Skocz do zawartości

[Rama] marka Kross model Level r2 - problem z tylnimi widełkami

DanielAmx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem z ramą od Krossa level r2 2016 r .

Zakupiłem nowe opony Continental Moutain King 2,4 szerokości jeździłem przez jakiś czas i zauważyłem otarcie z dziura w tylnich widełkach czy to jest coś poważnego?

Napisano

Po co założyłeś drugi temat?

Wrzucam fotkę którą tam zamieściłeś:

DSC_0261.JPG

Rama na śmietnik.

Tak zapytam, jak mogłeś nie czuć że opona trze o ramę?

Napisano

A mi się wydaje że w górnej części widać małe pęknięcie.

Tak czy inaczej, według mnie nie warto ryzykować. Jak strzeli tylko jedna rurka to pół biedy. Gorzej jak strzelą dwie na raz i wtedy może być niebezpiecznie.

Napisano
2 godziny temu, SoloTM napisał:

Jeśli nie pękła to może idzie to jeszcze czymś wypełnić/zaspawać/usztywnić ? Spróbować nie zaszkodzi

to czyli mam to dać do spawania? 

Napisano

A co tu spawać jak jest dziura? Musiałbyś znaleźć kogoś kto spawa aluminium i miałby pomysł na naprawdę i wzmocnienie takiego miejsca.

Naprawdę nie czułeś że koło Ci się nie kręci tak jak powinno? Jak Ci się w ogóle udało wsadzić koło w ramę?

Napisano

Czułem minimalny opór ale sądziłem ze to nic poważnego . A kolo normalnie wsadziłem w ramę taraz jak to zauważyłem to miałem lekkie bicie w kole i to przez to ta dziura bo guma przy biciu dotykala ramy 

Napisano

Przypomina mi się sytuacja jak kiedyś przyjechał do nie koleś samochodem bo coś mu stuka ... 
Zaczynam oględziny a tam koło trzyma się piasty "silą woli" w moich kategoriach nie dało się tym samochodem jeżdzić ... a dla niego to było normalne bo zawsze mu cis stuka :D

Kolego zniszczyłeś ramę ... nawet jak ktoś ci to załata to istnieje ryzyko że pęknie przy spawie.
Okolice suportu to jeden z najbardziej obciążonych węzłów roweru.
Nawet jak ktoś położy ci na to łatę to z automatu masz ciaśniej w widełkach.
Jak 2,4 zrobiło taką rzeźbę to fabrycznie było miejsca na 2,25 ... po spawaniu będzie na max 2,1.

Ja osobiście odradzam spawanie tego miejsca w rowerze z aluminium ...

Pozdrawiam  

Napisano
2 godziny temu, rzezniol napisał:

Przypomina mi się sytuacja jak kiedyś przyjechał do nie koleś samochodem bo coś mu stuka ... 
Zaczynam oględziny a tam koło trzyma się piasty "silą woli" w moich kategoriach nie dało się tym samochodem jeżdzić ... a dla niego to było normalne bo zawsze mu cis stuka :D

Kolego zniszczyłeś ramę ... nawet jak ktoś ci to załata to istnieje ryzyko że pęknie przy spawie.
Okolice suportu to jeden z najbardziej obciążonych węzłów roweru.
Nawet jak ktoś położy ci na to łatę to z automatu masz ciaśniej w widełkach.
Jak 2,4 zrobiło taką rzeźbę to fabrycznie było miejsca na 2,25 ... po spawaniu będzie na max 2,1.

Ja osobiście odradzam spawanie tego miejsca w rowerze z aluminium ...

Pozdrawiam  

To jedynie czymś wzocnić 

popróbuje może coś wykombinuje 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...