Skocz do zawartości

[Koła 27.5] Lekki zestaw pod MTB

shadar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Koła fabryczne xm1501 to piasty dt 240, obręcze XM401 i szprychy competition. Tak TE koła są o ile pamiętam z roku modelowego 2014 i różnią się nieco od współczesnych (piasta poza innym kolorem ma inny kształt korpusu, inne naklejki na obręczach). Pod względem parametrów, działania i części zamiennych jest to dokładnie to samo co współczesne dt 240. Piasty DT im mają niższy numerek tym są lepsze i droższe. Za komplet pudełkowych piast 240 można kupić przeszło 3 komplety 370.

Napisano

Stare to są te co wrzuciłem, te czarne to jest nowy model. Czym się różnią? Ceną, ostatni link który wrzuciłeś to dwa kafle za KOŁO a nie za koła. Bo one tyle kosztowały, katalogowa cena to 1200USD. Jak się skończą, to będziesz czekał kolejne dwa czy cztery lata aż te co teraz kosztują 4 kafle będą sprzedawane za 35% ceny katalogowej.

Fascynuje mnie to zastanawianie się. Sprzedajesz piastę i masz kasę na RT66. Kupujesz koła i masz fantastyczny fabryczny zestaw. A jak nadal się będziesz wahał, to sprawdź normalną cenę piasty tylnej DT240s i może wtedy zrozumiesz, że to naprawdę przekozacki sprzęt.

Dodam, że tutaj są nie 240 tylko 240S znaczy się z 36T ratchetem SL, czyli drążonym. A poza ratchet system 240tki mają jeszcze jedną ważną przewagę. Łożyska nierdzewne.

Napisano
4 minuty temu, cervandes napisał:

Stare to są te co wrzuciłem, te czarne to jest nowy model. Czym się różnią? Ceną, ostatni link który wrzuciłeś to dwa kafle za KOŁO a nie za koła. Bo one tyle kosztowały, katalogowa cena to 1200USD. Jak się skończą, to będziesz czekał kolejne dwa czy cztery lata aż te co teraz kosztują 4 kafle będą sprzedawane za 35% ceny katalogowej.

Fascynuje mnie to zastanawianie się. Sprzedajesz piastę i masz kasę na RT66. Kupujesz koła i masz fantastyczny fabryczny zestaw. A jak nadal się będziesz wahał, to sprawdź normalną cenę piasty tylnej DT240s i może wtedy zrozumiesz, że to naprawdę przekozacki sprzęt.

Dodam, że tutaj są nie 240 tylko 240S znaczy się z 36T ratchetem SL, czyli drążonym. A poza ratchet system 240tki mają jeszcze jedną ważną przewagę. Łożyska nierdzewne.

Zastanawiam się bo... po prostu się nie znam na kwestiach technicznych. Dlatego pytam :) Ceny 240s sprawdziłem już wcześniej, dlatego też się zastanawiam czy towar jest pewny i bez wad. Ale sprzedający opinie ma pozytywne więc raczej jest OK.

Napisano

A prawda jest taka, że o ile się nie ścigasz wszystkie te różnice między piastami będą miały niezauważalny wpływ na odczucia z jazdy bo dużo większą część zmysłów angażuje np. trudność techniczna i problemy z wydolnością. ;)

Obytrzy modele piasta (240, 350, 370) będą dokładnie tak samo dawały Ci frajdę, raczej się nie zepsują szybko. Większą wagę ma szerokość i waga obręczy ale to też wtórne jeśi przyjmiesz współczesny standard i tyle.

Napisano
38 minut temu, gyrill napisał:

Obytrzy modele piasta (240, 350, 370) będą dokładnie tak samo dawały Ci frajdę, raczej się nie zepsują szybko. Większą wagę ma szerokość i waga obręczy

Dokładnie! Ciekawe jest to że spotkałem się z opiniami na forach że koła na piastach np Novatec czy fabryczne Fulcrum kręcą się lepiej od DT ??? Rozumiem że wynika to z rodzaju zastosowanych łożysk ?

Napisano
2 minuty temu, Dokumosa napisał:

@Alsew bo ludzie pojęcia nie mają, odwracają rower do góry kołami i spr które się dłużej kręcą co ma się nijak do kół obciążonych

Do góry nogami,czy na stojaku serwisowym... ok, ale w zasadzie ciężko znaleźć inny sposób żeby porównać to jak kręcą się koła. No chyba że takowy znasz?

Napisano
1 godzinę temu, shadar napisał:

Zastanawiam się bo... po prostu się nie znam na kwestiach technicznych. Dlatego pytam :) Ceny 240s sprawdziłem już wcześniej, dlatego też się zastanawiam czy towar jest pewny i bez wad. Ale sprzedający opinie ma pozytywne więc raczej jest OK.

Ja dwa komplety zamówiłem, bez żadnych zastrzeżeń. O gratisach i cenach już nie będę opowiadał, bo to kwestia tego jak negocjujesz. I chyba zaraz zamówię trzeci komplet, bo mam kolejnego zachwyconego moimi kółkami.

Napisano
1 minutę temu, cervandes napisał:

Ja dwa komplety zamówiłem, bez żadnych zastrzeżeń. O gratisach i cenach już nie będę opowiadał, bo to kwestia tego jak negocjujesz. I chyba zaraz zamówię trzeci komplet, bo mam kolejnego zachwyconego moimi kółkami.

OK, przekonałeś mnie. Sprawdź proszę PM - wysłałem Ci wiadomość z pytaniem.

Napisano

Nie ma znaczenia jakie osie, bo koła są uniwersalne. Jakie encapy założysz takie masz osie. Ja na przykład zamówiłem sobie dodatkowe endcapy i gdybym zmieniał ramę to mam dowolność w wyborze ośki.

Napisano

@Alsew jak do piast założysz łożyska z powiększonym luzem nominalnym (oznaczenie c3 na końcu) i jeszcze dodatkowo wymyjesz z nich za pomocą benzyny smar to będą się kręcić jeszcze 3x dłużej... bez obciążenia - kilka razy demonstrowałem to niedowiarkom. Czy to znaczy, że smar w łożyskach powoduje wzrost oporów tocznych?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...