foxbatt Napisano 13 Marca 2018 Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Na początek witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Mam mały problem z moim Raidonem XC RL-R 27,5 100mm. Amorek zakupiony latem zeszłego roku, przebieg około 1000km, głównie po leśnych ścieżkach. Podczas ostatniej jazdy amortyzator nagle utracił ciśnienie. Amor w ciągu kilku sekund stał się bardzo miękki, a górne golenie prawie całkowicie schowały się w dolnych, co praktycznie uniemożliwiło dalsze jego użytkowanie. Żeby wrócić do domu musiałem podnieść przednie koło, tak aby golenie się rozsunęły i w takiej pozycji zablokowałem amortyzator manetką i ostrożnie kontynuowałem jazdę. Po powrocie do domu napompowałem amortyzator do odpowiedniego ciśnienia (SAG na poziomie 15-20%), jednakże wsiadając z powrotem na rower i przejeżdźając kilkaset metrów zauważyłem dalszy jego spadek. W przypadku napompowania do większej wartości ciśnienia, tak aby SAG był dużo mniejszy niż np 10% i przejechaniu się rowerem, problem z uciekającym powietrzem raczej nie występuje. Podczas postoju amortyzator ciśnienie również trzyma? Czy ktoś może ma jakiś pomysł gdzie szukać usterki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 14 Marca 2018 Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Uszczelka przepuszcza tobie powietrze. te fabryczne mówiąc szczerze są do du...y. Mam w sprzedaży uszczelki nowej generacji które masz wtedy w 100% pewność zapobiegnięcia tego problemu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KORAZ80 Napisano 14 Marca 2018 Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Witaj Kolego . O ile to możliwe oddaj go do serwisu masz dwa lata gwarancji producenta . Ja osobiście mam EPICONA gdy miałem problem zawiozłem do serwisu - po 24 godz amorek sprawny w 100 % Wiem że odpowiedz może mało ekscytująca no ale ..... Miłego dnia pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 14 Marca 2018 Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Gdyby autor tematu chciał oryginalną nowa uszczelkę to mogę dać za darmo bo kazdy wymienia już na ten lepszy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foxbatt Napisano 14 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 4 godziny temu, KORAZ80 napisał: Witaj Kolego . O ile to możliwe oddaj go do serwisu masz dwa lata gwarancji producenta . Ja osobiście mam EPICONA gdy miałem problem zawiozłem do serwisu - po 24 godz amorek sprawny w 100 % Wiem że odpowiedz może mało ekscytująca no ale ..... Miłego dnia pozdrawiam Witaj. Tak też pewnie lada moment zrobię. Piotr z Actvii już wspominał, że problem wynika z wadliwej uszczelki. Myślę że wymiana definitywnie rozwiąże problem:-) Pozdrawiam 4 godziny temu, ACTIVIA napisał: Gdyby autor tematu chciał oryginalną nowa uszczelkę to mogę dać za darmo bo kazdy wymienia już na ten lepszy Witam. Czyli problem ten jest ogólnie znany, bo już się obawiałem, że to coś poważniejszego. Myślę że sam nie będę w nim grzebał, ponieważ amorek ma dopiero 8 miesięcy. Jak tam z terminami w chwili obecnej u Ciebie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 15 Marca 2018 Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Trudne do wymiany to nie jest lecz po to pisałem wcześniej o moich osobno opracowanych uszczelkach ze względu tego że zdarzają się często takie problemy z tymi fabrycznymi uszczelkami. Teraz każdy kto zakupuje amorek u mnie to ma od razu wymienioną ta uszczelkę na lepszą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietern Napisano 4 Maja 2019 Udostępnij Napisano 4 Maja 2019 W dniu 14.03.2018 o 17:27, ACTIVIA napisał: Gdyby autor tematu chciał oryginalną nowa uszczelkę to mogę dać za darmo bo kazdy wymienia już na ten lepszy Odkopię nieco temat, bo dzieje mi się podobne zło i rozmyślam nad serwisem tego amorka. Czy mógłbyś kolego z Activii podać mi cenę tej uszczelki nowego typu? Albo podarować tę starą, nie jestem wybredny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 5 Maja 2019 Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 Moge ci podesłać jedną z nowego lecz za wysyłkę musisz zapłacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pietern Napisano 5 Maja 2019 Udostępnij Napisano 5 Maja 2019 To oczywiste, podaj mi numer konta i kwotę na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 6 Maja 2019 Udostępnij Napisano 6 Maja 2019 napisz na maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi