Elephant Napisano 27 Października 2006 Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Witam wszystkich. mam maly problemik. chodzi o to ze posiadam manetki LX DC i chce teraz kupic tylna przezutka sh XT z 07r. sa jej 2 wersje z normalna sprezyna i z krotka (odwrocona) i teraz nie wiem ktora bedzie lepsza do moich manetek. chcialbym ze to wszystko dobrze ze soba wspolgralo. poradzcie cos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_1990 Napisano 27 Października 2006 Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Dla twoich manetek to chyba bez różnicy, zależy jaką Ty wolisz. P.S. A teraz masz normalną, czy odwrotną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raptor Napisano 27 Października 2006 Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Czy ktoś już ją ma? Macie może jakieś stronki z recenzjami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elephant Napisano 28 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2006 tak szczerze mowiac to nie mam zadnej przezutki bo dopiero zaczynam skladac rower. a wracajac do tematu to koles z centrumrowerowego napisal mi ze do moich manetek nie bedzie pasowala ta z odwrotna sprezyna. napisal ze najlepsza bedzie przezutka ze sprezyna normal czy jakos tak i powiedzial ze nie maja jeszcze jej w sprzedazy. nie wiem o co biega moze ktos posiada te klmakomanetki i moze powiedziec jaka ma sprezyne w tylnej przezutce? Aha linki ze stronami moge podac gdzie mozna ja kupic: http://www.sklep.bikestacja.pl/index.php?c...1a&filter_id=58 http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=...s=0&did=84&l=pl Tylko tyle mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Putek Napisano 28 Października 2006 Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Do DC jest sugerowana odwrotna sprężyna, jeżeli założyłbyś normalną to na ekranie będzie wszystko odwórcone i inaczej będzie się zminiało, żeby przerzucić przerzutke w dół, musiałbyś manetke do góry, jeżeli chciałbyś na bieg wyższy czyli 9->1 przerzutka w dół. Dual controle i odwortna sprężyna powinny działać tak, że naciskasz w dół i wrzuca cięższy bieg do góry lżejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elephant Napisano 28 Października 2006 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Masz chyba racje bo jak kupilem te klamkomanetki to odrazu mialem takie ustawienie ze jak naciskam w dol to wbija mi sie ciezszy bieg. i to na sucho bo jeszcze ich nie zakladalem na rower wiec to chyba bedzie tak jak mowisz. wielkie DZIEKI Putek :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mentos Napisano 14 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2006 Trochę wg mnie mieszacie pojęcia zwłaszcza te "normal', "normalna". Shimano robi obecnie tylko sprężyny "normalne" . Sprężyny "normal" to po prostu sprężyny zwojowe i teraz zależy jak ją zaczepić w pantografie przerzutki to jest to TOP NORMAL i LOW NORMAL. Jedna ściąga siłą sprężyny łańcuch na mniejsze koronki kasety "T" a druga na większe "L". Sprężyny możńa by powiedzieć "nie normal" to były dawno już nie stosowane sprężyny typu "agrawka". W polsce potocznie przyjło się jednak nazywać sprężyny TOP Normal normalnymi, a LOW Normal odwrotnymi. DC zestawione z przerzutką TOP Normal to porażka. Scott Reflex 10 model 2006 takie zestawienie wypuścił w 2006 i miałem na tym okazję jeździć, naprawdę taka kombinacja jest postawiona na głowie i kasuje większość zalet DC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wilku89 Napisano 16 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Dlatego przy dual controlach nalezy miec odwrotna sprezyne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubiiDubii Napisano 20 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Ja wlasnie smiogam na DC Deore i XT na tyle z "odwrocona sprezyna" czyli jesli cisne manetke w dol to lancuch idzie w dol i tak moim zdaniem powinno byc z DC bo inazcej to jakos tak odwrotnie jak w samolocie, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Putek Napisano 21 Listopada 2006 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 dc zostały specjalnie zaprojektowane do odwrotnej sprezyny. Na wyświtlaczu gdy ciśniemy w dół czyli w strone H wchodzą biegi cięższe (łańcuch idzie do dołu) a jak do góry w strone L to biegi lżejsze (łańcuch do góry) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 22 Listopada 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Panowie nie róbcie OT. O działaniu, zaletach, wadach DC pisaliśmy setki razy. EDIT: Dyskusję na temat skrótów (OT, IMHO itp.) wydzieliłem jako osobny temat w dziale nierowerowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.