Gość Napisano 3 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 No i ponownie szacun. Bier sie za interes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 No nie do końca. Po 2 miesiącach jazdy takie rysy? To jak powłoka będzie wyglądała po roku użytkowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endurooman Napisano 3 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Tego dowiemy się za rok Nie no, ale tak naprawdę to zależy od dokładności procesu anodowania a tutaj warunki nie były laboratoryjne i tak naprawdę rysy były juz od razu po skończeniu procesu anodowania. Anoda kilka razy otarła mi się o katodę, a do tego trzeba doliczyć, że rysy mogły być już przed anodowaniem i nie zostały dobrze wypolerowane bo były w miarę głębokie. A jeżeli chodzi o samo miejsce dawnego przetarcia to przypomnę, że nie było ono takie płytkie tylko oprócz samej anody wytarla się też część aluminium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niuti Napisano 3 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 wygląda nieźle. Ciekawe jak po sezonie będzie wyglądać. Tak siak czy owak szacun. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal1986 Napisano 6 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 W dniu 3.07.2018 o 17:51, Endurooman napisał: Tego dowiemy się za rok Pochwal się - jak to wyglada po większym przebiegu. Ciekawy jestem bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endurooman Napisano 8 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Tak to wygląda po większym przebiegu: Porównując do zdjęć z Maja, nic z anodą się złego nie stało. Na nowy sezon zmienię tuleje ślizgowe i zrobię nową anodę na prawej goleni (ja anodowałem lewą), bo zaczyna już widać lekkie prześwity w miejscu gdzie pracują tuleje. Porównanie Maj-Teraz (dodaję w drugim poście bo za dużo zdjęcia ważą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal1986 Napisano 8 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2018 Otwieraj biznes :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rey112 Napisano 18 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Mógłbyś napisać jak to się dalej sprawuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endurooman Napisano 18 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2020 Niedługo będę zmieniał olej to pokaże zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endurooman Napisano 9 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 Wysuń lage i pokaż zdjęcie U mnie mimo głębszego wytarcia po nałożeniu nowej powłoki wszystko śmiga tylko, że przez ten ubytek więcej brudu się dostaje i zawsze olej w jednej ladze jest nieco ciemniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolo1 Napisano 9 Marca 2020 Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 (edytowane) Przy takim wytarciu lagi uszczelki na pewno do wymiany , no i pozostaje jeszcze kwestia ślizgu czy teflon jest na nim też wytarty . Na moje oko koszt ze 250-300zł za cześci ( laga , uszczelka , ślizg ) plus robota . Edytowane 9 Marca 2020 przez kolo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endurooman Napisano 9 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 ja u siebie nic nie wymieniałem i nie ma żadnych złych skutków ślizgi jeszcze rozumiem ale uszczelek nie ma w ogóle sensu wymieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolo1 Napisano 9 Marca 2020 Udostępnij Napisano 9 Marca 2020 A olej lejesz do amorka , czy na smarze jeżdzisz lub na sucho ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endurooman Napisano 18 Marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Tak to wyglada po prawie 2 latach od zrobienia powłoki Ryski które były nadal są(a nawet jest pare nowych), ale nie ma żadnych przetarć i amortyzator pracuje wzorowo a nie miał lekko podczas tych 2 sezonów 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksu12 Napisano 21 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2020 Witam @Endurooman wysłałem priv do ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 30 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2020 Czy na pewno osiągasz tą samą średnicę jak przed anodowaniem. Ja już bardzo głęboko sięgałem z tym tematem co do ponownego anodowania rur goleniowych, tym bardziej że wysyłałem to do instytutów metali nieżelaznych które zajmują się badaniem anody Rury już wysyłałem do wszystkich Polskich jak również zagranicznych firm i żadna z firm nie była w stanie osiągnąć w 100% tą samą średnicę zewnętrzną Anoda musi być twarda a nie miękka bo jeśli rysy się robią to jest na pewno miękka. Fabrycznie daja ok. 50 mikronów na czystym szlifowanym aluminium. Żeby na nowo anodować to trzeba usunąć starą anodę co wiążę się z podebraniem aluminium. i teraz żeby otrzymać tą samą średnicę zewnętrzną rur goleniowych to trzeba położyć ze 2 razy grubszą warstwę anody niż było fabrycznie Ponadto zwykłe anodowanie daje matową powierzchnie przez co trzeba póżniej jeszcze dać do elektropolerowania co zmniejsza średnice rur goleniowych Oczywiście ci życzę powodzenia w anodowaniu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksu12 Napisano 30 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2020 (edytowane) A co to za problem gumowe uszczelki mają jakąś tolerancję i się dopasują Edytowane 30 Czerwca 2020 przez koksu12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endurooman Napisano 30 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2020 Jak widać nie było problemów z anodowaniem i trzyma się do tej pory. To nie jest miękka anoda, tylko twarda miałem odpowiednie warunki do tworzenia takiej powłoki. Zanim anodowałem to robiłem dużo prób. Nie ma żadnych luzów ani wycieków oleju, nie zanurzałem lag w celu zdjęcia powłoki tylko ją przecierałem roztworem aby właśnie uniknąć wżerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 30 Czerwca 2020 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2020 @Endurooman Jeśli chcesz to mogę ci wysłać 2 rury goleniowe. Jeśli mi je odnowisz to wtedy będę w stanie uwierzyć i to ocenić czy na pewno jest w 100% twarda anoda z elektropolerowaniem oraz z odpowiednią zachowaną średnicą Rur sterowych przetartych mam sporo 6 minut temu, koksu12 napisał: A co to za problem gumowe uszczelki mają jakąś tolerancję i się dopasują Tylko że w przypadku, np. Luzów na ślizgach to uszczelki się szybciej rozbiją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endurooman Napisano 30 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2020 @ACTIVIA Na fabrycznej anodzie nie było żadnych luzów, a mimo nowej powłoki na ladze dalej nie ma żadnych luzów tym bardziej, że różnica kilku mikronów nie zrobi kolosalnej różnicy. Wiadomo, że średnica może nieco odbiegać od fabrycznej ( jak to napisałeś), jednak to nie wpływa znacząco na pracę amorka jeśli różnica jest tak niewielka. Tak jak pisałem, ściągam starą powłokę bardzo delikatnie więc myślę, że końcowe wymiary są bardzo zbliżone o czym sam się przekonałem jeżdżąc już na tej powłoce od 2 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxCava Napisano 1 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2020 A ja głupi sądziłem,że tolerancja średnicy idzie w dych a tu o mikronach mowa... Bez jaj, przecież uszczelki pracują po średnicy swoje, a na np. goleniach 30mm i 29" bez sztywnej kolosalnie, aż widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 1 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2020 (edytowane) Wiesz, póki ja tego nie widzę na żywo to nie jestem też w stanie to sprawdzić, przez to nie wnikam jaka grubość jest na twojej anodzie i czy na pewno to twarda anoda. życzę powodzenia w anodowaniu bo to ciężki temat. Także mam mozliwość tego robienia natomiast przed anodowaniem i po anodowaniu nie osiągłem juz tej samej grubości mierząc mikrometrem Bez elektropolerowania Po elektropolerowaniu Edytowane 1 Lipca 2020 przez sznib Nie cytujemy posta poprzedzającego w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxCava Napisano 1 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2020 37 minut temu, ACTIVIA napisał: Także mam mozliwość tego robienia natomiast przed anodowaniem i po anodowaniu nie osiągłem juz tej samej grubości mierząc mikrometrem Ale jakie znaczenie ma to dla całego amortyzatora, czy tam będzie 40, czy 100 mikronów ? Jak pisałem przecież golenie chodzą w uszczelkach i tak, co widać gołym okiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endurooman Napisano 1 Lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2020 (edytowane) A czy u ciebie jest to twarda anoda na tych kolorowych? Bo barwienie twardej powłoki jest bardzo trudne i zazwyczaj wychodzi ona szara lub przezroczysta. A taka którą da się łatwo barwić to jest to miękka anoda. Co innego jak są pewne domieszki w Alu, ze wychodzi np. złota Aczkolwiek można jeszcze barwić elektrolitycznie ale nie sprawdzałem tego i nie wiem jak to wyjdzie w przypadku twardej powłoki Edytowane 1 Lipca 2020 przez Endurooman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 1 Lipca 2020 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2020 1 godzinę temu, Endurooman napisał: A czy u ciebie jest to twarda anoda na tych kolorowych? Tak twarda. 3 godziny temu, MaxCava napisał: Ale jakie znaczenie ma to dla całego amortyzatora, czy tam będzie 40, czy 100 mikronów ? Grubość mikronów wpływa na pracę na ślizgach. Uszczelki kurzowe się zawsze do rury dostosują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi