PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 25 Marca 2018 Napisano 25 Marca 2018 Szukam dobrego edytora plików gpx. W szczególności chodzi mi o czyszczenie śladu. Przykładowe zastosowanie: 0. gpx zawiera błędy, np. widać że wysokość w ciągu 10m spada o 100m, chciałbym punkty z błędnymi danymi 1. w trakcie wycieczki zatrzymuję się na jakiś czas w miejscu, na śladzie gpx będzie nadziubdziane punktów , chciałbym usunąć takie niepotrzebne punkty 2. chciałbym podzielić / usunąć część śladu Obecnie używam GPS Track Editor'a (http://www.gpstrackeditor.com/), jedyne czego mi w nim brakuje to wykresów (np. wysokości), oraz filtrowania/czyszczenia po błędnej wysokości. Ale może jest coś lepszego?
aerobike.eu Napisano 25 Marca 2018 Napisano 25 Marca 2018 Ta... najlepszy jest edytor tekstu, tylko nie notatnik czy wordpad Window$ Osobiście używam własnego softu do rejestracji tras bo z własnym miernikiem mocy bedę integrował w kwietniu, i mam tak zrobione że wciskając jeden przycisk zaczyna nagrywać do nowego pliku GPX, wiec jak się zatrzymuje czasami jaks fotke zrobić to wystarczy te kilka sekund usunać i połączyć wszystkie pliki razem. W nowszej wersji na podstawie danych z akcelerometru i żyroskopu cyfrowego oraz GPS będzie automatycznie podejmowana decyzja i oflagowany GPX tak żeby nie trzeba było się zastanawiac podczas zatrzymania i pamietać owłaczeniu/wyłączeniu nagrywania GPX
PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 1 Kwietnia 2018 Autor Napisano 1 Kwietnia 2018 W tytule jest test "czyszczenie", mam nadzieję, że nie pojawią się osoby reklamujące miotły
dovectra Napisano 1 Kwietnia 2018 Napisano 1 Kwietnia 2018 może base camp od garmina? z darmowych. Ale nie wiem , używam Arc Map i globalmappera, ale to są płatne programy
PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 1 Kwietnia 2018 Autor Napisano 1 Kwietnia 2018 Basecamp chyba tak, kiedyś go używałem, ale to straszna kobyła. Kiedyś nie miał podkładów różnych (np satelity) z tego co pamiętam. To było parę lat temu, może coś się zmieniło.
PiotrKaaaaaaaaaaa Napisano 1 Kwietnia 2018 Autor Napisano 1 Kwietnia 2018 Basecamp zdaje się nie jest rozwijany, ostatnia wersja jest z 2016 roku. Garmin wypuścił następcę?
zekker Napisano 2 Kwietnia 2018 Napisano 2 Kwietnia 2018 Jak ogarniasz arkusz kalkulacyjny (coś więcej niż ręczne dzierganie ), to możesz wyeksportować zapis trasy do csv. W arkuszu przefiltrować jak ci się podoba i potem oczyszczone dane importować do gpx-a.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.