Imar Napisano 17 Marca 2018 Udostępnij Napisano 17 Marca 2018 Cześć. Trafiła do mnie piasta Nexus sg-7c21 z nietypową manetką Shimano ST-7S20. Problem rodzi się przy demontażu koła z ramy. Jest to stary automat i jedno rozwiązanie jakie nasuwa mi się to odkręcenie linki od automatu żeby wyciągnąć koło. Nie widzę tutaj "szybkiego odłączenia" automatu. http://tnij.at/ST7S20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 18 Marca 2018 Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 ależ owszem, że odłączasz mechanizm cięgnowy (toto z linką) po pierwsze odkręcasz koło z całym tym ustrojstwem, a potem ściągasz cały system po odkręceniu (1/4 obrotu) elementu z małymi żółtymi trójkącikami. Upierdliwe przy zakładaniu i ściąganiu, ale cóż pan zrobisz, nic tylko lać uszczelniacz do dętki i modlić się o wytrzymałość kół i działanie uszczelniacza, by jak najrzadziej demontować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 18 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 Tak myślałem, Jest to problematyczne, za każdym razem trzeba czyścić automat bo zbiera tam się syf. Jest jeszcze wersja na normalną nakrętkę(zamiast zabezpieczenia na 1/4 obrotu) to już w ogóle masakra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 18 Marca 2018 Udostępnij Napisano 18 Marca 2018 lepsze to, niż np pentasport, 2 łańcuszki do zmiany biegów, każdy z innej strony, które po demontażu musisz od nowa regulować . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krokodylowy Napisano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Mam taką wersję na C20 . Działa od ponad 20 lat - czy nowsze plastki tyle wytrzymują? Ten mechanizm był niezły. Nie niszczył linki, miał dodatkową regulację naciągu i dwa wyraźnie zastawy znaczników które umożliwiały regulację w każdej pozycji. W nowych plastikach ciężko cokolwiek zobaczyć w normalnej pozycji roweru:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.