Skocz do zawartości

[Pierwsza szosa] 5-6k Sport czy Endurance

TranceEternity

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję dla siebie pierwszej szosy do amatorskiej jazdy na długie dystanse 100-200km.

Dotychczas jeździłem MTB na wąskich oponach bądź trekingowym na ramach 21.

Mam 186 cm. Wrzuciłem swoje wymiary w Competitiveclist. Wyszło że rama powinna być 58/XL.

Mój dylemat to właśnie kwestia czy wybrać jakiś rower gdzie sylwetka będzie bardziej sportowa czy Endurance.

W przedziale kwoty jakiej myślę wydać są już rowery z ramą karbonową i to mi pasuje z racji niższej wagi więc i szybszej prędkości pokonania dystansu ale jak znajdzie się lekkie alu tez będzie dobrze. Rowerem na pewno będę jeździł tylko po asfalcie.

Na początku myślałem nad Rometem Huragan CRD 2018. Tylko, że jeszcze ich nie ma w sprzedaży. Plus jest taki że do sklepu w Kowalewie mam nie daleko więc mógłbym na takiego wsiąść i przymierzyć się bo inne rowery to wiadomo przez kuriera. Na stronie rometa nie ma podanych wymiarów ramy ale obstawiam że jest to rower bardziej sportowy.

W sklepie Goride.pl są aktualnie promocje na Kross Vento 7.0 2016 oraz Vento 5.0 2017. Tutaj średnia stack-reach wychodzi 1.45. Obydwa są z karbonu.

Kolejny rower to Btwin Ultra 920AF tutaj stack-reach wychodzi 1.55

Wpadł mi w oko również Scoot Speedster 10 stack-reach 1.53

Podpowiecie mi coś, co wybrać?

Rower Szosowy.png

Widziałam model Vento 7 i 8, na żywo wyglądają bardzo dobrze. Za cenę 6500 i możliwość przymiarki plus Ultegrę (bez mixów/ remixów) uważam że warto brać go pod uwagę. Opcja sprowadzenia roweru wyjdzie na pewno konkurencyjniej (Niemcy- Radon, lub coś z UK z Planet X) ale jesli chcesz sie przymierzyć (pierwsza szosa)  i w miarę szybko mieć rower to raczej zakup krajowy rozważ. 

Scott fajne ramy, mix grupowy. Ultra aluminium na Ultegrze za to krok w tył Vento 5 na Tiagrze z karbonem. No zaszalałeś ;) Dla mnie wygrywa 7 Vento. Rower na lata, właściwie idąc z progresem (swoim czyli twoim) nie ma w nim już czego wymieniać. 

Ramę wygodniejszą? geometrię- wyższa główka ramy i krótszą górną, to prostuje (ze tak powiem) pozycje. Wygodne ramy to własnie karbon, stal (ale tu waga cię moze zniechęcic i tytan- na ktory tez cię stać za ok. 6200 zl na sram red bodajże) 

Vento 7 to ścigant, zresztą podobnie modele Ultra. Możesz podejsc do Krossa i przymierzyć się w dużym salonie- warto:) rama nic nie waży, pięknie zrobiona, wygładzona. Nie jest to model aero jak niektore ramy płaskie a szerokie, wrażenie filigranowej wręcz.  Rower sprawia wrażenie od patrzenia torpedy. Mostek na szczescie można na + dać bo na początku każdy przechodzi trening kręgosłupa na szosie :) nawet takiej pod endurance. (jesli rower ci podejdzie)

możesz jescze zwrocić się na outlet Canyona, tam są dobre wyprzedaże nawet aluminium mają ciekawie dostosowane pod ednurance z wygodą kół i opon. W Radonie za to w budzecie masz karbon na 105 więc trochę lepiej niż Vento 5, w podobnym budzecie. 

I tak ludzie dzielą włos na czworo - porównują stack, reach, współczynniki... A potem kupują rower z kilkuocentymetrowym kominem z podkładek pod mostkiem i jeżdżą tak sobie nie myśląc nawet o tym że przez taką "drobnostkę" ich obliczenia S/R i tak nie miały sensu :)))

Ale bawcie się dzieci, bawcie, to właśnie internet...

Dlatego zwykle doradzam(y) przymiarki zwłaszcza drogich sprzętów bo to nie worki kartofli. 

A skoro producent wymyślił i podkladki czy odwracanie mostka to znaczy że rower można modyfikować. Bo mamy przecież różne okresy kondycji i samopoczucia w życiu. 

2 godziny temu, TranceEternity napisał:

Radon i Canyon rzeczywiście dobre rowery w podobnych cenach tylko, że zakup za granicą za taką kwotę dla mnie odpada.

Zostaje mi jeszcze Btwin Ultra 900CF lun 920AF bądz ten Romet Huragan. 

Ten? https://trekking24.pl/romet-2018/2344-rower-romet-huragan-crd.html?utm_source=ceneo&utm_medium=pricewars2&utm_campaign=rower-romet-huragan-crd&ceneo#/435-rozmiary_romet_gravel-53_cm 

Jeśli ma to być "pierwsza szosa do amatorskiej jazdy na długie dystanse 100-200km" to -na podstawie własnych doświadczeń- sugerowałbym rower z bardziej komfortową geometrią czyli raczej nie Kross Vento. Jeżeli zakup za granicą odpada, to na allegro można jeszcze znaleźć resztki Cube'ów Attain (karbon + 105) z poprzednich sezonów w podanym budżecie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...