Saran Napisano 22 Marca 2018 Napisano 22 Marca 2018 Witam mam rower górski na kołach 26, przód amortyzator. Zastanawiam się czy jest możliwa zmiana na koła 27,5? Przedni widelec wymienić, ciekawe jak tył....
Mod Team sznib Napisano 22 Marca 2018 Mod Team Napisano 22 Marca 2018 Musiałbyś pomierzyć. W niektóre amortyzatory 26' bez problemu wchodzi koło 27,5'. Gorzej z ramą, nawet jak wejdzie to miejsca będzie mało. No i zależy jaka opona będzie.
seraph Napisano 22 Marca 2018 Napisano 22 Marca 2018 Przy tej samej oponie takie koło ma niecałe 13 mm większy promień. Zmierz zwyczajnie, czy masz tyle miejsca z przody i z tyłu nad oponą i czy przesunięte klocki nie zaczną wadzić o widełki/podkowę widelca. Widelca bym nie wymieniał, bo będzie dłuższy i uniesie przód roweru. No i cały rower się o ten 1 cm uniesie po zmianie kół. Przyjmujemy oczywiście, że masz hamulce tarczowe, bo jak V-ki to jest większy problem.
WaGiant Napisano 22 Marca 2018 Napisano 22 Marca 2018 Może i wejdą ale rower,, urośnie" , będzie mniej miejsca na błoto , jest niebezpieczeństwo że będziesz zahaczał butem o przednie koło . https://www.1enduro.pl/rozmiar-kol-do-enduro-26-27-5-29/
dorota57 Napisano 22 Marca 2018 Napisano 22 Marca 2018 Podjedz do najbliższego sklepu i przymierz (może nie będzie problemu). Ja tak zrobiłem.
seraph Napisano 23 Marca 2018 Napisano 23 Marca 2018 Tylko przy tej przymiarce zwróć uwagę na szerokość opon, bo jak będą się znacznie różnić od Twoich obecnych/wymarzonych to taka przymiarka jest nic nie warta.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.