Skocz do zawartości

[Koła 27.5] Lekki zestaw pod MTB

shadar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

na nowy sezon chcę zmienić moje standardowe koła (Shockblaze R7 2014) na coś lżejszego, ale wytrzymałego. Wstępnie myślałem o piastach DT350 (przednią już mam), szprychy DT Competition, obręcz DT Swiss E512 albo FR570. Generalnie całość ma być wytrzymała i "udźwignąć" 90-98 kg jeźdźca... ;) Wstępnie rozmawiałem z Daveo i taki właśnie mi zestaw polecił (przy czym bardziej skłaniał się do E512).

Nie ścigam się w maratonach, jeżdżę dla siebie - rekreacyjnie... trasy różne, siłą rzeczy trochę asfaltu jest, sporo szutrowych, trafiają się też piaszczyste (pytanie czy taka szerokość obręczy wystarczy?) i błotniste. Budżet max 1400-1500 (tak jak pisałem, przedniej piasty nie wliczam bo już mam).

Ten zestaw o którym pisałem sprawdzi się, czy można znaleźć coś lepszego w tych pieniądzach? Jak z oponami - co polecicie i ile kosztują? ;)

Napisano

Za 1200 możesz kupić DT XM1501 na DT240s, XM401 z 22,5mm wewnętrznej, wentylami i taśmami w cenie. Świetne piasty 240S z 36T ratchetem, endcapy do wyboru, do tego zaplecione fabrycznie.

O te dokładnie: http://allegro.pl/dt-swiss-xm1501-27-5-15-100-12-142-wyprzedaz-i6730390481.html

Co do opon to kilka dni temu skończyła się promo na Mezcale G+ TNT z mlekiem za 249pn w e-rower. Pancerne opony o minimalnych oporach toczenia i przystosowanych pod bezdętkę. Napisz do nich, może udzielą rabatu cobyś się w cenie zmieścił.

Napisano
Godzinę temu, cervandes napisał:

Za 1200 możesz kupić DT XM1501 na DT240s, XM401 z 22,5mm wewnętrznej, wentylami i taśmami w cenie. Świetne piasty 240S z 36T ratchetem, endcapy do wyboru, do tego zaplecione fabrycznie.

O te dokładnie: http://allegro.pl/dt-swiss-xm1501-27-5-15-100-12-142-wyprzedaz-i6730390481.html

Co do opon to kilka dni temu skończyła się promo na Mezcale G+ TNT z mlekiem za 249pn w e-rower. Pancerne opony o minimalnych oporach toczenia i przystosowanych pod bezdętkę. Napisz do nich, może udzielą rabatu cobyś się w cenie zmieścił.

Te z linku są za 1549 zł ;) Mocowanie jest na IS a ja mam CenterLock...

Napisano

Bierz od Daveo. Ja mam koła od niego i są pancerne. Obręcze E512 mają 25 mm wewnętrznej szerokości, teraz brałbym nawet trochę szersze jak te FR540 ale to zależy kto po czym jeździ :) poza tym serwis jest super, ze wszystkim można się dogadać.

Napisano
13 minut temu, shadar napisał:

Te z linku są za 1549 zł ;) Mocowanie jest na IS a ja mam CenterLock...

Ktoś Ci każe je kupować przez allegro przy ich złodziejskiej prowizji? Zadzwoń, zapytaj.

Że potrzebujesz CL nie napisałeś wcześniej.

Napisano
2 minuty temu, cervandes napisał:

Ktoś Ci każe je kupować przez allegro przy ich złodziejskiej prowizji? Zadzwoń, zapytaj.

Że potrzebujesz CL nie napisałeś wcześniej.

Masz rację, nie napisałem - dlatego doprecyzowałem. Uzupełnię pierwszy post o tą informację.
Edit: Jednak nie uzupełnię bo opcja edycji pierwszego posta z jakiegoś powodu jest nieaktywna :(

Napisano

E512 na DT350 kupisz za 1200zł jak chcesz dołożyć siana to za 1500-1600 kupisz coś na EX471 ew. XM421 (pierwsze mocniejsze drugie lżejsze). E512 są pancerne ale ciężkie. Komplet kół ze 2kg wyjdzie.

Napisano
4 minuty temu, Dokumosa napisał:

E512 na DT350 kupisz za 1200zł jak chcesz dołożyć siana to za 1500-1600 kupisz coś na EX471 ew. XM421 (pierwsze mocniejsze drugie lżejsze). E512 są pancerne ale ciężkie. Komplet kół ze 2kg wyjdzie.

E512 - 525g, a EX 471 - 500g. Różnica nie jest aż tak duża...

Napisano
49 minut temu, Dokumosa napisał:

Do 1k możesz kupić fabryczne koła DT E1900 (E512 na DT370 i competition). Oklejone fabrycznie, wentyle i adaptery osi oraz tarcz w komplecie.

A jak się ma DT350 do DT370?

Napisano
4 godziny temu, Dokumosa napisał:

W sumie jedyna różnica to system zapadek - w 370 jest to rozwiązanie klasyczne oparte o 3-zapadki w 350 jest star ratchet.

Trzeba będzie poczytać o różnicach :) A co do kół to lepiej zbudować pod siebie, czy jednak zestaw fabryczny?

Napisano

Boost to szerzej rozstawione kołnierze piast i szersze same piasty. Trzeba mieć ramę i wideł boost żeby pasowało.

Obręcze XR361 mają się tak do E512 jak ściana z gipskartonu do płyty z żelbetu. To do zupełnie różnych zastosowań koła. 

Napisano

Czyli boost odpada. Ok, to jaki model obręczy jest będzie najlepiej godził założenia: lekka obręcz, wytrzymała, ciężki jeździec?

Napisano
17 minut temu, kamar59 napisał:

Słuchaj cervandes dobrze Ci radzi. DT SWISS XM1501 27.5" 15/100 12/142 są super w cenie i są pod jeźdźca 110 kg, są lekkie i wytrzymałe. Jak nie ma opony grubszej niż 2,25 to jest spoko.

Tak, tylko że mają mocowanie tarcz na IS a ja ma CL. Kontaktowałem się ze sprzedawcom i nie ma w ofercie CL.
Edit: A chyba adapterów z CL na IS nie ma? // Dobra, 2 min z Panem Google i widzę że są. Teraz pytanie - warto bawić się w adaptery?

Napisano
9 minut temu, shadar napisał:

Teraz pytanie - warto bawić się w adaptory?

Bez sensu. Jeśli masz już przednią piastę DT 350 to pogadaj z @Dawid (Daveo) żeby Ci złożył koła na obręczach od Dt XM 1501. Z tylną piastą dt350 i szprychami powinno wyjść max 1100zł.

Napisano

A za stówę więcej ma fabrycznie nowe koła na lepszych piastach które już dwa razy zostały tutaj polecone. Jeśli zamówi koła takie jakie piszesz, to będzie miał obręcze z demobilu, z rozplecionych tych właśnie kół a cholera wie jaki będzie miało to wpływ na trwałość.

Adapter z tarczy centerlock na piastę IS? Powodzenia :D 

Napisano
40 minut temu, Alsew napisał:

Bez sensu. Jeśli masz już przednią piastę DT 350 to pogadaj z @Dawid (Daveo) żeby Ci złożył koła na obręczach od Dt XM 1501. Z tylną piastą dt350 i szprychami powinno wyjść max 1100zł.

Jak wezmę te XM 1501 mogę moją piastę przednią sprzedać. Przebieg ma niewielki (coś koło 2k), czyszczona, stan bdb.

Napisano

Te z aukcji mają inny kolor piasty (srebrna) niż na stronie DT - tam jest czarna. Jest to istotne? Srebrne chyba były do 2016?

Edit: I jak się mają do tych?

Tu jest wersja "czarna" http://allegro.pl/dt-swiss-xm-1501-spline-one-kolo-27-5-os-12x142mm-i7249025209.html ale już inny pułap cenowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...