adrionn Napisano 7 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 Dziś w końcu przejechałem jakiś większy odcinek, bo trochę ponad 20km. W sumie nie czułem jakiegoś dyskomfortu czy bólu pleców. Ale myślę czy by nie spróbować trochę krótszego mostka. Jutro zmierzę jaki mam teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 8 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2018 Dzisiaj przejechałem około 50km i zaczęły mnie boleć plecy u góry pomiędzy łopatkami, mniej więcej na wysokości barków/ciut poniżej. Tak że ten, muszę się chyba na razie poratować krótszym mostkiem a docelowo zmienić rower/ramę na mniejszy/ą, i generalnie celowałbym w coś bardziej przyjaznego jeśli chodzi o geometrię, żeby była mniej sportowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 11 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Dobra, Meridę będę zmieniał z powodu ciut za dużej ramy, no i przy okazji wiem że będę szukał roweru z przyjemniejszą pozycją za kierownicą, czyli typowe przełajówki odpadają. Po przeszukaniu trochę forum i ogólnie zasobów internetu w oko wpadł mi Giant Anyroda, geometria łagodniejsza i pozycja za kierownicą bardziej wyprostowana z tego co zdążyłem wyczytać w sieci. Pozostaje kwestia doboru ramy i tu proszę bardziej doświadczonych po pomoc żebym znów nie dał plamy... Te Gianty mają dość nisko poprowadzoną rurę poziomą, i przy rozmiarze M przekrok wynisi 73cm a długość górnej rury 54cm. Mój wzrost 172cm, przekrok 80-81cm. Czy rozmiar "M" był by dobry? Może są tu użytkownicy takiego roweru o podobnym wymiarach do moich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Mierzyłam się około rok temu do "m" w intersporcie w arcadii w wawie i był ok. Wymiary podobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 11 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Jest już jakiś punkt zaczepienia długość niby 54cm jak w mojej Meridzie ale geometria inna i chyba inaczej się na to patrzy? Kuzyn ma Fastroada ML a wzrost ma taki jak ja, noga też o ile nie krótsza i mu pasuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Tak, tyle że m to właśnie taki "perfekt" 17,18 ramowo. Czasem warto zaufać doradzeniu firmowemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 11 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 On brał nówkę w sklepie w Holandii to miał możliwość pomierzyć kilka. Ja muszę niestety polegać na pomocy innych, i tak też w ciemno wytypowałem że "M" powinna być OK, a Twoja opinia mnie w tym utwierdziła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 W intersporcie można mierzyć rowery. Trzeba tylko przedzwonić i dopytać czy jest itd. Czasem w dużych miastach już są na stanie. Czasem sklep proponuje sprowadzenie bez zobowiązań. Salon gianta też może być pomocny. Jeśli jakąkolwiek wątpliwośc to warto się udać tam. Ale wg mnie m powinno być odpowiednie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 11 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 Do Warszawy niestety i tak mam za daleko, chyba najbliżej bym miał do Łodzi jeśli tam mają Gianta, ale to i tak 70km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 11 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2018 A jeszcze dopytam czy pomiędzy pozycją na Meridzie Cyclo Cross a Giancie Anyroad będzie duża różnica? Bo kuzyn mi zachwala tego Fastroada że siedzi się wygodnie, sylwetka bardziej wyprostowana niż na Anyroad bo do Anyroad też się mierzył. Jeśli na Anyroad pozycja jest dużo bardziej komfortowa niż na Meridzie to bym wybrał Anyroad. Ale jeśli jest delikatna różnica to nie wiem czy nie lepszy by był Fastroad. Ale mieszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RBTS Napisano 13 Maja 2018 Udostępnij Napisano 13 Maja 2018 Wydaje się, że Merida rozmiarem była w sam raz. Trzeba było dłużej pojeździć, bo bóle mogły się pojawiać z braku przyzwyczajenia do niższej pozycji. Zbyt wysoka główka i podniesiony sylwetka spowoduje z kolei większy opór aero i możliwy ból dupska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 25 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Cześć, to znowu ja Idzie wiosna więc zaczynam szukać dla siebie niedrogiego roweru do wszystkiego, budżet to około 1500zł, w grę wchodzi wszystko typu gravel/przełaj/hybryda/szosa co zmieści opony przynajmniej 1,3,-1,4 i będzie wyogdne. I tak trafiłem na takiego Tricrossa https://www.olx.pl/oferta/specialized-tricross-comp-CID767-IDtrEvL.html#685b8768a5 Co o nim myślicie? Jak w nim z geometrią? Myślałem też nad Giant Defy bo widziałem takie z szerszymi oponami niż typowo szosowe. Ewentualnie znacie jakieś inne modele tego typu rowerów które zmieszczą szersze opony niż typowo szosowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.