kosmonauta80 Napisano 24 Marca 2018 Napisano 24 Marca 2018 Jakiś czas temu zauważyłem, że jeden z tych pedałów nie obraca się swobodnie. Wyczuwalny jest lekki opór. Luzu brak. Pedały przejechały około 3k km. Z drugim nic się nie dzieje. No to stwierdziłem, że pora zajrzeć do środka. Najpierw zakupiłem ten specjalny klucz z wielowypustem, a potem to rozkręciłem by wstępnie ocenić. Na I rzut oka było ok więc zaplanowałem, że w wolnej chwili zrobię pełny serwis. Skręciłem całość z powrotem i co zauważyłem? Że jak całość nie jest skręcona ma maks (chodzi o dokręcanie tym specjalnym kluczem), to pedał obraca się swobodnie. Jak dokręcę na maks, to jest opór. Czy to może być kwestia syfu w rejonie uszczelki? Zastanawiam się czy jest sens robić ten serwis. Pasowałoby przy okazji zrobić serwis drugiej strony. A może po prostu nie skręcić całości na maksa i poczekać do planowanego serwisu za 2k km?
dran2 Napisano 24 Marca 2018 Napisano 24 Marca 2018 Zawsze jest sens zrobić pełen serwis, a szczególnie gdy część nie działa. Jeżdżenie z niedokręconymi częściami z kolei to proszenie się o kłopoty.
LukaszNN Napisano 24 Marca 2018 Napisano 24 Marca 2018 Ważne, żeby w środku dobrze je skontrować tzn. na tyle mocno, żeby nie było luzu i nie mocniej. Mam saint-y mx80 i też jeden kręci się z delikatnym oporem w stosunku do drugiego, nie ma to żadnego znaczenia w kręceniu, za bardzo pedantycznie podchodzisz do tematu
phoe Napisano 24 Marca 2018 Napisano 24 Marca 2018 One mają blisko osi środek ciężkości, prawidłowo nasmarowane zrobią 1, góra 2 pełne obroty, na sucho sporo więcej.
kosmonauta80 Napisano 24 Marca 2018 Autor Napisano 24 Marca 2018 Myślę, że ta gumowa uszczelka powoduje ten opór. Opór pochodzący od łożysk inaczej bym wyczuwał. Sam opór wyczuwam ręką, bo podczas jazdy NIC złego się nie dzieje.
MMMAAACCC7 Napisano 24 Marca 2018 Napisano 24 Marca 2018 może po prostu niewłaściwie uszczelkę założyłeś, gdzieś się klinuje, czy wychodzi ze swojego miejsca.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.