Hardcore90 Napisano 19 Marca 2018 Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Witam Strasznie sie napaliłem na nowe "koło". Interesuje mnie rower z tematu, miałbym go być może za bardzo dobra cene (~3k). Dodam, ze cały napęd i hamulce przełożyłbym ze swojego aktualnego roweru. Co myślicie o tym sprzęcie i takim zabiegu ? 177cm wzrostu i 100kg wagi.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 19 Marca 2018 Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Szczerze mówiąc nie zachwyca (nawet za 3k) , sprężynowy amor z goleniami 30mm (przy 100kg może być wiotko) , "oszukany" boost 141mm , piasty Formula nawet z najlepszym napędem i hamulcami nie stworzy z tego porządnej maszyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Marca 2018 Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Dlaczemu oszukany boost? Odsunięcie kołnierzy piast jest dokładnie takie samo jak w 148. Odstęp pomiędzy rurkami tylnego trójkąta również. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 19 Marca 2018 Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Ale brakuje sztywnej osi 12mm która była nieodzownym elementem podczas tworzenia/prezentacji tego standardu , przeróbka na QR5 to już wymysł księgowych do uproszczenia/potanienia produkcji stąd dla mnie jest to "oszukany" (cudzysłów nie jest tu przypadkowy) boost bo spełnia tylko część zamierzeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Marca 2018 Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 W sumie fakt, że boost aż się prosi o oś 12mm jednak jeśli rama jest pod qr5 to musieli zadbać o sztywność w sposób tradycyjny (99,9% przypadków to ciężkie i siermiężne ramy ze wspawaną poprzeczką w rurki tylnego trójkąta). Ramy przystosowane tylko do 12mm zwykle są delikatniejsze i tam faktycznie ta oś sporo daje. Można też spojrzeć na to w taki sposób, że do ramy, która kosztuje ich 300zł nie będą dawać osi za 100zł albo nieco przewrotnie - oś 12 w badziewnej ramie to nie lans a obciach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hardcore90 Napisano 19 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Czyli co. Nie pchać sie w ten sprzęt ? Dodam, ze masę (jakies, mam nadzieje, 10kg) stracę do lata. Druga sprawa, amortyzator zostałby tylko na jeden sezon, potem powietrzny. Pewnie z kołami tez będę kombinować na następny sezon. Reszta części z aktualnego roweru na sell. Wyszedłbym dość dobrze na tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 19 Marca 2018 Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Skoro docelowo brałbyś praktycznie dla samej ramy to nie szedłbym w półśrodki i szukał czegoś na sztywnej ośce 12mm - ale to tylko moje zdanie. EDIT W kwestii przekładki twojego napędu - jeśli są to elementy z tego co masz w garażu to korba do tego Treka nie będzie pasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hardcore90 Napisano 19 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Oczywiście bez korby, owal dokupię na odpowiedni rozstaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Marca 2018 Udostępnij Napisano 19 Marca 2018 Dla samej ramy to trzymaj się od tego treka z daleka. W tej kasie dasz radę kupić przyzwoita ramę i docelowy amor i może na przejściowe koła starczy (chociaż zdecydowanie lepiej dla Twojej kieszeni wyjdzie wysupłanie na docelowe). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hardcore90 Napisano 21 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 A co myślicie o tym GT 2017 Pantera 27,5+ COMP ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 21 Marca 2018 Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Z deszczu pod rynnę , sytuacja podobna jak z wcześniejszym trekiem (bo mniema , że też byś przekładał swój napęd i z czasem wymieniał amor i koła). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hardcore90 Napisano 21 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2018 Kurcze, jechałem dziś na tym treku i powiem ze jestem zachwycony. Pomyśle. Dzięki wszystkim za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz_zwolinski Napisano 22 Marca 2018 Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Zamówiłem go dziewczynie niedawno, w wersji WSD. W zasadzie różni się od męskiej tylko kolorem i siodełkiem Do wymiany tylko opony i hamulce, bo tam jest bieda. Poza tym bardzo przyjemna zabawka do rekreacyjnej jazdy. Plusowe koła to świetny fun. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hardcore90 Napisano 24 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 Kupiłem jednak tego roscoe 7. Zbyt bardzo mnie zachwycił hehe. Po pierwszej jeździe jest mega dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz_zwolinski Napisano 25 Marca 2018 Udostępnij Napisano 25 Marca 2018 No i gites.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.