kemot1974 Napisano 20 Marca 2018 Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 (edytowane) Cześć Wszystkim, mój nowy projekt zakończony . Cztery ostatnie lata jeździłem na rowerach full i twierdziłem , że do HT nie wrócę :), jednak zgodnie z powiedzeniem, ,, nigdy nie mów nigdy,,. W zeszłym roku miałem możliwość przetestowania roweru Focus Raven i na tyle mocno przypadł mi do gustu, że postanowiłem złożyć od podstaw HT właśnie na ramie Focus Raven. Poza samą ramą miałem jeszcze wyznaczone cele: waga poniżej 10 kg, cena poniżej 10 000 PLN, napęd 2 x10 ( czasami potrzebuję koła ratunkowego), amortyzator FOX , osprzęt XT . W listopadzie kupiłem cały rower Focus Raven Max Elite . Poza ramą , hakiem przerzutki i zaciskiem sztycy wszystkie części ( prawie) sprzedałem , a środki przeznaczyłem na zakup nowych. Regularnie i sukcesywnie przeszukiwałem różne portale z częściami i w bardzo dobrych cenach udało mi się do końca lutego zgromadzić części do zbudowania roweru. Wszystkie części są nowe. Rower złożony w bieżącym tygodniu, niestety jeszcze nie testowany. Bar Ends: (Rogi) - brakBar Plugs: (Korki do kierownicy) - komplet z chwytami Bottle Cage: (Koszyk na bidon)- brakBrake (Front): (Hamulec przedni) - 274g XT 785 + tarcza hamulcowa Shimano RT 66 Zee - 130g Bra (Rear): (Hamulec tylny) - 286 g XT 785 + + tarcza hamulcowa Shimano RT 66 Zee - 130g Brake Levers: (Klamki Hamulcowe) - waga podana w hamulcachCables: (Pancerze i linki) - Jagwaire 35gCassette: (Kaseta) - 338 g - XT 771Chain: (łanńuch) - 264g - KMC X 10.93Crankset: (Korby) - 723g - XT 785Derlr (Front): (Przerzutka przednia) - 148 g - XT FD 786Derlr (Rear): (Przerzutka tylna)- 253 g - XT 781Fork: (Widelec) - z gwiazadką , bieżnią sterów i osią qr 1 678 g - Fox Factory Kashima FIT 4 29 cali Rear Shock: (Damper) - brakFrame: (Rama) 1012 g - Focus Raven Max Elite karbon + hak przerzutki + suport Shimano BB Grips: (Gripy) - no name - silikon 35g Handlebar: (Kierownica) - 225g - Pro Koryak 720 mmHandlebar Tape: (Owijka) - brakHeadset: (Stery)- 98 g FSA waga razem z podkładkami pod mostekPedals: (Pedały) 350g XTSeat: (Siodło) - 242 g Fizik Tundra M5Seatpost: (Sztyca) -185 g Accent Execute KarbonSeatpost clamp: (Zacisk sztycy) -14g FOCUS Shifters: (Manetki) - 238g XT M 780Skewers: (Zaciski koł) - zacis waga podana razem z amortyzatorem, tylny zacisk Focus Rat Spacers: (Podkładki pod mostek) - waga podana ze steramiStarnut: (Gwiazdka) - waga podana z amortyzatoremStem: (Mostek) - 125g PRO PLT 90mmTire (Front): (Opona przednia) 550 g Maxxis Ikon SilkWorm 29 x 2,2Tire (Rear): (Opona tylna) 542 g Maxxis Ikon SilkWorm 29 x 2,2Top Cap: (Top cap) Focus waga podana w sterach Tubes: (Dętki) - brak - Wheel Front: (Koło przednie) - waga całego koła 785 g -Hub: (Piasta) DT 350 -Rim: (Obręcz) DT XmM401 -Spokes: (Szprychy) DT -Nipples: (Nyple) DT -Rim tape: (Opaska) Gorilla Tape 7gWheel Rear: (Koło tylne) - waga całego koła 924 g -Hub: (Piasta) DT 350 -Rim: (Obręcz) DT XM 401 -Spokes: (Szprychy) DT -Nipples: (Nyple) DT -Rim tape: (Opaska) Gorilla Tape 7gMisc : (Inne) Manetka FOX CTD + linka 70g, mleko Trezado +/- 160g Razem : 9 947 g dodam jeszcze , że na zdjęciach widoczna jest sztyca aluminiowa i siodełko Focus. Siodełko Fizik Tundra M5 i sztyca Accent Execute mam już na miejscu ( zważone) w tym tygodniu zamontuję. Edytowane 21 Marca 2018 przez durnykot 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinusz Napisano 20 Marca 2018 Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Bardzo fajnie wyszedł. Sensownie dobrane części. Mam fajne porównanie do mojego składaka na ramie Cube. Mój wyszedł 1,4kg cięższy, ale też budżet był znacznie niższy i do pół kilo mogę zdjąć niewielkim kosztem (rurki, siodło, kaseta, dętki). Koniecznie wrzuć zdjęcie finalnej wersji na zewnątrz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 20 Marca 2018 Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 (edytowane) To taka rama jak w tym? https://rower.com.pl/focus-raven-elite-29-20-biegow-520135 Jeśli tak, to głupio zrobili wsadzając Recona do tak lekkiej ramy Edytowane 20 Marca 2018 przez firefoks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot1974 Napisano 20 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 @marcinusz - dziękuję za miłe słowo, zdjęcia z zewnątrz będą mam nadzieję w bieżącym tygodniu @firefoks - wygląda jak mój , rocznik 2016. Fakt, wsadzili do tej ramy Recona, ja mój kupiłem z 4 z przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 20 Marca 2018 Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Rama bardzo lekka - bez suportu pewnie z 900 g. Trochę bałbym się o nią A jaki to rozmiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot1974 Napisano 20 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 rozmiar M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot1974 Napisano 20 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 @firefoks Poprawnie powinno być rama z hakiem 931g + 81g suport Shimano BB = 1 012g, dzięki za czujność . korekta wagi całego roweru 9 947 g - Proszę Moderatora o korektę tematu [ 9 947] . Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Marca 2018 Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Wygląda naprawdę dobrze, bardzo czysty, bez zbędnych elementów. Zrób jeszcze tylko porządek z pancerzami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erzurum Napisano 20 Marca 2018 Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 rower marzenie, gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot1974 Napisano 20 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 @skom25 linki starałem się zrobić maksymalnie krótkie, wizualnie może odstawać linka od manetki Fox CTD, długość jej pozwala na swobodny obrót kierownicy. @erzurum Dziękuję za miłe słowo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Marca 2018 Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 31 minut temu, kemot1974 napisał: @skom25 linki starałem się zrobić maksymalnie krótkie, wizualnie może odstawać linka od manetki Fox CTD, długość jej pozwala na swobodny obrót kierownicy. @erzurum Dziękuję za miłe słowo . Miałem na myśli spięcie ich razem Tak czy inaczej, jeden z najładniejszych rowerów jakie tutaj widziałem, gratuluję i odrobinę zazdroszczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot1974 Napisano 20 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 O ja niekumaty @skom25 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Marca 2018 Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Rzeczywiście bardzo ciekawie skomponowany rower, w sumie dokładnie co potrzeba ... sam jeżdżę na napędzie 2x11, waga roweru podobna. Pytałem Ciebie w innym miejscu o wagę kół ,planuje dokupić drugi komplet nieco lżejszy tez od dt swiss możliwe,ze coś w okolicach xr1501. Pozdrawiam i miłej zabawy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 20 Marca 2018 Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 (edytowane) Fajny projekt, o gustach się nie dyskutuje. Jak na koło 29 i nie całe 10 kg to dobry wynik. Cenowo już nie fajnie ;-) Patrząc na te okazje cenowe części. 3 Kowalskich musiało by robić na ten rower, takie Polskie realia jeszcze ;-( Jak to SzajBajk kiedyś powiedział, miał nowy rower cięższy o 2 kg od najlepszego ze swoich rowerów, ale schudł 6 kg i tak jest do przodu z kilogramami ;-) Edytowane 20 Marca 2018 przez kamar59 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Marca 2018 Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Kamar59 słuszna uwaga, pare kilo mniej i rowerowi lżej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Marca 2018 Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Powiedzmy sobie szczerze, większość z Nas fanatycznie zrzuca wagę z rower... dla zabawy i czystej satysfakcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamar59 Napisano 20 Marca 2018 Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Zgadza się to taki "Tuning" jak w samochodach można bez końca coś wymieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Marca 2018 Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Kemot1974 Nie jestem pewien czy nie przegapiłem Tw wyjaśnienia ale ciekaw jestem co zdecydowało o wyborze akurat takiej ramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot1974 Napisano 20 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 @Kemusi w ubiegłym roku miałem okazję testować nowego Focusa Ravena przez dwa dni. Rower bardzo przypadł mi do gustu, stąd decyzja o zakupie roweru dla samej ramy i zbudowanie własnego projektu. Dodam, że korzystniej byli kupić rower z opcją odsprzedaży, niż samą ramę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Marca 2018 Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 ..a to akurat bardzo dobra decyzja, dobre ramy (solo) są horrendalnie drogie . U mnie poszło trochę inaczej, miałem doświadczenie jedynie z ramami alu z wcześniejszych mtb , sprawdzałem karbonowe mtb innych firm niż finalnie wybrałem . W sumie zajęło mi to prawie rok ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 20 Marca 2018 Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 Fajny sprzęt. Wszystko tu do siebie pasuje, a w przyszłości można spokojnie jeszcze pójść z wagą w dół. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot1974 Napisano 20 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2018 @Lumperator dzięki za miłe słowo, cieszę się, że projekt wyszedł zgodny z założeniami, a co niższej wagi hmmmmmmm......na razie nie planuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 21 Marca 2018 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 W dniu 20.03.2018 o 14:27, kemot1974 napisał: korekta wagi całego roweru 9 947 g - Proszę Moderatora o korektę tematu [ 9 947] . Dziękuje Poprawiono łącznie z korektą wagi w rozpisce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot1974 Napisano 21 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Podziękował, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 21 Marca 2018 Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 (edytowane) 21 godzin temu, Lumperator napisał: w przyszłości można spokojnie jeszcze pójść z wagą w dół. Przy tak lekkim rowerze to już nie jest takie proste Można co prawda przejść na jednoblat ale porównywalny zakresem GX Eagle to coś około 1500 zł.. Edytowane 21 Marca 2018 przez firefoks 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi