postawiłbym na fitnessa - i to najlepiej właśnie z chwytami Ergona, sam będę takie rozwiązanie testował od wiosny. GS2 kosztują 2 stówki. I z tego powodu postawiłbym na Canyona który pod względem osprzętu jest porównywalny z Meridą. A co do serwisu - na pewno jest ich na tyle w Krakowie że znajdziesz jakiś dobry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 2 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2018 2 godziny temu, lamaq napisał: Rower jest zdecydowanie najładniejszy, ale niepodoba mi się koszt dostawy (200zł) Akurat oni dodają pewne rzeczy do zamowienia więc cena nijako się - równoważy. Zwykle jest pompka zestaw narzędziowy/ klucze czy pompka do amortyzatora, pasty czy osłony ram. Daodatkowo przy twoim profilowanym typie tras i sposobie jazd nie musisz aż tak bardzo skupiać się na tych gramach różnicy. Rówież posiadałam (i jeszcze posiadam) gripy Ergona i jesli lubisz taki styl jazdy to raczej już nic wygodniejszego nie znajdziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lamaq Napisano 4 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 Dziękuję za odpowiedzi. Będę prawdopodobnie brał Canyona, ze względu na jakośc, wygląd i to, że jednak fitness jest bardziej praktyczny na miasto oraz na wypadk poza nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adi01 Napisano 1 Maja 2018 Udostępnij Napisano 1 Maja 2018 Hej! Stoję przed podobnym dylematem jak Ty i jestem ciekaw jak ostatecznie to rozegrałeś. Jak z ewentualną przymiarką do Canyona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.