DIY Napisano 28 Marca 2018 Napisano 28 Marca 2018 Witam! Wszystko jak w temacie - prośba do kogoś, kto może posiada takie siodełko i może opisać wrażenia z jazdy. Super by było gdyby jeszcze jakieś porównanie do czegoś było. Wiem, że temat siodełek to studnia bez dna, bo każdy by chyba musiał pod swój tyłek mieć odlane siodełko, ale to by było droooogo.... Generalnie z racji problemów (głownie na szosie) z "siedzeniem" przerobiłem już kilka siodełek i pewnie tak jak wielu (a może nawet większość) z Was nie jestem do końca usatysfakcjonowany. Mało tego, przy dłuższych dystansach robi się niewesoło, kilka razy zdrętwienie wiadomego miejsca wystąpiło już po ok 30-40km. Chwilowo mam w szosie jakieś zwykłe szosowe siodełko marki Vader, założyłem w akcie desperacji bo już nie wytrzymywałem na Specialized Toupe. Zacząłem sporo grzebać i napaliłem się na siodełka Ism Adamo, ale nie chciałbym wydać ok 400zł (myślałem o modelu Prologo) i żeby się okazało, że to wcale nie jest "dobra zmiana". Przypadkiem natknąłem się na siodełko Velo Prox VL-2372 i wygląda rozsądnie, waży nie najgorzej (w porównaniu do Adamo ok 100g mniej) no i cena jest zachęcająca, ale pytanie - jak się na tym siedzi. Przegooglowałem i niczego nie znalazłem, żadnego testu czy wyczerpującej opinii. O Adamo jest sporo opinii, ale teraz chyba z połowa to podróbki więc część opinii nie postrzegam jako rzetelne. Od Velo jest jeszcze VL-1741, ale tam wgłębienie mniejsze a u mnie chyba to będzie kluczowe (a tak mi się przynajmniej wydaje). Z góry dzięki za pomoc Pozdrawiam serdecznie DIY
Piter233 Napisano 28 Marca 2018 Napisano 28 Marca 2018 33 minuty temu, DIY napisał: (a tak mi się przynajmniej wydaje) Masz rację, wydaje ci się. Chyba. Kupiłem selle italia c2, też z wycięciem, według dopasowania selle w miarę pasowało do mnie. Po dwudziestu minutach na trenażerze narządy zdrętwiały mi tak że prawie ich nie czułem. Jeśli masz problemy z drętwieniem to przede wszystkim poszukaj jak dobrać odpowiednią szerokość siodełka i raczej szukaj siodełek z "tunelem miłości" (np. selle royal race pro bgm). No i sprawdź wysokość siodełka.
DIY Napisano 28 Marca 2018 Autor Napisano 28 Marca 2018 Selle Italia c2 ma dość "skąpe" wycięcie, w moim aktualnym siodle mam trochę mniejsze i prawie że nie odczuwam że tam jest Szerokość będę mierzył, jakąś metodę znalazłem z kawałkiem kartonu i z kredą, ale też nie rozumiem dobierania szerokości siodełka do szerokości tyłka skoro każde siodełko ma inny kształt zagięć/załamań. Spec Toupe (143mm) w ogóle mnie uwierało podczas pedałowania pod pośladkami (sama krawędź zaraz przy przejściu pod siodełko) - po dłuższej jeździe odczuwałem to jakby mnie przy każdym obrocie ktoś szczypał w poparzoną skórę.... Na wysokość jestem mocno wyczulony, w tej kwestii wszystko ok - jakby było za nisko lub za wysoko od razu bym wyczuł
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.