Thomass13 Napisano 14 Marca 2018 Napisano 14 Marca 2018 Witam ponownie zastanawiam sie nad takim trekiem jak z linku https://www.olx.pl/oferta/rower-trek-26-alivio-amortyzator-aluminium-CID767-IDeETlz.html#407e5ce1cb gdyby cos było do wymiany moge ewentualnie ze swoich czesci poprzekładac do niego. Tutaj powinien byc widelec pod stery 1 cal w końcu jest a-head. Rower aluminiowy. Co sadzicie, warto sie po niego przejechac oglądnąc ewentualnie kupić? Wyjdzie po przemysleniach taniej remont takiego niz nowego roweru.
SoloTM Napisano 14 Marca 2018 Napisano 14 Marca 2018 Chłopie, zapomnij o tym rowerze. To jest misz masz pod handel. Wolnobieg z tyłu ( tańszy niz shimano badziew ), amor to stary podrdzewiały uginacz, 1 1/8 cala a nie 1 cal. Nie ta cena a nawet gdyby to nie warto bo nic sobą ten rower nie prezentuje.
Thomass13 Napisano 14 Marca 2018 Autor Napisano 14 Marca 2018 https://www.olx.pl/oferta/mtb-specialized-CID767-IDsLmFW.html#748fae8fe9 to jeszcze takie cos wynalazłem oraz Krossy https://www.olx.pl/oferta/rower-gorski-kross-level-r1-nieuzywany-okazja-CID767-IDpdaZn.html#5dc3d0d464 https://www.olx.pl/oferta/kross-black-edition-7-1-nowy-CID767-IDsFf4W.html#84d374fcff
SoloTM Napisano 14 Marca 2018 Napisano 14 Marca 2018 Ten już dużooo lepszy. Dokładniejsze informacje by się przydały lub obejrzeć z bliska. Nie może być żadnej miny typu amor umierający albo napęd cały zajechany plus piasty.
Thomass13 Napisano 14 Marca 2018 Autor Napisano 14 Marca 2018 Czy ci chodzi o tego MTB specjalizet? Moge dojechac mam jakies 25 km
SoloTM Napisano 14 Marca 2018 Napisano 14 Marca 2018 Tak o niego, tego też możesz obejrzeć https://www.olx.pl/oferta/rower-author-deore-xt-rock-shox-duro-xtr-stx-bomber-CID767-IDpU3lt.html#6f7864fecd
Remigiusz1978 Napisano 14 Marca 2018 Napisano 14 Marca 2018 15 minut temu, SoloTM napisał: nic sobą ten rower nie prezentuje. No to mnie dotknąłeś do żywego.... A na poważnie, abstrahując od ceny rower będzie wymagał dodatkowego wkładu. Widzę tu nawet opony oryginalne (identyczne z moimi z 2007 roku, guma w moich jest już bardzo popękana z racji wieku, więc i w tym rowerze prawdopodobnie jest tak samo). Ja trzymam swojego jako drugi rower z racji sentymentu. Wymieniłem cały napęd na deore serii 59x (manetki, przerzutka przód i tył, korba ze zintegrowaną osią, suport na łożyskach zewnętrznych), klamki hamulcowe tiagry, piastę tylną na novateca i kasetę (chyba jakieś alivio 9 rzędowe). Kosztowało to, jeśli dobrze pamiętam więcej niż cena tego roweru z ogłoszenia (może nawet 2x więcej). Część rzeczy wymieniałem, bo skończył się ich żywot po prawie 10 latach (suport, wolnobieg, zęby w blatach korby, piasta tylna). Niektóre rzeczy to moje widzimisię. Ale rower służy dzielnie do dziś (całorocznie) i dystanse rzędu 100 - 130km dziennie robię na nim bez problemu (oczywiście na takich dystansach przydałoby się większe koło, więc jeśli zamierzasz jeździć dłuższe dystanse lepiej rozejrzeć się za rowerem na większych kołach). Wiem, że to jest bez ekonomicznego sensu, ale żeby pisać, że rower sobą nic nie prezentuje . W rowerze w tym wieku jest ryzyko, że te części będą do wymiany (niezależnie od marki) - trzeba to wkalkulować w koszty. Ja przy okazji nauczyłem się nieco serwisować rower - to jest największy plus tego wszystkiego. Także jeśli jesteś głodny wiedzy - kupuj . Kończę, bo chyba troszkę chaosu się wkradło w moją sentymentalną wypowiedź... Krótko i poważnie mówiąc: jeśli chcesz jeździć bezproblemowo, dołóż troszkę kasy do np. jakiegoś crossa na 28 calowych kołach (nowy Lazaro na alivio jest do kupienia chyba za około 1500 PLN). Żaden cud (prosty rower na v-kach, tani w eksploatacji), ale na gwarancji i przez kilka lat nie trzeba nic wymieniać oprócz łańcucha. Kupując rower za kilkaset PLNów trzeba być przygotowanym na wydatki... Chyba, że chcesz tym rowerem w góry pojechać, a może nawet ścigać się na nim w górskich maratonach...
SoloTM Napisano 14 Marca 2018 Napisano 14 Marca 2018 Twój rower to inny rower Tam trzeba by włożyć z 1000 pln lekko żeby wyglądał podobnie, a może nawet więcej Jak chcesz mieć gest to sprzedaj @Thomass13 za 600
Thomass13 Napisano 15 Marca 2018 Autor Napisano 15 Marca 2018 Ogladałem jeden z rowerów co linkowałem jednak dziekuje odłoże troche grosza i kupiec cos lepeszego akurat przegladajac strone sklepu GO RIDE znalazłem cos takiego i sie ,,zakochałem": https://www.goride.pl/rowery/merida-big-nine-20-d-2018-odbior-osobisty?gclid=EAIaIQobChMIoM6c1M3u2QIVAjHTCh0pcgcAEAEYASABEgL-G_D_BwE Juz mi przeszło poszukiwanie uzywki po dzisiejszej przejażdzce i tym co jest w nim tak naprawde do zrobienia. Nowe to nowe wiec koniec kombinacji.
Thomass13 Napisano 16 Marca 2018 Autor Napisano 16 Marca 2018 Jeszcze dam szanse jednemu rowerowi uzywanemu blisko mnie sie to znajduje tylko was zapytam bo sie BARDZIEJ ZNACIE jak wam taki trek sie widzi i czy warto jechac ogladnac ewentualnie po ogledzinach zakupic? Rama stalowa niestety. https://www.olx.pl/oferta/trek-st-820-rower-mtb-CID767-IDl4nxu.html
SoloTM Napisano 16 Marca 2018 Napisano 16 Marca 2018 Tylko co tam w tylnym kole robi wolnobieg 7 rzęd? Jeśli napęd jest niezajechany ( korba, suport ) to trzeba wymienić klamkomanetki, jest 7 a ma być 9 biegów - 120 pln, kaseta i łańcuch 9tka - 100 pln minimum, koło używane 80-100, nowe 120-150, ( lub piastę nową zapleść na tej obręczy - 100 ) sprawdzić amor czy nie zajechany, obręcze czy żyją, stery czy żyją, generalnie nie podoba mi się, że chcąc sprzedać rower nie umył go - znaczy wcześniej pewnie też nie dbał.
Thomass13 Napisano 16 Marca 2018 Autor Napisano 16 Marca 2018 To jak tak piszesz to nawet sobie nie zawracam głowy tym rowerem szkoda mojego czasu.
SoloTM Napisano 16 Marca 2018 Napisano 16 Marca 2018 Tego looknij: https://www.olx.pl/oferta/rower-caly-deore-lx-rock-shox-jettxt-stx-avid-sr-bomber-CID767-IDiPc7N.html#ccbbdd2d8f
Alsew Napisano 16 Marca 2018 Napisano 16 Marca 2018 W dniu 15.03.2018 o 16:27, Thomass13 napisał: znalazłem cos takiego i sie ,,zakochałem": https://www.goride.pl/rowery/merida-big-nine-20-d-2018-odbior-osobisty?gclid=EAIaIQobChMIoM6c1M3u2QIVAjHTCh0pcgcAEAEYASABEgL-G_D_BwE 15,3 kg
Thomass13 Napisano 16 Marca 2018 Autor Napisano 16 Marca 2018 https://www.olx.pl/oferta/mtb-specialized-CID767-IDsLmFW.html#748fae8fe9 Jeszcze może po tego sie przejade ogladnac przejechac. Nadal dostepny rama 19" wiec cos w sam raz dla mnie pewnie rozmiar liczac to by było M. Jest ten specjalizer z niemiec przywieziony brak papierów niestety. Czy na to zwracac uwage czy nie? Ten z Dąbrowy tez by był ciekawym rozwiazaniem. Alsew mówisz że za ciezki ?
Thomass13 Napisano 17 Marca 2018 Autor Napisano 17 Marca 2018 Dzwoniłem o wszystkie rowery żaden nie posiada papierów wiec żadnego nie biore nie chce potem miec problemów jak by podczas sprawdzania przez policje sie okazło ze którys został skradziony. Zostaje przy kupnie nowego roweru nie ma sensu kupowac i bawic sie w uzywki, zwałaszcza te takie za 500 - 700 zł. Rowerem planuje troche pojeździć a tutaj nie wiadomo jak był eksploatowany i ile poszczególne podzespoły tak naprawde wytrzymaja.
Alsew Napisano 17 Marca 2018 Napisano 17 Marca 2018 1 godzinę temu, Thomass13 napisał: Rowerem planuje troche pojeździć a tutaj nie wiadomo jak był eksploatowany i ile poszczególne podzespoły tak naprawde wytrzymaja. Przy nowym rowerze za 2000 zł też nie wiadomo ile co wytrzyma. Kiedyś kupiłem nowego XCM takiego samego jak w tej w/w Meridzie. Po 1,2 tys km miał już takie luzy że wylądował w serwisie na gwarancyjnej wymianie ślizgów, a po kolejnym tysiącu wylądował na olxie bo stan lag pozostawiał już wiele do życzenia. Zaznaczam że dbałem o niego na bieżąco i był używany do spokojnej jazdy.
Thomass13 Napisano 17 Marca 2018 Autor Napisano 17 Marca 2018 To co jest grane w takim razie za 2 k to takie kiepskie rowery robia ze wszystko na sztuke? Bo mi sie wydaje że jesli tak naprawde uzywke sie kupuje to zawsze w niej pewnie cos jest do wymiany. Mój stary rower miałem zajechany wyremontowałem i nadal jeździ. Zawsze mozna nowy rower w którym sie jakas czesc zajedzie wymienic na inna. Bo zawsze nowe to nowe i jak sie cos zepsuje w ramach gwarancji naprawia. Slizgi to to po czym linka sie porusza pewnie jak dobrze pamietam w satrym moim trupku maja 20 lat i nadal sa ok. Moze bym sie skusił ma którys z rowerów ale jak napisałem PAPIER JAKIS BY SIE PRZYDAŁ ze rower nie kradziony. Nie wiem czy dobrze mysle ale jakis slad warto miec. Tak gdzies czytałem. Jeszcze inaczej zapytam. Jesli rower papierów nie ma czy warto sie nim wogole interesowac i jechac na oględziny i na co szczególnie zwracac uwage żeby go sprawdzic czy faktycznie nie jest kradziony. Jak bym juz pojechał i by wszystko było ok żeby nie jeździc 2 razy po niego.
Alsew Napisano 17 Marca 2018 Napisano 17 Marca 2018 54 minuty temu, Thomass13 napisał: To co jest grane w takim razie za 2 k to takie kiepskie rowery robia ze wszystko na sztuke? A co się dziwisz jak przyzwoitej klasy amortyzatory zaczynają się od 1000 zł?
Thomass13 Napisano 17 Marca 2018 Autor Napisano 17 Marca 2018 Kurde to mi sie wydaje że jak 2 k wydam to beda te czesci w miare w rowerze. A amor az tak kiepski bedzie jak sie bedzie o niego dbało smarowało i wogóle? Wiadomo wszystko sie z czasem zuzyje. I tak naprawde to sama rama zostaje. Ja i tak sie skłaniam ku nowemu rowerowi bardziej. Ja do wyscigów to nie bardzo sie nadaje ale do jazdy takiej rekraacyjnej to tak. Ewentualnie może cos amatorskiego ale bez szaleństw
SoloTM Napisano 17 Marca 2018 Napisano 17 Marca 2018 Chcesz nowy to kupisz nowy. Używany możesz zawsze sprawdzić na Policji dając nr ramy, a ze sprzedającym zawrzeć umowę kupna-sprzedaży gdyby kiedykolwiek miała się przydać. Jeśli ktoś skladał rower też papierów miał nie będzie.
Thomass13 Napisano 17 Marca 2018 Autor Napisano 17 Marca 2018 Bo dzwoniłem za tym specjalizerem i wyszło że z niemiec pochodzi a sprzedaje go chłopak młody bo chce skutera kupic i dlatego. Zawsze go mozna z czasem podrasowac jako tako na lepszych czesciach. Nie wiem jak sprawdzic rower z zagranicy czy jest to mozliwe z ta rama ale jak z tamtad przyjechał to chyba był sprawdzany.
leoms Napisano 17 Marca 2018 Napisano 17 Marca 2018 Podoba się Tobie ta Merida to kupuj i ciesz się jazdą lub poszukaj czegoś w podobnym przedziale cenowym z kross lub unibike. Nie bój się, że nagle się wszystko rozsypie w nowym rowerze tym bardziej, że będziesz korzystał z niego rekreacyjnie. Ja sam na rowerze o podobnym osprzęcie zrobiłem kilka tys. km i nie narzekam, trzeba tylko dbać i serwisować.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.