fas00la Napisano 13 Marca 2018 Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Witam wszystkich! Zastanawiam się nad kupnem roweru szosowego w cenie ok. 2000 zł. Całe życie jeździłem na MTB aczkolwiek w ostatnim czasie na poważnie zainteresowałem się Triathlonem, no i większość kumpli już od dłuższego czasu mi ucieka na szosowych I znalazłem kilka ciekawych propozycji (przynajmniej wg mnie ) i chciałbym prosić o fachową ocenę: https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-carver-szosa-60cm-full-mavic-ksyrium-shimano-105-p-3000k-CID767-IDpUUM9.html https://www.olx.pl/oferta/giant-tcr-alliance-2-0-alu-carbon-shimano-105-CID767-IDrmOof.html#90a1b75fcb https://www.olx.pl/oferta/sensa-umbria-alu-carbon-shimano-tiagra-10s-CID767-IDsJJPb.html#88fb97aed6 Czy warto, albo za ile warto ;)? Mam 186 cm wzrostu i 78 kg. Dziękuje wszystkim z góry za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 13 Marca 2018 Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Giant jest fajny, sprzedaje go handlarz więc życie nauczyło mnie obchodzić się z takimi rowerami bardzo ostrożnie. Podobnie Sensa. Cerver wygląda ciekawie, też pewnie sprowadzony ale to mniej jak dla mnie podejrzane aluminium (łatwiej sprawdzić w realu niż karbon). Były tu tematy ze karbon jest ok ale dobrze jesli to sprawdzone żrodło. Albo zaufany sprzedawca albo znajomy. W innym przypadku ponosisz duze ryzyko. Zajrzyj na stronę 'szybkie rowery', zwykle mają fajne wyprzedaże na takich zawodników jak ty:) ) no i jakąś już reputację. Mają o tyle fajne opisy ze podają wzrost widełki plus pełen serwis przed wystawieniem, no i notę nijako charakteryzującą dany sprzęt, wtedy wiesz co i jak z zastosowaniem czy geometrią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malskor Napisano 14 Marca 2018 Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Kolego, to że od handlarza to co? Wydaje mi sie, że odwrotnie jak mówisz. Zależy mu na opinii, komentarzach i poleceniach. A osoba prywatna wyjezdzi rower na maksa, sprzeda i nawet jak ktoś będzie chciał wystąpić negatywa to dla osoby prywatnej to nie gra roli. Nie mówiąc o reklamacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drozda Napisano 14 Marca 2018 Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Chyba żartujesz. Handlarze ściągają po maksymalnej taniości używany sprzęt z zachodu , trochę go odpicują karcherem i zmienią owijkę. Identycznie jak przy handlu samochodami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malskor Napisano 14 Marca 2018 Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 To dam sobie przeczysz bo szybkie-rowery to handlarz. Generalizujesz bez sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 14 Marca 2018 Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 @malskor widzę ze nigdy nie kupowałeś używanej rzeczy od kogoś kto liczy na szybki, dobry zarobek i zajmuje się tym zawodowo . Dziesiątki razy doradzałem przy zakupie używanego samochodu ... i zawsze najlepiej się kupowało "z rąk prywatnych". Największa szansa na wyciągnięcie informacji, które znajdą swoje odbicie w rzeczywistości. Z handlarzem zawsze tak samo ... w ofercie wszystko pięknie ładnie, jak zaczynasz dopytywać o detale, które pokażesz palcem bo budzą podejrzenia to podnosi ręce do góry "ja nie wiem, ja się nie znam, ja nim nie jeździłem" . Trudno jest trafić na rzetelnego i uczciwego "handlarza" nie mówię ze się nie trafiają bo tacy są. Ale jak taki sprzedaje przedmiot warty uwagi i jest to rzeczywiście to co w opisie to nie jest tanio i zazwyczaj daleko od słowa okazja ( w sensie ceny) . Zawsze miej oczy dookoła głowy ... ale u handlarza miej je też za zwieraczem abyś szybko zareagował jak będzie chciał cie wydymać. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drozda Napisano 14 Marca 2018 Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Wracając do wątku , zamiast kupować dziesięcioletnie i starsze sprzęty z nieznanym przebiegiem , może warto dołożyć te trzy stówy i kupić nowy na gwarancji: https://www.romet.pl/Rower,HURAGAN_2,10,713,714,14577,2017.html jeden minus - stara korba octalink zamiast Hollowtech2 jaki jest obecnie montowany do Sory i Clarisa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 14 Marca 2018 Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 12 minut temu, malskor napisał: To dam sobie przeczysz bo szybkie-rowery to handlarz. Generalizujesz bez sensu. Kolego- przeczytaj sobie zasady regulaminu w ich sklepie- serwisie a później rzuć okiem na udzielane gwarancje. Potem pokaż mi handlarza który będzie robił tak samo a już nie daj Boże w tzw giełdach pod chmurką. Więc chyba ty generalizujesz. Plus demokracji- każdy ma prawo mieć swoje zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malskor Napisano 14 Marca 2018 Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Nie wchodzę w tą polemikę wiecej. Ostatni wpis. Ja mam odwrotne przejścia i odczucia. Rower na zachodzie trafia w do sprzedazy jak np. się coś zepsuje. Handlarz to wymieni i rower jest w dobrej kondycji. Polak jeździ czy to autem, czy rowerem"aż stanie" i trzeba wymienić cały napęd i koła i dużo innych czesxi. Czy w aucie rozrząd i sprzęgło i całe zawieszenie. Rowery/samochody i proponuje oglądać na miejscu i wysnuwać wnioski. Robienie rzeczoznawstwa pisząc posty na forum, nie widząc towaru nie maja sensu. Życzę uczciwych sprzedających! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 14 Marca 2018 Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Teraz, drozda napisał: jeden minus - stara korba octalink zamiast Hollowtech2 jaki jest obecnie montowany do Sory i Clarisa. Mam na octalink korbę Sory, jedyny minus to wymiana łożysk co jakiś czas(co 3 sezony powiedzmy) Ale ogólnie to dobra mysl, rowerek całkiem fajny. No i pełna gwarancja. Za 2500 z haczykiem może by kolega utargował jeszcze Vento 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fas00la Napisano 14 Marca 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Dzięki wielkie za wszelkie odpowiedzi! Poważnie się teraz zastanawiam czy faktycznie nie dozbierać jeszcze trochę i mieć gwarancję, że po pierwszych 200 km nie będę musiał wydać drugie tyle na wymianę części Zauważyłem na polecanej stronie bardzo ciekawą przełajówkę, a że nie muszę dokonać zakupu już w tym momencie to dociułanie jeszcze trochę to chyba faktycznie dobre rozwiązanie http://szybkierowery.pl/produkt/sensa-fermo-sl-touring-105/ oraz http://szybkierowery.pl/produkt/bulls-desert-falcon-1-ultegra/ Chyba są warte swojej ceny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lederfox34 Napisano 15 Marca 2018 Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Holendrzy słyną z przelajek. Dobra cena, waga niższa przez canti a nie tarcze ale wg mnie to nie problem. A Bulls ma starszą ultegre akurat, opinie o niej są dobre, wykonanie praca, tam jest trojblat ale zmiana kiedyś tam na dwa też nie będzie problemem. Póki co góry będą twoje Jak się nie spieszysz to dobrze byle w sezonie nie sprzatneli sprzed nosa kupujący bo zauważyłam że jest taki okres (około lata) że jak wchodzę na sklepy to wymiataja wszystko co stało w ludzkich cenach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.