Skocz do zawartości

[koła] scentrowane nowe koła 28"- dopuszczalne?

Tomek515

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zamówiłem  nowy rower crosowy Kellys z kołami 28cali

Oglądając rower zauważyłem że koło przód i tym na bicie ok 2mm. 

Po dopompowaniu poprawiło sie o dziwo? Ale bicie wciąż jest. Koła mam odesłać do sklepu i mają je wyprostować. Pytanie czy bicie 1-1,5mm nie będzie występowało nawet po prostowaniu? Kilka razy kupowałem nowe koła i były idealne więc wychodzę z założenia że i te powinny takie być ale też nigdy nie oddawałem kół do centrowania i nie wiem jakie są możliwości? 

Pozdrawiam 

Napisano

pytanie gdzie to bicie występuje?

Sprawdź co  bije, obręcz czy opona.

Jeśli opona to będziesz musiał ją ułożyć , spuszczając powietrze , najlepiej posmarować ranty opony np płynem do naczyń i ponownie dopompować.

Napisano

Jeśli po napompowaniu się poprawiło, to bije raczej opona. Idealnie prostą będzie ciężko znaleźć, ale możesz spróbować tę "wyprostować", czyli ułożyć na obręczy. 

Sama obręcz również może mieć lekkie bicie. To nic nadzwyczajnego, u nas na serwisie większość rowerów po wyjęciu z pudełka ma zdejmowane koła, które potem są sprawdzane na centrownicy. Bardzo często trzeba coś poprawić po fabryce. ;)

Jeśli to nie opona - odsyłaj do sprzedawcy. Oczywiście na jego koszt!

Napisano

Oponę pompowałem po trochę układając- myślę że będzie ok. 

Oponą się nie sugeruje, patrzyłem na obręcz za punkt odniesienia biorąc klocki oraz przykładając coś do ramy. Bicie cały czas jest. 

Opona mogła by przenosić bicie na obręcz gdyby była źle ułożona? 

• Mod Team
Napisano
Teraz, Tomek515 napisał:

Opona mogła by przenosić bicie na obręcz gdyby była źle ułożona? 

Jeżeli koło jest podle złożone to tak.

Napisano

Nie znasz kogoś kto to ogarnie nawet bez zdejmowania koła w 3 minuty? Jeśli nie - a Ty masz płacić za przesyłkę do nich, to lepiej iść do sklepu rowerowego dać 10-20 pln max ( podejrzewam max 3 min centrowania )  i spokój będzie. Możesz nagrać filmik, wysłać sprzedającemu i poprosić o refundację. Jeśli on ma płacić za wysyłkę to łatwiej mu będzie wysłać przelew niż bawić się w wysyłkę, pakowanie i centrowanie - szkoda jego czasu.

Napisano

Na początku sprzedający chciał zepchnąć trochę ta sytuacje ale jak powiedziałem że przecież kupuje towar nowy wolny od wad to od razu zrozumiał o co mi chodzi. 

Pomijam rozregulowane przerzutki i hamulce- teoretycznie powinny być wyregulowane ale  to zrobię sam.

Sprzedający zaproponował że wyśle kuriera. To duży sprzedawca i raczej dla nich to łatwa procedura. 

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Podepnę się pod temat. Kupiłem rower Romet Orkan 5 w sklepie rowerzysta.pl, podczas "testowej" przejażdżki 30 km stwierdziłem, że przednie koło jest trochę krzywe. Po sprawdzeniu w domu uznałem, że tylnemu do dobrego centrowania też trochę brakuje. Sprzedawca na przednie koło reklamację uznał, na tylne nie, dodatkowo komentarz "ale tym rowerem to już jest zdrowo nalatane przez ten tydzień, że tyle brudu <_<" - jego zdaniem już z tym przednim poszedł mi na rękę, uważa że gdzieś uderzyłem :down:. Serdeczna prośba o podpowiedź, czy z tylnym słusznie się czepiam:

tylne-filmik: https://drive.google.com/open?id=1lUrnL-fmpbsrP7S73hJOF681ZcOiqUK9
dla porównania przenie-filmik: https://drive.google.com/open?id=11mpMjceEt3KedwL8Uxvt0saKBD3NFThr

Napisano

Nowe mogło się rozcentrować, centrowanie nie podlega gwarancji, przez tydzień zrobiłeś 30 km ? W każdym razie, żeby było zawsze idealnie to naucz się centrować koło lub co jakiś czas oddawaj do centrowania. Im węższa obręcz, lżejsza i mniej sztywne koło bocznie ( 28.,29 ) tym szybciej się to dzieje. Normalne.

Napisano

^^ Dzięki za odpowiedź. Tak, przez tydzień zrobiłem tylko te 30, bo byłem na delegacji. Z tego nauka dla mnie na przyszłość, że koła nowego roweru trzeba dokładnie sprawdzić, zanim się w ogóle na niego wsiądzie :)

W poprzednim (2x tańszym) rowerze dojście do takiego stanu zajmowało mi naście tys. km, stąd się lekko zdziwiłem tą sytuacją :)

Napisano

Dodam, że zgodnie z instrukcją roweru (Giant z roku 1997) maksymalne, dopuszczalne bicie zarówno boczne, jak i promieniowe nie powinno przekraczać 1,5 mm. W warunkach domowych, przy odrobinie wprawy można bez problemu osiągnąć dużo mniej, niż 1 mm...

Napisano

Jeśli koła przejechały tylko 30 km to nie ma sensu odsyłać ich w chwili obecnej do centrowania. Po kilkuset kilometrach, gdy ułożą się już dobrze szprychy (i nyple), warto się do tego zabrać.

Napisano

^^ To akurat miało być bez odsyłania, bo sprzedawca zaoferował zwrócić pieniądze za centrowanie przedniego koła w dowolnym serwisie w Warszawie, do wysokości jakiejśtam wskazanej przez niego kwoty. Niestety teraz przed majówką wbić się do jakiegokolwiek serwisu nie jest łatwo, więc dzisiaj cała sytuacja (i stracony czas) już mnie na tyle zirytowała, że obejrzałem sobie jakiś kilkuminutowy tutorial na youtubie i obydwa koła wycentrowałem sam B). W sumie powinienem był tak zrobić od razu, ale jakoś mi się nie pomieściło w głowie, że w nowym rowerze nie są proste koła i odebrało mi to na chwilę jasność myślenia.

Napisano

Brawo Ty ;) Jak zalapiesz bakcyla to mozesz sam zrobic centrownice z widelca 28 z piwotami oraz najtanszymi, zepsytymi nawet szczekami typu cantilever.  Za rurę widelca w imadlo, szczeki specjalnie za mocno dokrecasz srubami do piwotow tak, zeby ciężko się poruszały i gotowe. Lepsza centrownica to z aliexpress od 150 do 200 pln . 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...