krzysztofg0813 Napisano 21 Marca 2018 Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Witam, jestem prawie zdecydowany na kupienie roweru Kross Level B8 Rio, aczkolwiek podobno przy ramie M but SPD powyżej 45 zahacza o rozszerzony tylny trójkąt ramy. Czy to jest prawda? Jeśli tak to czy da się to jakoś naprawić i czy przeszkadza to w jeździe. A poza tym, czy M 19" będzie dobra na wzrost 182 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzybu Napisano 21 Marca 2018 Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 To prawda. Mam b8 zwykłą z tego rocznika i buty m089 rozmiar 45. Jestem w stanie dotknąć widełek piętą nie wypinając się z pedałów. Nawet widełki mam obtarte, a na butach srebrną farbę. Nie zahaczam jednak piętą tylko ocieram. Mam też duży luz w pedałach ze względu na bloki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztofg0813 Napisano 21 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 A na ile przeszkadza to w jeździe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 21 Marca 2018 Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Masz źle ustawione bloki w butach. Ustaw tak, żeby po wpięciu pięta bardziej odstawała na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzybu Napisano 21 Marca 2018 Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 16 minut temu, krzysztofg0813 napisał: A na ile przeszkadza to w jeździe Nie przeszkadza mi to wcale, ale innym może. Teraz, Dezent napisał: Masz źle ustawione bloki w butach. Ustaw tak, żeby po wpięciu pięta bardziej odstawała na zewnątrz. Być może. Bloki mam ustawione prostopadle do osi buta mniej więcej na zgięciu palców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 21 Marca 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 2 godziny temu, Dezent napisał: Masz źle ustawione bloki w butach. Ustaw tak, żeby po wpięciu pięta bardziej odstawała na zewnątrz. Źle? Bloki ustawia się pod stopę a nie tak żeby buty ramę nie ocierały. Jak mam wybierać między dyskomfortem a obtartą ramą to wybiorę pierwsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 21 Marca 2018 Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Teraz, michuuu napisał: Źle? Bloki ustawia się pod stopę a nie tak żeby buty ramę nie ocierały. Jak mam wybierać między dyskomfortem a obtartą ramą to wybiorę pierwsze. U mnie poskutkowało i nie odczuwam żadnego dyskomfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 21 Marca 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Nie neguję ale każdy jest inaczej zbudowany i dlatego masz możliwość indywidualnego dopasowania ustawień bloków. Do własnego komfortu a nie ochrony ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dezent Napisano 21 Marca 2018 Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Chyba nie ma nic gorszego jak uderzanie o ramę piętami podczas każdego ruchu... ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 21 Marca 2018 Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 (edytowane) Zwyczajnie widełki tylne zostały źle zaprojektowane, są za szerokie, gdyby rozszerzały się kilka cm. dalej nie było by problemu, i zrobili to w imię designu, ponieważ w praktyce w tym miejscu widełki nie muszą być tak szerokie. Czy ocieranie buta o ramę jest wkurzające - dla mnie tak. Rozmiar ramy M jak najbardziej jest do wzrostu 182 cm, a but 45 w tej ramie nie powinien sprawiać problemu. Edytowane 21 Marca 2018 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztofg0813 Napisano 21 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Chyba zdecyduje się na B7, tam nie ma takich problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 21 Marca 2018 Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 (edytowane) Model 7 w rozmiarze M ma dłuższe tylne widełki, dlatego to rozszerzenie jest przesunięte i but nie haczy, tyle, że to inna rama, bardziej "turystyczna" niż B 8 Rio. Edytowane 21 Marca 2018 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztofg0813 Napisano 21 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 A jakaś alternatywa do 4000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 21 Marca 2018 Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 (edytowane) Kross ma specyficzny design, zależy Ci na nim ? jeśli nie, to np. Northtec Cayoon SLX : http://nrowery.pl/rowery/mtb-29/48-cayon-slx Rower ma geometrię bardziej sportową niż B7, napęd 2X11. Edytowane 21 Marca 2018 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 22 Marca 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 9 godzin temu, Dezent napisał: Chyba nie ma nic gorszego jak uderzanie o ramę piętami podczas każdego ruchu... ??? Nie twierdzę, że to komfortowe. Ale jak mam wybór pomiędzy bólem z powodu źle ustawionych bloków a ocieraniem to wybiorę ocieranie jak nie mogę mieć innej ramy. Ale autor dopiero jest na etapie decyzji więc takie rozważania są czysto akademickie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzybu Napisano 22 Marca 2018 Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 9 godzin temu, Rulez napisał: Model 7 w rozmiarze M ma dłuższe tylne widełki, dlatego to rozszerzenie jest przesunięte i but nie haczy, tyle, że to inna rama, bardziej "turystyczna" niż B 8 Rio. Sprecyzujmy najpierw o które rowery chodzi. Rio to wersja na rok 2016 i porównując ją z B7 2016 to są to te same ramy. https://www.kross.pl/pl/2016/mtb-xc-29/level-b8-rio https://www.kross.pl/pl/2016/mtb-xc-29/level-b7 Pewnie masz na myśli B7 2017, wtedy zgoda. Co do samego obcierania i uderzania. To zdecydowanie NIE jest to za każdym obrotem korby. But w pedale może się przecież obracać bez wypięcia. Ja akurat mam bloki sh-56 czyli te wypinające się w wielu płaszczyznach (srebrne), one chyba mają też większy "luz roboczy". Pedały też mam rozkręcone na min. Jestem w stanie dotknąć piętą widełek bez wypięcia, ale muszę skręcić nogę. Jak widać po obtarciach, zdarza mi się to robić, ale nie jest to co obrót korbą, ani nie irytuje mnie to na tyle, żebym musiał coś z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bbc Napisano 22 Marca 2018 Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Mam B8 2016 (nie RIO). To to samo z innym malowaniem, 2x10 zamiast 1x11 i manetkami i przerzutką tylną GX zamiast NX. Ale rama ta sama. Buty mam m089 46 i ramę S i ocieranie o tylne widełki występuje tylko przy maksymalnym pociągnięciu pięty do wewnątrz (w ramach ruchu roboczego). Czasem przytrę, ale nie jest to nagminne. Myślę, że gdybym odrobinę skorygował bloki to luz kończyłby się wcześniej i nie sięgałbym ramy butem (a w ramach luzu roboczego stopę trzymałbym dokładnie tak samo). Tym bardziej przy większej ramie problem wydaje mi się niewielki. 11 godzin temu, grzybu napisał: Pedały też mam rozkręcone na min. Ale to nie kasuje luzu tylko ustawia siłę wypięcia. Także skręcenie nawet na max nie zmieni niczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztofg0813 Napisano 22 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Dziękuje wszystkim za pomoc, dzisiaj kupiłem Krossa level B7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzybu Napisano 22 Marca 2018 Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 (edytowane) Masz rację z tym luzem, ale zauważ że słabsza sprężyna powoduje że możemy łatwiej rozciągnąć zatrzask nie wypinając jeszcze buta. Ale w sumie to i tak nie na znaczenia. Poza tym mam dokładnie te same obserwacje co Ty, poza rozmiarem buta Nutę jestem tylko pewny, czy większe ramy zniwelują problem. Długość tylnych widełek jest taka sama we wszystkich rozmiarach. Edit: KRZYSZTOFG0813, który rocznik? Edytowane 22 Marca 2018 przez grzybu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysztofg0813 Napisano 22 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 2 godziny temu, grzybu napisał: KRZYSZTOFG0813, który rocznik? 2017 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi