Skocz do zawartości

[rozmiar ramy] Pomoc w dobraniu rozmiaru Romet Huragan 2.

Eighhht8

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

od kilku miesięcy szukam odpowiedniego roweru szosowego w cenie niewiele ponad 2000 i najbardziej pasuje mi Romet Huragan 2. Mam problem z doborem ramy i z tym, że mam 15 lat a rower planuję kupić na kilka lat. 

Mój wzrost to 173cm, długość nogi - 83cm. Zastanawiam się pomiędzy 54 a 56 cm i wydaje mi się, że obecnie 56 będzie na mnie za duże, ale za jakiś czas będzie dobre, bo z drugiej strony kupić 54 - to w przyszłości będzie za mała. Czy w przypadku 56 istnieje ewentualnie opcja "pomniejszenia" roweru za pomocą regulacji mostka i siedzenia?

Dzięki!

Faktycznie twój największy problem wynika z tego że w 2-3 lata jeszcze wyrośniesz. Jak teraz kupisz rower za duży to może cię zniechęcić do jazdy i klapa. Może zastanów się nad kupnem roweru w rozmiarze aktualnie do twojego wzrostu teraz. Nie przejmuj się tym co będzie za kilka lat! Oczywiście rozmiar 56 można nieco pomniejszyć mostkiem, ustawieniem siodła, ale to chyba nie tędy droga. Za dwa-trzy lata jak podrośnie obecny rower sprzedaż za jakieś pieniądze  dołożysz i kupisz nowy, lepszy, w swoim rozmiarze taki już może docelowy, o ile złapiesz bakcyla. Jak nie złapiesz bakcyla to i szkoda ci nie będzie tego mniejszego. Po co się przejmować tym co będzie za parę lat?

Może racja, jeszcze chciałbym podjechać do jakiegoś większego miasta przymierzyć te rozmiary, bo w moim mieście jest kilka sklepów z rowerami, nawet jest Romet, ale są tam tylko motocykle, skutery, MTB, trekkingowe, miejskie oraz miły pan za ladą :D  Jeszcze pomyślę, ale chyba faktycznie kupię coś pod moje wymiary, no a za kilka lat.. kto wie, może to mi się znudzi i będę wolał zjazd z górek w lesie na MTB? :)

A co ciekawe, to według strony romet.pl na wzrost 172cm powinna być rama 18", czyli ~45,72 cm, co jest dosyć dziwne.. bo według innych źródeł na 172 cm powinna pasować rama prawie 10 centymetrów dłuższa. Ktoś wie o co może chodzić?

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...