Skocz do zawartości

[sztyca] Moja sztyca uległa zniszczeniu. Jak naprawić?

vigooo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Jakiś czas temu popsułem moją sztycę. Zgubiłem górną część ze wszystkim.  Mam pytanie czy dokupie gdziekolwiek części do niej. Zdjęcia zostawiam w załączniku. Liczę na szybką odpowiedź. Pozdrawiam! 

DSC_0382.JPG

DSC_0387.JPG

DSC_0386.JPG

DSC_0383.JPG

Napisano

Mam wrażenie, że aluminium jest materiałem mniej trwałym, może się mylę. Zakupię coś w tym stylu co "gtb" podesłał. Seraph możesz mi też coś polecić?

Napisano

Aluminium jest mnogość rodzajów i o wytrzymałość nie masz się co martwić bo twoja obecna również jest z tego materiału (jeśli masz wątpliwości przyłóż do niej manges i zobaczysz , że nie przyciąga). To co podałem to najtańsza przykładowa ale jeśli masz większy budżet można znaleźć lepszą , lżejszą a równie wytrzymałą (rozmiar jak dopatrzyłem na obecnej potrzebujesz 27,2).

Napisano

Jest bardziej miękkie co nie przeszkadza przy sztycy, ale jest też bardziej sztywne. Stalowe sztyce lubią się z czasem wyginać do tyłu, więc jak mamy wysoko siodło to stal się nie sprawdza.

Napisano

Cześć! Jeśli będziesz kupował nową sztycę, to zdecydowanie bardziej polecam taką z 2. śrubami  lub ewentualnie jarzmo starszego typu na stalową sztycę (zdjęcie). Taka jaką posiadasz może się łatwo wyrobić( ząbki ścierają się i siodełko samo "zjeżdża")

pobrane (1).jpg

Napisano

Z całym szacunkiem @Blueforce ale mylisz się i to bardzo. Tylko aluminiowe sztyce z wbudowanym jarzmem. To co Ty proponujesz to gruby błąd.

Napisano

Ta konstrukcja poza tym, że przekombinowana i ciężka, jest paradoksalnie lepsza od takiej jak w pierwszym poście. Jak się mocno skręci, to nie ma szans, by siodełko zaczęło się ruszać. W alu sztycach ww. budowy wcześniej czy później te ząbki się wycierają. 

Ale tak czy inaczej najlepsza będzie sztyca z jarzemkiem na dwie śruby. Najpewniejsze mocowanie i płynna regulacja kąta nachylenia.

Napisano

Sztyca z wbudowanym jarzmem na dwie śruby tak, ale to stalowe jarzmo to błąd, jakość stali w takim jarzmie to porażka, ciężkie to i wcale nie wytrzymałe. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...