Gość Napisano 23 Marca 2018 Napisano 23 Marca 2018 Hej, Kupiłem dzisiaj mostek Accent Twenty 80mm, jest to nowość na rynku bo do sprzedaży wszedł dopiero tydzień temu. Natomiast według mnie mostek jest źle zaprojektowany. Duży kąt ujemny mostka powoduje że opiera się on o krawędź podkładki przez co nie siedzi równo na rurze sterowej. Nie jest to duża szczelina, natomiast prześwituje przez nią rura sterowa. Sprawdziłem mostek na dużej ilości podkładek różnych firm, na każdej to samo. Wsadziłem także 2 inne mostki, na żadnym z nich szczelina nie pojawiała się. W celu zamontowania mostka prawdopodobnie będę miał dorobioną specjalną podkładkę z ściętą krawędzią, natomiast nie jest to rozwiązanie problemu. Także jeżeli ktoś ma zamiar zamawiać ten mostek, niech się wstrzyma. Jutro jadę do zaprzyjaźnionego serwisu spytać co o tym sądzą. Będę kontaktował się także z Velo. PS: Wydaje mi się że na rynku istnieją podkładki o dość małej średnicy zewnętrznej, czy ktoś z Was wie jakiej firmy i gdzie można je kupić?
tomek232 Napisano 23 Marca 2018 Napisano 23 Marca 2018 No właśnie są różne grubości tych podkładek. Mam u siebie założone podkładki aluminiowe FSA i jakieś noname. Właśnie zmierzyłem suwmiarką, FSA mają średnicę zewnętrzną 34,9mm, natomiast noname 36,4mm, czyli różnica 1,5mm.
Gość Napisano 23 Marca 2018 Napisano 23 Marca 2018 Tyle że ja mam podkładkę 34,1 i nadal jest za szeroka.
tomek232 Napisano 23 Marca 2018 Napisano 23 Marca 2018 Czyli nie pozostaje Ci nic innego jak dać mostek na plus
Gość Napisano 23 Marca 2018 Napisano 23 Marca 2018 + 10cm do góry Tak czy inaczej według mnie ktoś tu skopał robotę :|
xandercage Napisano 26 Marca 2018 Napisano 26 Marca 2018 Zasmucił mnie Twój post bo już się napaliłem jak szczerbaty na suchary. Od dawna szukałem mostka z takim minusem, jak już coś się trafiło, to cena porażała i liczyłem na tego Accenta. Może szlifierka da radę lekko "dziabnąć" podkładkę i będzie dobrze?
Gość Napisano 26 Marca 2018 Napisano 26 Marca 2018 Nie jestem pewny czy tylko w podkladce lezy problem. Jestem w kontakcie z Velo, bede informowal.
xandercage Napisano 26 Marca 2018 Napisano 26 Marca 2018 Spoko, dzięki za info. Masz może jakąś fotkę jak to wygląda po złożeniu?
Gość Napisano 27 Marca 2018 Napisano 27 Marca 2018 Zauważyłem dwa problemy, natomiast nie wiem który powoduje że widoczna jest szczelina. 1. Mostek opiera się o krawędź podkładki 2. Według mnie płaszczyzny mostka nie są równoległe ( na zdjęciu suwmiarka dociśnięta do górnej płaszczyzny)
xandercage Napisano 27 Marca 2018 Napisano 27 Marca 2018 Rzeczywiście, coś nie tak z mostkiem bo po suwmiarce widać nierównoległe części ... Ciekawe jak ustosunkuje się producent.
szox_mox Napisano 1 Kwietnia 2018 Napisano 1 Kwietnia 2018 Zapytam jeszcze tylko czy masz ramę Peak 27,5?
xandercage Napisano 5 Kwietnia 2018 Napisano 5 Kwietnia 2018 W dniu 26.03.2018 o 22:37, skom25 napisał: Nie jestem pewny czy tylko w podkladce lezy problem. Jestem w kontakcie z Velo, bede informowal. Hej, czy dostałeś już jakąś odpowiedź ws. tego mostka?
Gość Napisano 5 Kwietnia 2018 Napisano 5 Kwietnia 2018 Tak, co prawda nie ja bezpośrednio ale sklep w którym kupowałem mostek dostał odpowiedź od Velo. Część mostków jest wadliwa, jeżeli się taki trafi to trzeba odesłać do Velo. Ja prawdopodobnie dzisiaj odeślę swój i zobaczymy.
xandercage Napisano 5 Kwietnia 2018 Napisano 5 Kwietnia 2018 56 minut temu, skom25 napisał: Tak, co prawda nie ja bezpośrednio ale sklep w którym kupowałem mostek dostał odpowiedź od Velo. Część mostków jest wadliwa, jeżeli się taki trafi to trzeba odesłać do Velo. Ja prawdopodobnie dzisiaj odeślę swój i zobaczymy. Dzięki za cynk. Czyli jest nadzieja W takim razie dzisiaj zamawiam dla siebie, bo jak mniemam nie będzie problemów z reklamacją.
karo_fu Napisano 6 Kwietnia 2018 Napisano 6 Kwietnia 2018 Cześć. Tak jak pisałam Panu Filipowi mailowo, sprawdziliśmy każdą sztukę wskazanego modelu mostków. W całej partii natrafiliśmy na kilka niestarannie wykonanych egzemplarzy - takich jak ten, którego zdjęcie jest powyżej. Widoczna na zdjęciu szczelina w żaden sposób nie zagraża użytkownikowi ani ramie, ale oczywiście podlega to reklamacji. Te kilka sztuk zostało już wycofanych ze sprzedaży. Część partii została wcześniej sprzedana do sklepów, więc jeśli ktoś jeszcze będzie miał taką sytuację to poprosimy o składanie reklamacji (ale myślę, że nie będzie to konieczne, ponieważ był to niewielki procent całego stanu magazynowego). Dziękuję za czujność!
Gość Napisano 6 Kwietnia 2018 Napisano 6 Kwietnia 2018 Dziękuję za odpowiedź mailową i szczere podejście do tematu!
xandercage Napisano 6 Kwietnia 2018 Napisano 6 Kwietnia 2018 Elegancko. Tak się zdobywa rynek! Wczoraj zamówiłem mojego dużego minusa
xandercage Napisano 16 Kwietnia 2018 Napisano 16 Kwietnia 2018 Nie da się edytować, więc niestety post pod postem. Mój mostek przyszedł, zamontowałem i wszystko gra, o dziwo kręgosłup mnie nie boli jak zazwyczaj bywało po podobnych zmianach. Aktualnie moim problemem jest brak cieńszych niż 10 mm podkładek, ale mam nadzieję że gdzieś takie znajdę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.