Skocz do zawartości

[gpx] Edytor gpx - czyszczenie śladu

PiotrKaaaaaaaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam dobrego edytora plików gpx. W szczególności chodzi mi o czyszczenie śladu. Przykładowe zastosowanie:

0. gpx zawiera błędy, np. widać że wysokość w ciągu 10m spada o 100m, chciałbym punkty z błędnymi danymi

1. w trakcie wycieczki zatrzymuję się na jakiś czas w miejscu, na śladzie gpx będzie nadziubdziane punktów ;), chciałbym usunąć takie niepotrzebne punkty

2. chciałbym podzielić / usunąć część śladu

Obecnie używam GPS Track Editor'a (http://www.gpstrackeditor.com/), jedyne czego mi w nim brakuje to wykresów (np. wysokości), oraz filtrowania/czyszczenia po błędnej wysokości. Ale może jest coś lepszego?

Napisano

Ta... najlepszy jest edytor tekstu, tylko nie notatnik czy wordpad Window$ :D

Osobiście używam własnego softu do rejestracji tras bo z własnym miernikiem mocy bedę integrował w kwietniu, i mam tak zrobione że wciskając jeden przycisk zaczyna nagrywać do nowego pliku GPX, wiec jak się zatrzymuje czasami jaks fotke zrobić to wystarczy te kilka sekund usunać i połączyć wszystkie pliki razem.

W nowszej wersji na podstawie danych z akcelerometru i żyroskopu cyfrowego oraz GPS będzie automatycznie podejmowana decyzja i oflagowany GPX tak żeby nie trzeba było się zastanawiac podczas zatrzymania i pamietać owłaczeniu/wyłączeniu nagrywania GPX ;)

Napisano

Jak ogarniasz arkusz kalkulacyjny (coś więcej niż ręczne dzierganie ;) ), to możesz wyeksportować zapis trasy do csv. W arkuszu przefiltrować jak ci się podoba i potem oczyszczone dane importować do gpx-a.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...