Yacor Napisano 31 Marca 2018 Napisano 31 Marca 2018 Cześć. Przymierzam się do mojej pierwszej maszyny trail/enduro a nie mam doświadczenia i żadnej wiedzy odnośnie amortyzatorów więc proszę Was o porównanie i opinie odnośnie poniższych zestawów, czy są w ogóle jakieś wyczuwalne różnice między nimi, żywotność, łatwość (koszt) serwisu, itp rzeczy. Rock Shox Yari RC 150mm vs Fox Performance 34 Rhythm Grip, 140mm oraz Damper: Rock Shox Deluxe Debonair RL, 205x60mm vs Fox Performance Float 3pos-Adj, Trunnion Evol LV 185x55 Cytuj
Mod Team durnykot Napisano 31 Marca 2018 Mod Team Napisano 31 Marca 2018 Porównujesz dwa różne tłumiki o różnych rozmiarach, zakładam więc ,że porównujesz dwie różne ramy ( nawet jeśli w obu przypadkach jest NS Bikes Snabb- taki luźny strzał z marką ) . Jeśli tak jest to ciężko będzie wskazać lepszy tłumik ze względu na różnice w kinematyce obu ram. Różnice możesz dopiero wyłapać zakładając te tłumiki do tej samej ramy. Powinieneś raczej wybierać patrząc na swoje potrzeby niż producenta amortyzacji. czy potrzebujesz 150 mm skoku i je wykorzystasz? Jeśli jednak miałbym wybierać to zdecydowałbym się na RSa. Jakoś nie przepadam z Foxem. Cytuj
Yacor Napisano 31 Marca 2018 Autor Napisano 31 Marca 2018 Strzał dobry... Natomiast chodzi mi bardziej o porównanie tych dwóch przy założeniu że mają taki sam skok i są w tej samie ramie, czy są jakieś wyczuwalne różnice które mogą faktycznie wpływać na odczucia i komfort z jazdy. Jak jest z ich żywotnością, awaryjnością i serwisem - mają jakieś "swoje przypadłości", czy są porównywalne i przy wyborze ludzie kierują się raczej swoimi , jak to napisałeś "nie przepadam lub przepadam". No i skłaniam się do zestawu damper 130/amor 140. Cytuj
Mod Team durnykot Napisano 1 Kwietnia 2018 Mod Team Napisano 1 Kwietnia 2018 Prywatnie poszedłbym RSa- jakoś mam średnie doświadczenia z Foxami. Poza tym RS wydaje się być bardziej czuły w początkowej fazie skoku niż fox. Ale tak naprawdę to różnice ( jeśli są ) wyjdą dopiero w terenie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi