Skocz do zawartości

[piasta - koło] dopasowanie osi piasty do haków widelca

Michrow

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

2 pytania :

1) Starszy rower "mtb" modyfikowany na przełaj. Rozstaw widelca - 100 mm, średnica osi piasty - 8 mm (mierzona przy gwincie), średnica wewnątrz haka widelca - 10 mm.

Nowe całe koło Mavic jest oferowane z piastą oznaczoną 100 x 9 mm .

Czy ten 1 mm różnicy osi piasty będzie miec jakies znaczenie ?

2) Zamierzam wymienić widelec (na lżejszy) - czy najpierw wymienić widelec czy moge wcześniej wymienić koło bez obaw i szerokość haków ?

Napisano

Ten jeden milimetr nie ma żadnego znaczenie, bo nie kojarzę żeby przed osią 9mm były jakieś inne standardy. Zresztą zauważ że piasta którą zmierzyłeś i ma 8mm współpracuje z widelcem który ma 10 i... wszystko działa :)

Także nowa piasta 100x9 spokojnie będzie i do starego i do nowego widelca pod zwykłą oś 9mm pasowała. 

Ale przede wszystkim zastanowiłbym się czy dokładać do retro mtb modyfikowanego na przełaj - te ramy nie miały geometrii pod montowanie w nich barana. Może lepiej spróbować kupić jakiś używany frameset nowszej konstrukcji? 

Napisano

Dzięki Wam za info :)

Zastanawiałem sie rowerem szosowym i nawet juz miałem konkretny model ale po dkładniejszej analizie okazało się że wielkości ram w rowerach szosowych nie przekładaja się na baze kół, która dla mnie jest zbyt krótka. Na dodatek nie odpowiadałaby mi sylwetka w szosówce, która jest zbyt pochylona , zresztą nie po to podnosiłem i zmieniałem mostek w rowerze. Z tych powodów jestem zmuszony obniżać wagę roweru, który w założeniu jest rowerem fitnessowo-przełajowo-terenowym w zależności od rodzaju ogumienia (opony 1,25 lub 1,5 cala) a po pagórkach nie zamierzam na nim skakać :) Poczciwa rama cro-mo jest podwójnie cieniowana i jak na swoja generację nieciężka i ogólnie fajnie sie prezentuje bo ma wąski przekrój.

Pozdrawiam !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...