Skocz do zawartości

[hamulce] mocne heble do horneta

Celir

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Do skończenia mojego horneta brakuje mi tylko hamulców. Intensywnie zastanawiam się nad jednym z 3 modeli a są to : 

Level t, Shimano m6000 i Magura mt2. 

Rower to hornet , Aion 34 150mm i gx 1x11. Jeżdżę głównie po szlakach w okolicach Bielsko-Biała. Ważę sporo bo około 100kg. Proszę was o porady co wybrac a może jakieś inne modele pasujące do ten specyfikacji?

Napisano

Wchodzisz na allegro szukasz za 209 XT na przód, szukasz za 129 SLX na tył i masz i lepiej i taniej niż te co wybrałeś. W sam raz pod 100kg.

Napisano
52 minuty temu, abdesign napisał:

Wchodzisz na allegro szukasz za 209 XT na przód, szukasz za 129 SLX na tył i masz i lepiej i taniej niż te co wybrałeś. W sam raz pod 100kg.

129 za Slx? To chyba sam zacisk...

• Mod Team
Napisano

Na Twoją wagę Levele mogą być za słabe. 

Optymalne wydają się być 785 z dobrymi klockami i min tarcze 180 mm

Jaki masz budżet?

Napisano

No tak tylko miesiąc gwarancji to nie są bogato kupując hamulce chciał bym mieć normalna gwarancję 

Znalazłem za 400zl komplet m6000 jak myślicie to dobry pomysł ?

Napisano

Raz powiem tak o "sikających" m6000 które miały premierę dopiero co można więcej znaleźć niż o m666 które mają już .... nie pamiętam ile lat. Dwa zestaw xt plus slx zatrzyma Cię prawie zawsze w tym miejscu w którym chcesz a czy m6000 da radę? 100kg plus rower w Bielsku?

Napisano

Do tej pory miałem xtr 975 które zawsze dawały radę niestety odeszły na spoczynek po 10 latach. Nie znam innych hamulców a słyszałem że m6000 są dobre. Jak przeglądam oferty rowerów enduro to znaczna większość ma level t albo właśnie m6000

• Mod Team
Napisano
15 godzin temu, Celir napisał:

Jak przeglądam oferty rowerów enduro to znaczna większość ma level t albo właśnie m6000

Zależy w jakim budżecie. Poza tym osprzęt OEM nie zawsze jest trafiony. Każdy producent szuka możliwości obniżenia kosztów produkcji roweru np poprzez zakładanie hamulców z niższych grup.

Przy 100 kg wagi założyłbym czterotłoczkowe Zee lub Magury MT5, ale przy niskim budżecie i dużej masie rowerzysty M6000 to wg mnie minimum , koniecznie z dużą tarczą.

Napisano

Można ograniczając budżet np kupić Zee na przód, a na tył SLX 675, podobnie z Magurą, tył MT2, przód  MT5, Magura ma nawet gotowe zestawy takich hamulców, że tył 2 tłoczki, przód 4 tłoczki.

Tarcze obowiązkowo 180mm i markowe klocki metaliczne.

Możesz kupić też 675 czy 785, a jak będą za słabe, to z przodu wymienić zacisk na Zee.

Napisano
17 godzin temu, abdesign napisał:

Raz powiem tak o "sikających" m6000 które miały premierę dopiero co można więcej znaleźć niż o m666 które mają już .... nie pamiętam ile lat. Dwa zestaw xt plus slx zatrzyma Cię prawie zawsze w tym miejscu w którym chcesz a czy m6000 da radę? 100kg plus rower w Bielsku?

A gdzież to te opinie? Bo ja takowych szukałem i raczej nigdzie nic nie ma. Jeżeli coś jest to raczej można to streścić jako ulepszone M615. Opinii o M666 jest jednak więcej i z pewnością nie są to ssme superlatywy - szczególnie w zestawieniu z następcami. Dodajmy ile ten hamulec ma już teraz lat...

Napisano

Nie znalazłem opinii o m6000 jako miały byś sikać. 

3 godziny temu, phoe napisał:

Można ograniczając budżet np kupić Zee na przód, a na tył SLX 675, podobnie z Magurą, tył MT2, przód  MT5, Magura ma nawet gotowe zestawy takich hamulców, że tył 2 tłoczki, przód 4 tłoczki.

Tarcze obowiązkowo 180mm i markowe klocki metaliczne.

Możesz kupić też 675 czy 785, a jak będą za słabe, to z przodu wymienić zacisk na Zee.

675 nie są już produkowane a 785 są po około 250 zł. Myślę też nad guide r które mają 4 tłoczki. Obecnie dobijam xtr m975 i chciał bym mieć nowe o takiej sile tył zawsze mnie zatrzymuje 

Napisano

zgoda z 675/785 że nie są produkowane, ale co jakiś czas się pojawiają na allegro, w dobrych bądź "nie" cenach. ;)

Pół roku temu kpl 785 można było za 500zł wyhaczyć.

Napisano

M615 czy m6000 jak myślicie ?do lekkiego enduro powinny starczyć wedle opinii z neta a waga spada na sezon będzie jakiś 85 tak że wydaje mi się że to dobra opcja 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...