Skocz do zawartości

[hamulce] mocne heble do horneta

Celir

Rekomendowane odpowiedzi

Jak chcesz naprawdę dobre klocki to kup metaliczne SwissStop'y lub KoolStop'y, radiator to wg mnie prawie nic nie da ale u obu producentów klocki z takowym są dostępne.(no nie wiem czy do M6000 też będą)

M6000 to następca M615 - a one generalnie były słabe, jakie są M6000 to nie wiem, ale nie ma tych hamulców zbyt długo jeszcze na rynku, żeby się miało wiele opinii negatywnych bądź pozytywnych pojawić.

Przykładowo M785 mają generalnie dobre opinie, a ich następca M8000 już nie do końca, tym bardziej że pierwsze partie były z wadą fabryczną klamki.

• Mod Team

W temacie piszesz "mocna hamulce", także jeśli chodzi o Shimano nie ma co rozważać nic poniżej SLXów.  Lepiej mieć silniejszy hamulec z mniejszymi tarczami niż "zwiększać " silę rozmiarem tarcz. M-666/675 i 785 to najlepsze serie Shimano były (pomijam XTRy), nowsze już tak dobre nie są.

Ani M666, ani wszystkie XTRy nigdy nie były hamulcami o jakiejś wielkiej mocy. M666 to zupełnie inna konstrukcja klamki (gorsza) niż ta w M675. Stąd też M666 w ogóle bym tu nie uwzględniał, bo mocne to to nie było.

Co do tej gorszej jakości nowych serii to tylko było głośno o wadliwych klamkach, które Shimano wymieniało bez zająknięcia. Poza tym nie wiem jakie są jeszcze inne problemy. Masa ludzi jeździ i jest zadowolonych. Jak ktoś ma pecha to i M785 się rozpieprza, a dodatkowy kłopot w tym, że nie jest to towar dostępny od ręki w dowolnej ilości.

Czy ja wiem czy to Ty powinieneś się kajać? A nie shimano które akurat w przypadku 665>666>675 wykonało taki manewr z numeracją żeby wszystkich wprowadzić w błąd?  665 i 666 - skrajnie różne hamulce 666 i 675  hamulec ten sam inne logo 

Co nie zmienia faktu że tak jak napisał sznib - 666/675 i 785 (oba posiadam w działaniu niczym się nie różnią) to ostatnio dwa (celowo dwa) najbardziej udane hamulce shimano w ludzkiej cenie. m615 (które też mam) są wyraźnie słabsze. m6000 mają tą samą średnicę tłoczków co m615 czyli 21mm z tworzywa/spieku (slx i xt mają większe tłoczki 22mm dodatkowo ceramiczne a ceramika chociaż bardziej krucha eliminuje w pewnym zakresie fading). slx/xt są po prostu wyraźnie mocniejsze od deorek i już.

Tutaj się zgadzam - wizualnie zacisk M6000 jest inny od M615, ale średnica tłoczka została ta sama. Coś tam przeprojektowali pewnie, ale na moc zasadniczno nie wpłynęło. Sam posiadam M6000 i jest to hamulec poprawny - SLX i XT jest oczywiście mocniejszy, ale do normalnej jazdy po nizinnych trasach czy po górach (ale bez szaleństw) raczej wystarczy. Wpływ na wszystko ma oczywiście jeszcze waga rowerzysty. Ja ważę 70kg i jestem zadowolony jak na hamulce, które kupilem nowe za 300 pln. Stały w mrozie - 15 i wszystko jest z nimi dobrze, nic nie cieknie, nie leje się.

Bo wydaje mi się, że autor troszkę uparł się na te biedne Deorki i szuka potwierdzenia słuszności swojego wyboru :) tego 100kg nie dojrzałem... Jeżeli taka jest waga ridera, to tu faktycznie nie ma co i lepiej sobie klamki SLX poszukać okazyjnie i do tego załatwić a zacisk ZEE na przód, albo od razu cały komplecik.

• Mod Team
40 minut temu, Celir napisał:

Nie uparł tylko te wydają się optymalne a waga spada. Deore i slx to ta sama klamka.

W Beskidach XT785 na bardzo dobrych klockach EBC i tarczach 180 mm przy wadze 95 kg plus w miarę lekki full nie dawały rady na dłuższych zjazdach. Obawiam się ,że Deorki będą miały tak samo ( puchnięcie na zjazdach plus mocna utrata siły "na ciepło " ).

Radiator nic tu nie da. 

Ale brat mi mówił, że nie potrafię jeździć.

Tylny xtr jeszcze polata jakiś miesiąc tak że pośpiechu nie ma a przodu nie mam tak że to problem. Nowy zee kosztuje około 440 sam zacisk 240 klamka deore 100 do tego przewód to wyjdzie na to samo 

No to może podejdź do tego "drogą środka" kup na przód m7000 na tył daj m6000 klamki są niemal identyczne będzie dobrze wyglądało. M6000 na przód nie wystarczy, uwierz rozczarujesz się, to jest świetny hamulec na Mazowsze dla mojej wagi, nie dla Ciebie. Ja (stówę to ja mam z rowerem, fullfacem i ubraniem) okolice Bielska odwiedzam z br-m820 na klamkach bl-m785. Z przodu m7000 będzie sporo lepiej niż m6000 a gdyby okazał się za słaby to z czasem kupisz zacisk m640 bez kombinowania bo przewód będziesz miał już z banjo.

4 godziny temu, durnykot napisał:

W Beskidach XT785 na bardzo dobrych klockach EBC i tarczach 180 mm przy wadze 95 kg plus w miarę lekki full nie dawały rady na dłuższych zjazdach. Obawiam się ,że Deorki będą miały tak samo ( puchnięcie na zjazdach plus mocna utrata siły "na ciepło " ).

Radiator nic tu nie da. 

Ale brat mi mówił, że nie potrafię jeździć.

Nie wiem jak EBC się spisują, ale SwissStop'y w porównaniu do metalików od Shimano robią kolosalną różnice w M785.

@Celir
W moim 1-szym poście masz o Magurze. MT2 tył + MT5 przód i będzie optymalnie jak chodzi o moc/cenę.
No i możliwe ze będziesz musiał w lepsze klocki zainwestować, a to dodatkowe powiedzmy 120-200zł.

Guide w cale nie są mega mocne, Zee na przodzie i tacza 203 to jest naprawdę kotwica, od Saint się różnią tylko klamką.
No i tutaj też powyższa uwaga co do kloców, kupić Zee najtańsze na organikach i wymienić klocki na jakieś sprawdzone.

• Mod Team
18 godzin temu, Celir napisał:

Natomiast ograniczyliśmy się do Shimano a co z guide/Magura czy formula jezdziliscie na nich ?

Magura MT5

Wersja MT Trail Sport czyli MT5 z przodu i MT4 z tyłu w dobrej cenie

https://www.rosebikes.pl/article/magura-mt-trail-sport-front-and-rear-disc-brake/aid:2681364

Tak na zakończenie dyskusji o m666, do mnie właśnie przyszły dwa komplety... nic im nie dolega.

Na zdjęciu wykorzystałem rower córki, jak sobie pomyślę że to są funkcjonalnie identyczne hamulce a komplet XT coś koło 600zł mnie kosztował a te slx'y, razem z adapterami wziąłem po 129 za sztukę...

hebelki.jpg

W dniu 29.03.2018 o 17:41, durnykot napisał:

Wersja MT Trail Sport czyli MT5 z przodu i MT4 z tyłu w dobrej cenie

https://www.rosebikes.pl/article/magura-mt-trail-sport-front-and-rear-disc-brake/aid:2681364

Też się na to czaję. Nie wiem tylko jak tył ogarnie moje 100kg+. Ja akurat z wagi nie planuję spadać więc szkoda by było gdyby się okazało, że jest słabo. Szczególnie jeżeli chodzi o temperaturę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...