Michrow Napisano 18 Marca 2018 Napisano 18 Marca 2018 Witam, 2 pytania : 1) Starszy rower "mtb" modyfikowany na przełaj. Rozstaw widelca - 100 mm, średnica osi piasty - 8 mm (mierzona przy gwincie), średnica wewnątrz haka widelca - 10 mm. Nowe całe koło Mavic jest oferowane z piastą oznaczoną 100 x 9 mm . Czy ten 1 mm różnicy osi piasty będzie miec jakies znaczenie ? 2) Zamierzam wymienić widelec (na lżejszy) - czy najpierw wymienić widelec czy moge wcześniej wymienić koło bez obaw i szerokość haków ?
MikeSkywalker Napisano 18 Marca 2018 Napisano 18 Marca 2018 Ten jeden milimetr nie ma żadnego znaczenie, bo nie kojarzę żeby przed osią 9mm były jakieś inne standardy. Zresztą zauważ że piasta którą zmierzyłeś i ma 8mm współpracuje z widelcem który ma 10 i... wszystko działa Także nowa piasta 100x9 spokojnie będzie i do starego i do nowego widelca pod zwykłą oś 9mm pasowała. Ale przede wszystkim zastanowiłbym się czy dokładać do retro mtb modyfikowanego na przełaj - te ramy nie miały geometrii pod montowanie w nich barana. Może lepiej spróbować kupić jakiś używany frameset nowszej konstrukcji?
Pidzej Napisano 19 Marca 2018 Napisano 19 Marca 2018 Osie M 8/9/10 pasują do wszystkich standardowych ram/widelców.
Michrow Napisano 19 Marca 2018 Autor Napisano 19 Marca 2018 Dzięki Wam za info Zastanawiałem sie rowerem szosowym i nawet juz miałem konkretny model ale po dkładniejszej analizie okazało się że wielkości ram w rowerach szosowych nie przekładaja się na baze kół, która dla mnie jest zbyt krótka. Na dodatek nie odpowiadałaby mi sylwetka w szosówce, która jest zbyt pochylona , zresztą nie po to podnosiłem i zmieniałem mostek w rowerze. Z tych powodów jestem zmuszony obniżać wagę roweru, który w założeniu jest rowerem fitnessowo-przełajowo-terenowym w zależności od rodzaju ogumienia (opony 1,25 lub 1,5 cala) a po pagórkach nie zamierzam na nim skakać Poczciwa rama cro-mo jest podwójnie cieniowana i jak na swoja generację nieciężka i ogólnie fajnie sie prezentuje bo ma wąski przekrój. Pozdrawiam !
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.