Mateusz1809 Napisano 12 Marca 2018 Napisano 12 Marca 2018 Witam, Mam wielki problem z hamulcami podczas hamowania słychać bulgotanie chyba płynu? Czy odpowietrzenie i wlanie nowego płynu pomoże? Dodatkowo obciera w jednym punkcie tarcza o klocek , prawdopodobnie skrzywiona czy polecacie jakieś tarcze do tektro auriga z klockami a2z półmetaliki 203mm Cytuj
seraph Napisano 12 Marca 2018 Napisano 12 Marca 2018 (edytowane) Masz taką wielką tarczę? Dźwięk przypominający bulgotanie nie ma nic wspólnego z płynem. Zwykle oznacza problem z tarczą lub klockami. Może zużyte, a może przez to, że jest krzywa i pulsacja wywołuje taki dźwięk. Tarcze nie trudno się prostuje - możesz spróbować, bo po co od razu kupować jak nie jest wytarta. Dźwięk może też pochodzić z amortyzatora, który na pewno mocno odczuwa tak dużą tarczę. Stąd moje początkowe pytanie. Nawet w 29er używanym w górach taka tarcza jest stanowczo na wyrost. To nie DH. Jak klamka jest twarda i pracuje dobrze to z płynem jest wszystko ok. Edytowane 12 Marca 2018 przez seraph Cytuj
Mateusz1809 Napisano 12 Marca 2018 Autor Napisano 12 Marca 2018 Klocki są nowe , jest jakiś skuteczny sposób aby wyprostowac tarcze? (Ps. tarcze są tektro i jak sprawdzałem to wyskoczyły mi 203mm, rower to corratec superbow fun 29 2015) Rower jest używany tylko na drogi publiczne , w terenie nigdy nie jeździ. Cytuj
seraph Napisano 12 Marca 2018 Napisano 12 Marca 2018 A nie możesz sobie zwyczajnie zmierzyć? Masz z tyłu 160 mm, a z przodu 180. Jak Ci nowe klocki tak "bulgoczą" na starej tarczy to trzeba je też dotrzeć przede wszystkim. Tarcza to jest kawałek blachy. Odkręcasz ją i kładziesz na płaskim blacie, a gdzie odstaje to przeginasz ją nawet w palcach aż będzie płaska. Cytuj
Knjaz Napisano 6 Lipca 2018 Napisano 6 Lipca 2018 Najlepiej robić to w rękawiczkach, aby nie zatluscic tarczy... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi