Skocz do zawartości

[Przerzutki] Kółka hałasują

michaelr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam nietypowy problem.

Mam nowy rower (przejechane niecałe 100 km) na osprzęcie Alivio.

Nagle, z dnia na dzień, podczas luźnej przejażdżki napęd z tyłu zaczął hałasować (luźne terkotanie, jakby ktoś kręcił drewnianym kołowrotkiem).

Okazało się, że to kółka tylnej przerzutki, a raczej tylko górne.

Ściągnąłem je, wyczyściłem, nasmarowałem na nowo, naoliwiłem łańcuch, jednak wyraźne terkotanie nie zniknęło.

Dodam, że biegi zmieniają się płynnie, jedzie się bez problemów. Natomiast wciąż niepokoi mnie ten dźwięk.

Oba kółka są oparte o mechanizm ślizgowy; górne jest niesymetryczne- upewniłem się, że jest założone poprawnie.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Napisano

Cześć!
Najprawdopodobniej musisz wyregulować tylną przerzutkę. Wózek nie jest w lini prostej z koronką kasety, i cały czas próbuje zepchnąć łańcuch na większą koronkę. Postaw rower na siodełku, kręć pedałami i obserwuj zachowanie łańcucha. 

Napisano

Rower podwiesiłem i obserwowałem jego zachowanie kręcąc pedałami.

Wózek jest na pewno dobrze ułożony. Łańcuch chodzi równo i prosto, biegi przechodzą płynnie, zarówno w górę, jak i w dół.

Słychać ewidentnie, że kiedy łańcuch nawija się na górne kóło, to ono wydaje z siebie terkot. 

Dałbym sobie z tym spokój gdyby nie fakt, że tego hałasu wcześniej nie było :/.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...