Skocz do zawartości

[przerzutka] Shimano XT 2007

Elephant

Rekomendowane odpowiedzi

tak szczerze mowiac to nie mam zadnej przezutki bo dopiero zaczynam skladac rower. a wracajac do tematu to koles z centrumrowerowego napisal mi ze do moich manetek nie bedzie pasowala ta z odwrotna sprezyna. napisal ze najlepsza bedzie przezutka ze sprezyna normal czy jakos tak i powiedzial ze nie maja jeszcze jej w sprzedazy. nie wiem o co biega moze ktos posiada te klmakomanetki i moze powiedziec jaka ma sprezyne w tylnej przezutce?

Aha linki ze stronami moge podac gdzie mozna ja kupic:

http://www.sklep.bikestacja.pl/index.php?c...1a&filter_id=58

http://www.centrumrowerowe.pl/index.php?s=...s=0&did=84&l=pl

Tylko tyle mam.

Do DC jest sugerowana odwrotna sprężyna, jeżeli założyłbyś normalną to na ekranie będzie wszystko odwórcone i inaczej będzie się zminiało, żeby przerzucić przerzutke w dół, musiałbyś manetke do góry, jeżeli chciałbyś na bieg wyższy czyli 9->1 przerzutka w dół. Dual controle i odwortna sprężyna powinny działać tak, że naciskasz w dół i wrzuca cięższy bieg do góry lżejszy.

• 3 tygodnie później...

Trochę wg mnie mieszacie pojęcia zwłaszcza te "normal', "normalna". Shimano robi obecnie tylko sprężyny "normalne" . Sprężyny "normal" to po prostu sprężyny zwojowe i teraz zależy jak ją zaczepić w pantografie przerzutki to jest to TOP NORMAL i LOW NORMAL. Jedna ściąga siłą sprężyny łańcuch na mniejsze koronki kasety "T" a druga na większe "L". Sprężyny możńa by powiedzieć "nie normal" to były dawno już nie stosowane sprężyny typu "agrawka". W polsce potocznie przyjło się jednak nazywać sprężyny TOP Normal normalnymi, a LOW Normal odwrotnymi. DC zestawione z przerzutką TOP Normal to porażka. Scott Reflex 10 model 2006 takie zestawienie wypuścił w 2006 i miałem na tym okazję jeździć, naprawdę taka kombinacja jest postawiona na głowie i kasuje większość zalet DC.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...