Endurooman Napisano 18 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 Postaram się dzisiaj pokazać i opisać efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endurooman Napisano 18 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2018 Anodowanie przebiegło pomyślnie, jednak ze względu na sporą powierzchnię, natężenie też było spore i ciężko było utrzymać odpowiednią temperaturę, dlatego też powłoka wyszła słabsza. W majówkę zrobię ponownie anodowanie, ale z większą ilością elektrolitu i większym zbiornikiem, żeby się aż tak nie grzało i było łatwiej utrzymać niską temperaturę. Na pierwszym zdjęciu widać miejsce przetarcia, które jest już pokryte anodą, a na drugim całą goleń. Zabarwiłem to na czerwono, chociaż jak będę ponownie to robił w majówkę, to będzie to raczej kolor niebieski i nie będzie on aż tak intensywny ze względu na twardą powłokę i trudność z barwieniem takiej powłoki. Tutaj wyszedł intensywny kolor, ponieważ były złe warunki i wyszła powłoka typu II zamiast III. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal1986 Napisano 19 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Jak operacja się uda to wymień też uszczelki. Obecne na pewno dostały już po tyłku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endurooman Napisano 19 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Planuję jeszcze wymienić tuleje ślizgowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 19 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Ja mam z kolei pytanie o grubość goleni z anodą w wersji domowej w stosunku do fabrycznej. O ile średnica wewnętrzna ma pewne marginesy bo tam uczelnia się wszystko na o-ringach to ciekawi mnie właśnie zewnętrzna średnica. Czy masz może dostęp do jakiś narzędzi które pozwolą zweryfikować te wartości? Jeśli osiągniesz wartości fabryczne to możesz wtedy przetrzeć szlak do ratowania powłok domowymi sposobami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endurooman Napisano 19 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2018 Powierzchnia anody przy twardym anodowaniu może mieć do 150um, zwykłą suwmiarką ciężko będzie to dokładnie sprawdzić jaka jest różnica między anodą fabryczną a domową. Jednak jeśli powłoka była by za gruba to będzie widać lekkie przetarcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruber69 Napisano 20 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Chodzi mi głównie o ślizgi w kwestii wymiarowania, guma się dostosuje. Tuleje ślizgowe są chyba teflonem pokryte i na pewno mają pewną tolerancję. Jeśli luz jest akceptowalny to tylko gratulować pomysłu i jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endurooman Napisano 20 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2018 Po anodowaniu włożyłem tylko lewą goleń do dolnej i sprawdzałem czy nie czuć żadnych luzów i niczego nie wyczułem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal1986 Napisano 9 Maja 2018 Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Czekamy z niecerpliwością na dalsze raporty z reanimacji anody. :-) Jak to teraz wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endurooman Napisano 11 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 (edytowane) Dzisiaj wykonałem ponowną anode a efekt końcowy wyszedł rewelacyjny, wszystko gładko chodzi, żadnych otarć czy luzow. Goleń przygotowana do anodowania już bez powłoki, gole aluminium : Po anodowaniu : Wszystko już razem złożone i pokazanie miejsca gdzie kiedyś było przetarcie nad uszczelka : Pewnie zapytanie jak to się stało, że anoda jest złota jak oryginał, powiem tyle, że sam do końca nie wiem prawdopodobnie jest to spowodowane tym, że goleń posiada jakieś domieszki, które powodują takie zabarwienie anody. Na goleni najpierw tworzyła się przezroczysta anoda, ale po pewnym czasie zrobiła się ona złota -nie barwiłem jej. Edytowane 11 Maja 2018 przez Endurooman 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Maja 2018 Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Gratuluje! Zyskujac doswiadczenie i poszerzajac warsztat moglbys isc w maly biznes... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 12 Maja 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 To samo pomyślałem Tak jak Bitul zaczynał od sprzedaży bacików i kluczy do suportu w ilościach sztuk kilku lub kilkunastu tu na forum, a teraz kręci większy biznes. Trzymam kciuki, bo firma regenerująca golenie w sensownej cenie byłaby na rynku bardzo pożądana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endurooman Napisano 12 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Dzięki za opinie na razie jest to na poziomie bardzo amatorskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolmark Napisano 14 Maja 2018 Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 A jak wygląda temat od strony środka goleni? Przecież tam również odłożą się tlenki podczas anodowania, wystąpi więc zmniejszenie średnicy wewnętrznej. No chyba, ze z wewnątrz również usunąłeś starą anodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Maja 2018 Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 A tam masz oringa, wiec te dziesiatki milimetra mu raczej roznicy nie zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 14 Maja 2018 Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 WOW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Maja 2018 Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Znaczy czego nie rozumiesz? Poszukaj w necie co dzieje sie z oringiem jak sie doszczelnia. a tam masz dwie sztuki w szafcie powietrznym- jak dobrze pamietam. Anoda to jest ile 2 czy 3 miejsce po przecinku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endurooman Napisano 14 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Podczas anodowania zaślepilem goleń od góry i od dołu, ale potem już robiłem bez niczego i w niczym to nie przeszkadza. Uszczelki od sprężyny powietrznej chodzą prawidłowo. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 14 Maja 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Jak z anodowaniem goleni na czarno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endurooman Napisano 14 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2018 Będę jeszcze prowadził serię testów już w bardziej kontrolowanych warunkach, da się uzyskać czarną powłokę, jednak muszę nad tym popracować i bardziej się w to zagłębić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal1986 Napisano 15 Maja 2018 Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 (edytowane) Gratuluję i mam nadzieje na krótki raport z trwałości anody po jakimś większym przebiegu. na razie wygląda to bardzo obiecująco. :-) Jak wszystko będzie działało to zakładaj usługi regeneracji górnych goleni. Klientów na pewno na to znajdziesz. Edytowane 15 Maja 2018 przez Kowal1986 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endurooman Napisano 15 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 Po tygodniu codziennego (intensywnego) jeżdżenia, dam zdjęcie jak wygląda anoda. Zamierzam jeszcze zrobić kilka prób na rurach aluminiowych, aby przetestować chemiczne barwienie twardej powłoki bez użycia barwnika, m.in na czarno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal1986 Napisano 30 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2018 Ciekaw jestem jak się trzyma domowa anoda po dłuższym przebiegu. Jak to wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endurooman Napisano 1 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2018 Jeszcze nie zaglądałem do środka, a sam jestem ciekaw, na razie z zewnątrz nie widać przetartej anody jak to było na początku. W tygodniu zajrzę do środka i dam zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endurooman Napisano 3 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 (edytowane) Tak to wygląda po wysunieciu prawie całej anody : Anoda nie została nawet w małym stopniu przetarta, jedynie mogą się pojawić drobne ryski od jazdy w złych warunkach, ale nie zagraża to powłoce anody. A tak dla przypomnienia jak to wyglądało kiedyś : A jak teraz (po prawie 2 miesiącach jazdy) : Edytowane 3 Lipca 2018 przez Endurooman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi