hyx Napisano 22 Marca 2018 Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Witam interesuje mnie ta rama https://www.probikeshop.com/en/gb/dartmoor-primal-27-5-mtb-frame-blue/120874.html da rade to połączyc z kołami 26 bez problemu tzn strata geo itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 22 Marca 2018 Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Obniżysz suport o niecałe 2cm i tyleż samo przekrok. O ile pamiętam to i tak w primalu 27,5 2016 jest dosyć nisko (wcześniej był primal 2015, który bazował na ramie typowo pod koła 26 z możliwością założenia 27,5). Swoją drogą dlaczego nie chcesz primala 2018? Rama jest kształtem podobna ale jest pod boost, ma sztywną oś, ma już po ludzku poprowadzone linki przerzutek i nie ma problemów z łamiącymi się hakami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyx Napisano 22 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Bo kupilem piaste 135x10 wiec jedynie taka opcja i taka jest koło mnie na sklepie nie chce się bawić w wysyłki itp pytam czy jest sens musze po prostu przejść z speca hardrocka stary model z v-brekami z tyłu reszta części wymienionych shimano Saint 1-9 amor pike rs 409 140 mm itd te tylne v breki kalecza mi rower ten primal jest bardzo ładny tylko czy warto to 26 z przodu Obręcz mtx 39 z tyłu dartmoor fortress Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 22 Marca 2018 Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Wejdą bez problemu, a rower nie opadnie o 2 cm tylko o niecałe 13 mm, ale możliwe będziesz mógł założyć jeszcze szersze opony niż przy oryginalnych kołach - jeśli widełki na szerokość przyjmą - i by się wyrównało. Tak BTW to tego Hardrocka nie kaleczy tylny hamulec tylko ten Pike 140 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyx Napisano 22 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Wątpię wygląda dobrze ale boję się że się po prostu złamie i nie można tarczy zamontować i tylko dlatego zmieniam a primal ma ta górna rurę prosta wygląda super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 22 Marca 2018 Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 4 minuty temu, hyx napisał: boję się że się po prostu złamie Ja o to bałbym się już przed pierwszą przejażdżką, ale nie o tym jest temat. Ważne, że zmieniasz w porę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyx Napisano 22 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Ogólnie ktoś ma ta ramę? Interesują mnie odczucia z jazdy sztywności i te historie z hakami przerzutki mam 184 wzrostu rozmiar M będzie ok czy za mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 22 Marca 2018 Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Jam miał wszystkie primale. Tej ramie brakuje jedynie szerokości na szerszą oponę, ma bardzo delikatne haki (pasują od primala 29 i 2015 i chyba są nawet trwalsze). Linkę tylnej przerzutki zawsze prowadziłem na zewnątrz pod górną rurą i dopiero wchodziłem w rurkę tylnego trójkąta (fabrycznie przewidziane prowadzenie linki tylnej przerzutki dla mnie nieakceptowalne). Żadnej sztywności nie brakuje, rama ma świetną geo, mam 186cm i najlepiej pasowała mi L 19". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyx Napisano 23 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Takie pytanie która brać lepiej 2015 rok czy 2016 głównie chodzi mi o wytrzymałość po lakier do konstrukcji 2015 petrol 2016 red devil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 23 Marca 2018 Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 To zupełnie inne ramy są. 2016 w ogóle bym nie rozpatrywał bo jest dostępna 2018, która eliminuje wszystkie bolączki modelu 2016. 2015 ma krótki stosunkowo reach. Odnośnie trwałości samej ramy to wszystkie primale są pancerne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyx Napisano 23 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 Ale 2018 nie ma 135x10 a niestety tej piasty zmontować się nie da novatec d042sb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 23 Marca 2018 Udostępnij Napisano 23 Marca 2018 No to rozumiem, że zmiana piasty nie wchodzi w grę. Odnośnie trwałości lakieru to prawie to samo, może z delikatnym wskazaniem na 2016. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zws Napisano 24 Marca 2018 Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Dokumosa, orientujesz się może, czy do Primala 29 2018 wejdzie korba 22/36 (napęd 2x10) ? Producent podaje, że sprzęt niekompatybilny, ale teraz przerzutki są sideswing i pojawia się nadzieja. Bardzo mi ta rama odpowiada, tylko potrzebuję napędu o większym zakresie przełożeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyx Napisano 27 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 Ok rower gotowy kolor turkus wybrany jest piękny + shimano Saint 1x9 jeszcze opony trzeba wymienić na 2,35 i tarcze z przodu 180 lub 203 ogólnie jeździ się super idealna geo przy 183 wzrostu rozmiar M ramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 27 Marca 2018 Udostępnij Napisano 27 Marca 2018 @zws tak, side swing pasują bez problemu. Tylko psują wygląd tej zacnie wyglądającej ramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyx Napisano 28 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Chciałem zapytać jakie wchodzą opony do primala 2016 2,4 wejdzie szerokośći? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 28 Marca 2018 Udostępnij Napisano 28 Marca 2018 Zależy jaka i na jakiej obręczy. Conti mkii 27,5x2,4 na obręczy 25mm wchodzi na styk. 26" też szersza nie wejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyx Napisano 29 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Minion 2,35 wejdzie przy 26? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 29 Marca 2018 Udostępnij Napisano 29 Marca 2018 Jak na wąskiej (do 25mm wewnętrznie) obręczy to wejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zws Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 W dniu 27.03.2018 o 20:59, Dokumosa napisał: @zws tak, side swing pasują bez problemu. Tylko psują wygląd tej zacnie wyglądającej ramy Dzięki. Rozumiem, że na zębatki z przodu jest trochę miejsca ? A czy nie stanowi przeszkody, że rura podsiodłowa ma kąt 73 st a sideswingi przeznaczone są na 66-69 st ? Fakt, psuje wygląd, jak zawsze coś za coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 O tu masz takiego: https://forum.szajbajk.pl/topic/3429-składak-na-dartmoor-primal-275/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zws Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Tylko rama z linku jest na oś 9/135 i wg producenta JEST kompatybilna z przednimi przerzutkami, a ja kombinuję jak użyć ramę z 2018. Nie rozumiem, skoro kąt podsiodłówki w obu ramach jest 73 st. (tak mi wychodzi z tabelek) to dlaczego Primal 2018 NIE JEST kompatybilny z przednią zmieniarką ? Przez kształt tylnego widelca ? Czy przez boost-a ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 A sorry jakoś byłem przekonany że wątek jest o tym właśnie 27,5 z 2016. No to boostowej ramie problem leży w odsuniętej na zewnątrz o 3mm linii łańcucha - przerzutka nie będzie działać poprawnie ze względu na zakres pracy wózka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zws Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Spoko, wątek jest o starej, ja się wbiłem z pytaniami, bo miałeś wszystkie primale Rozważam włożenie piasty 142*12 z podkładkami, żeby zachować linię łańcucha. Martwi mnie kąt podsiodłówki i czy jest miejsce dla zębatek 24/38. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 30 Marca 2018 Udostępnij Napisano 30 Marca 2018 Na zwykłej, nie-boostowej korbie marne szanse że 38 się zmieści (jest spora szansa, że młynek też będzie haczył o rurkę tylnego widelca) a na boostowej przerzutka nie złapie. W każdym razie tak będzie w primalu 27,5 2018. 29 jeszcze nie miałem w rękach ale podejrzewam, że poszli po bandzie i tylne widełki mają ten sam profil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.