MMMAAACCC7 Napisano 28 Marca 2018 Napisano 28 Marca 2018 Witam, ostatnio zakupiłem przerzutkę przednią XTR 952, aktualnie zastanawiam się po co jest ta oto śruba na zdjęciu poniżej, do czego służy, oraz czy te punkty na niej się znajdujące powinny się zgrywać xtr 952
SoloTM Napisano 28 Marca 2018 Napisano 28 Marca 2018 To już czytałeś ? @Punkxtr kiedyś napisał http://punkxtr.blox.pl/2009/10/I-ty-przerzutko-przeciwko-mnie.html
MMMAAACCC7 Napisano 28 Marca 2018 Autor Napisano 28 Marca 2018 dzięki bardzo, troche mi to rozjaśniło, ale nadal nie wiem do czego ta śrubka służy, czy mogę ją przekręcić w zgrać punkty, czy zostawić tak jak jest.
SoloTM Napisano 28 Marca 2018 Napisano 28 Marca 2018 Chyba właśnie jest to związane z tym differential plate, ale nei jestem pewien, może ktoś ( albo autor w/w wpisu ) objaśni. Ciekawi mnie ile dałeś/jaki stan i skąd? allegro? Na allegro wisi nówka za 249, ale obejma 28,6, tylko pod jakieś cr-mo pewnie...
MMMAAACCC7 Napisano 28 Marca 2018 Autor Napisano 28 Marca 2018 z racji tego że mieszkam w UK, to zakupiona z ebay, 31,8, dolny ciag (taki jakiego potrzebowałem), licytacja, zakończona na niecałych 3 funtach, plus kolejne 3 funty za wysyłkę :). troszkę wytarty napis, luzów brak, sprężyna czysta, parę minimalnych ognisk rdzy (wielkości łba szpilki). Spróbuję złapać kontakt do Punkxtr (chyba jeszcze używa tego forum), może on coś wie.
Punkxtr Napisano 28 Marca 2018 Napisano 28 Marca 2018 Hej, śrubka ze zdjęcia służy do regulacji napięcia sprężyny. Kiedyś takie bajery były (także w tylnych przerzutkach) ale nikły % użytkowników w ogóle wiedział, że coś takiego istnieje i Shimano zrezygnowało z tego pomysłu. A Differential Plate oznaczało niezależnie pracujące od siebie blachy wózka i było zastosowane w modelu FD-M952. Piękna sprawa z lat młodości :-)
MMMAAACCC7 Napisano 28 Marca 2018 Autor Napisano 28 Marca 2018 to nie ruszam, idę zakładać i poświęcić odpowiednio DUŻO czasu na wyregulowanie :). Dzięki wszystkim za pomoc, postaram sie jeszcze dziś założyć i wyregulować, wtedy dam znać, co o tym sądzę
Punkxtr Napisano 28 Marca 2018 Napisano 28 Marca 2018 PS: Gdy strzałki są obok siebie sprężyna jest najsłabiej napięta. Aby zwiększyć napięcie, strzałka musi być na samym dole. Generalnie banalna sprawa, śrubą można kręcić nieustannie dookoła, a zawsze będą 2 możliwe ustawienia.
SoloTM Napisano 28 Marca 2018 Napisano 28 Marca 2018 Kurcze, przydałaby się taka regulacja sprężyny bo w moim starym top swingu xt 739 chodziła mięciutko, a w down swingu 750 mam wrażenie że za mocna jest trochę ( może to przyzwyczajenie )
Punkxtr Napisano 28 Marca 2018 Napisano 28 Marca 2018 Wiesz, ta regulacja nie daje jakiejś olbrzymiej zmiany. W tamtych czasach było sporo firm, które produkowały tzw. tuningowe, zdecydowanie mocniejsze sprężyny (np. Crumpet Spring). Rozbebeszało się taką przerzutkę i walczyło... komu dziś by się chciało. XT zawsze miało słabsze sprężyny od XTR, niestety.
MMMAAACCC7 Napisano 28 Marca 2018 Autor Napisano 28 Marca 2018 no nic, powojowałem i zostaję na placu boju z napędem 2x9 :D, przerzutka chciałaby niżej, ale opiera się o tylną dolną rurkę trójkąta, szlifując mi carbon (a chciałaby jeszcze niżej, by wypustkami wepchać łańcuch na blat, więc miałem do wyboru albo 22x32 albo 32x44. Aktualnie zostało 32x44. Za miesiąc zjadę do rodzinki, to wezmę swoją koronkę 26t (bcd 64) i wrócę do starego dobrego 2x9, 26-44.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.