pokerman9 Napisano 20 Marca 2018 Napisano 20 Marca 2018 Witam Mam pytanie odnośnie naprawy piasty. Potrzebuje konusow i kulek i prawdopodobnie kulek bębenka do piasty shimano RM66 Kupowanie poszczególnych części jest nieopłacalne stąd pytanie czy części z przedniej piasty RM70 (przód)podejdę pod piastę RM66 Tył będę kupował RM66. Moze ktoś rozbierał a ma takie info. Pozdr Cytuj
seraph Napisano 20 Marca 2018 Napisano 20 Marca 2018 (edytowane) Nie. Z przodu są mniejsze kulki i inne konusy w związku z tym. Aczkolwiek kulki są standardowe (1/4' z tyłu i 3/16' z przodu) i nie muszą być od Shimano. Możesz kupić wianki, ale lepiej jest zamontować same kulki - wchodzi więcej przez co piasta lepiej i dłużej się kręci. Konus też dobierzesz bez większych problemów - najwyżej pierścień uszczelniający będzie trzeba przełożyć. Edytowane 20 Marca 2018 przez seraph 1 Cytuj
pokerman9 Napisano 20 Marca 2018 Autor Napisano 20 Marca 2018 Tak wiem... Na przod potrzebuje kulki 3/16 a tył 1/4" Przód muszę zmienić konusy,sa wrzery i kulki,co za tym idzie 2x konus i kulki to ok 45zl. Konusy sa po 16zl/szt. W jednym z opisów czytałem ze rm66 i rm70 to jedne konusy i co za rym idzie łożyska. Nowa piasta rm70 to 36zl,a wiec ponad 10zl taniej(wiec po co przepłacać) Na tył potrzebuje konusa lewego,kulki mam,kulki do bebenka. Mialem kulki z wianka,badziew strazszny Cytuj
gtb Napisano 20 Marca 2018 Napisano 20 Marca 2018 Konstrukcja konusa RM70 ( https://www.sjscycles.co.uk/hub-spares/shimano-hbrm70-front-hub-axle-assembly-y2u798010/ ) i RM66 ( https://www.sjscycles.co.uk/hub-spares/shimano-hbrm66-front-hub-axle-assembly-y2u898010/ ) różni się i bez przeróbek nie spasuje z korpusem piasty. A czemu po prostu nie kupisz jako dawcy piasty RM66 http://e-bmx.pl/opis/9212448/piasta-przod-shimano-hb-rm66-centerlock.html#producent ? 1 Cytuj
seraph Napisano 20 Marca 2018 Napisano 20 Marca 2018 Ja w piaście tylnej SRAM MTH-306 na kulkach mam od paru tys. km konusy za niecałe 2 zł i koło kręci się wzorowo, a rower po bułki to nie jest. Kulki są oryginalne, ale inne piasty jak serwisuje to jakoś kulki z wianków nie poddają częściej niż konusy tzn. zwykle jak już coś jest nie tak z łożyskiem to kulki po oględzinach i tak zostają w większości. 1 Cytuj
pokerman9 Napisano 20 Marca 2018 Autor Napisano 20 Marca 2018 @gtb dzieki za link. Niektore sklepy wsytawiaja czesci ktorych nie maja. Obdzwonilem kilka sklepów. @seraph Gdybym mial możliwość kupienia u siebie w mieście konusow jak cenie gum do rzucia to bym kupil Owszem sa po 2.5pln Niestety maja imne wymiary. A przez allegro nikt mi nie dobierze,co najwyżej odpisze ze na pewno beda wymiarowo pasowaly. W takim przypadku wysylka przewyzszy wartość stozkow. Niby blacha sprawa ale konusy sa tak w*** że szkoda mi bierzni w piascie zeby nim jezdzic Cytuj
gtb Napisano 20 Marca 2018 Napisano 20 Marca 2018 12 minut temu, pokerman9 napisał: Niektore sklepy wsytawiaja czesci ktorych nie maja. Nie mieli w tym z mojego linka ? Parę razy u nich brałem graty i zawsze wszystko się zgadzało ze stanem ze strony. Cytuj
pokerman9 Napisano 20 Marca 2018 Autor Napisano 20 Marca 2018 W tym jeszcze nie pytalem. Mialem na mysli inne sklepy, Np bikestacja Dzis do nich napiszę. Cytuj
pokerman9 Napisano 24 Marca 2018 Autor Napisano 24 Marca 2018 dziękuję wszystkim za udział w dyskusji temat załatwiony pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi