Ufoludek Napisano 28 Października 2006 Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Witam, Prosiłbym o pomoc w wynalezieniu części do napędu rowerku Dartmoor Street Style. Konkretniej chodzi mi o kasete, przerzutke do tyłu, łańcuch, korbe, zebatke do przodu, napinacz, rockingi- czyli prawie wszystko Musze wymienić a niezbyt się znam na częściach tego typu wiec prosze o pomoc. Dodam ze zależy mi na dość niskiej cenie, konkretnej sumy jeszcze nieznam ale nie przekroczy 500 zł. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 30 Października 2006 Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Jak masz 500, to będzie standardowo: - przerzutka tył Shimano Alivio (stary model!) lub Sora (około 60-70 zeta), - manetka zakładam że jest (nie było o niej, jak nie to Acera lub Alivio), - łańcuch SRAM PC-48 - dość tani (40) a zdecydowanie lepszy niż porównywalen shimanki, - kaseta Alivio (ok. 45) - nie tak lekka jak SRAMy i mniej "kulturalna" w działaniu, ale mocniejsza i tańsza, - korba - jak na ISIS to np. Duro, BOP Backflip (jest też wersja na kwadrat!), Dartmoory - ok. 140-170 zeta plus suport. Jak chcesz zaszaleć, to Truvativ Hussefelt z suportem Howitzer (wersja do DH, cena ok. 190-200, jest tego trochę na necie, np. http://www.allegro.pl/item135153474__korby...hussefelt_.html - tu jest akurat wersja na ISIS, do streetu, więc chyba bardziej przydatna). Standardowo do takich korb montowane są dość mocne zębatki (przeważnie na 32/22z, w Truvativie są wersje na 36/26 od razu z większym rockringiem, ale sprawdziłem że np. do BOPa tarcza 36 mieści się "na styk", tj. łańcucj jest właściwie równo na linii rockringu. Ale 32 do hopkowań raczej wystarczy), - napinacz - najtańszy za 30-35 zeta wystarczy spokojnie. Good luck! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 30 Października 2006 Udostępnij Napisano 30 Października 2006 lub Sora (około 60-70 zeta), To teraz mu poleciłeś. Przerzutkę od roweru szosowego. Rozleci mu się na pierwszym wyjeździe. Ja proponuje to: http://www.allegro.pl/item137076599_shiman..._m600_nowa.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ufoludek Napisano 30 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Ja proponuje to: http://www.allegro.pl/item137076599_shiman..._m600_nowa.html Widziałem ja, fajna ale nie wiem czy mi siana starczy. A jeszcze co do samego napędu to zapomniałem napisać ważnej rzeczy, a mianowicie ja mam juz napęd tylko go zmieniam więc mam manetke. Niezbyt wiedziałem też jak działają napinacze, tzn myślałem ze musze całą korbe zmieniać jak go montuje a sie okazuje ze nie wiec mam też korbe DURO. I wkład jest ISIS. Tak więc moge wsadzić ciut wiecej sianka w coś ponieważ jak się okazuje mam korbe. Tylko zębatke potrezbuje bo stara jest wyjechana. Wybrałem wsumie coś takiego: - łańcuch SRAM PC-48 - kaseta Alivio - przezutka tył SHIMANO HONE RD-M600 - napinacz NAC NAC (NAC NAC + jakaś zębatka. reszte czyli korbe (DURO) i manetke (alivio) mam. Może byc takie zestawienie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 30 Października 2006 Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Tak jak poprzednicy polecam łańcuszek PC-48, obecnie morduję. Trochę się rozciąga ale z tego co widzę to raczej będziesz skakał niż jeździł. Co do przerzutki Sory. Bardzo ładnie napina łańcuch (jeśli do tego skrócimy odpowiednio łańcuch to nie potrzeba napinacza!) i w miarę schludnie działa (na moje amatorskie oko jak Alivio przynajmniej). Ale jeśli miałbym pieniądze to właśnie brałbym Hone'a Kasetka Alivio nawet mocna jest więc też polecam. Napinacz za to możesz dać bardzo polecany przez wiele osób PM SOCHO - robiony dokładnie pod Twoją korbę wklep w googlach i ukaże Ci się strona domowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
intermis Napisano 31 Października 2006 Udostępnij Napisano 31 Października 2006 To teraz mu poleciłeś. Przerzutkę od roweru szosowego. Rozleci mu się na pierwszym wyjeździe. Maki nie wiem czy wiesz ale dużo osób używa Sory do dualu/streetu ze względu na krótki wózek (który jest bardziej stabilny, trudniej nim zawadzić o coś i wkręcić w szprychy) i bardzo mocną sprężyne, która dobrze napina łańcuch i zapewniam Cię że nie rozleci mu się na pierwszym wyjeździe, a nawet dużo więcej wytrzyma niż przerzutki dedykowane do MTB. Sam używam i jestem zadowolony, kolega Paviarotti wie w czym rzecz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maki Napisano 31 Października 2006 Udostępnij Napisano 31 Października 2006 No to zróbmy udziwnienie i dajmy piasty szosowe do roweru MTB piasty MTB do szosy, o i amorek do szosy zamontujmy ze skokiem 100, a co tam. Ludzie opanujcie się. Hone też ma krótki i długi wózek do wyboru i jest stworzona typowo do tej dziedziny sportu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 31 Października 2006 Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Piasty szosowe (przednie) używa się czasami w MTB ze względu na wagę Ale widać, że nie widziałeś nigdy tej przerzutki w rowerze street/dual bo nie wiesz o czym mówić. Jak na przerzutkę szosową to jest całkiem wytrzymała - przeżyła u mnie 2 wkręcania w szprychy, dwa prostowania i kilka gleb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 31 Października 2006 Udostępnij Napisano 31 Października 2006 Maki Hone nie ma przeznaczenia streetowego raczej enduro a przerzutki szosowe bardzo czesto stosuje sie w strecie dirtach iraz dh-wyzsze grupy nawet w topowych scigaczach downhillowych pozatym z tego co sie orietuje to do Hone potrzebna jest piasta Hone lub saint na pelna os(nie wiem czy inna piasta na pelna os sie nada-ale taka z szybkozamykaczem odpada)wiec dochodzi koszt nowej piasty i pewnie szprych-do tego mocowanie tarczy centerlock wiec w przyszloscie tez bez rewelacji chyba z juz masz tarcze to jeszcze gorzej bo pewnie na 6srub i bez adaptera sie nie obejdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ufoludek Napisano 31 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 31 Października 2006 W takim razie wracam do alivio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrJ Napisano 3 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Maki nie wiem czy wiesz ale dużo osób używa Sory do dualu/streetu ze względu na krótki wózek (który jest bardziej stabilny, trudniej nim zawadzić o coś i wkręcić w szprychy) i bardzo mocną sprężyne, która dobrze napina łańcuch i zapewniam Cię że nie rozleci mu się na pierwszym wyjeździe, a nawet dużo więcej wytrzyma niż przerzutki dedykowane do MTB. Sam używam i jestem zadowolony, kolega Paviarotti wie w czym rzecz I właśnie dlatego napisałem mu" Alivio albo Sora. Alivio jest cięższe i ma dłuższy wózek, sora odpowiednio lżejsza i z krótszym. Są też tacy, co zakładają do streetu.. SHIMANO 105! I nie narzekają. Maki Hone nie ma przeznaczenia streetowego raczej enduro a przerzutki szosowe bardzo czesto stosuje sie w strecie dirtach iraz dh-wyzsze grupy nawet w topowych scigaczach downhillowychpozatym z tego co sie orietuje to do Hone potrzebna jest piasta Hone lub saint na pelna os(nie wiem czy inna piasta na pelna os sie nada-ale taka z szybkozamykaczem odpada)wiec dochodzi koszt nowej piasty i pewnie szprych-do tego mocowanie tarczy centerlock wiec w przyszloscie tez bez rewelacji chyba z juz masz tarcze to jeszcze gorzej bo pewnie na 6srub i bez adaptera sie nie obejdzie Hone to wynalazek dla tych, co nie mają kasy na Sainta a koniecznie chcą mieć "sprzęt dedykowany do ostrej jazdy". Ciekawe tylko czemu większość street/dirt/dual/4x/czy-co-tam-jeszcze-downhillowców zakłada wszystko, tylko nie to? Hone i Saint są przykręcane do osi piasty i tylko z takimi da się je zastosować. Poza tym, jak za tę cenę... PS Za wynalazek pt. "Centerlock" montowany do rowerów o przeznaczeniu wyżej wynienionym, ktoś z Shimano powinien beknąć... Tylko 6śrub! W takim razie wracam do alivio I bardzo dobrze - byle stary model przerzutki - znaczy taki jak ten: http://www.allegro.pl/item138617964_przerz...io_rd_mc20.html napinacz NAC NAC Szkoda kasy na taki napinacz, chyba że ma służyć jeszcze jako rockring - wtedy będzie git. Jeśli nie, wystarczy jakiś najtańszy (w końcu to bike do streetu a nie ostrego DH ) PS Jak złożysz (albo ustalisz, co składasz), daj pełną listę roweru, z zaznaczeniem co już masz, a czego brakuje - będziemy wdzięczni i podyskutujemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
intermis Napisano 3 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Są też tacy, co zakładają do streetu.. SHIMANO 105! I nie narzekają. No Shimano 105 to już jest prawdziwy high end w streecie hehe, ale nie widzę potrzeby inwestowania sporej sumy w przerzutke do streeta, w tej dziedzinie nie potrzeba aż tak dużej kultury pracy przerzutek jak w szosie czy XC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 3 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Nie widzę zbytnio sensu w montowaniu 105ki do streetu. Sora jest dobra bo jest tania i dobra jak się zepsuję to nie będzie tak szkoda jak wyższego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ogór Napisano 4 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 sora wymiata - kolega ma i polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.